Skocz do zawartości

Remont i wzmocnienie 2,8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam kolegów :) przez okres zimowy chce zrobić kapitalny remont swojego silnika połączony z jego wzmocnieniem (silnik 2,8 e36 1996rok).. czy ktoś robił juz coś takiego ile można wyciągnąc z takiego silnika?? oczywiście w granicach rozsądku??co musiał bym zmienić??(wydech,dolot,sportowe wałki,planowanie główicy,strojenie??) ile wytrzyma seryjne sprzęgło?,skrzynia?,dyfer??...Pozdrawiam i z góry dziekuje za wszelką pomoc :D Edytowane przez lolek0
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja sie podepne pod temat. Tylko ze moj to m50b25. Obecnie po zhamowaniu duzo mniej mocy niz powinno byc. Mechanik od razu to wychwycil, mówi ze pierscienie, czyli generalka silnika. Takze warto by bylo zrobic cos jeszcze skoro i tak trzeba caly motor rozbierac. Co byscie sugerowali zeby pare koni dolozyc. Pewnie i tak powrot do serii da sie wyraznie odczuc no ale jak moznaby dolozyc troszke wiecej to czemu nie. :D
Opublikowano
koledzy wiem ze są takie turbo kity ale troche się tego boje zakup co prawda nie najdroższy ale mnóstwo pracy i ja sam tego raczej nie ogarne a nie wiem czy w mojej okolicy znajdzie sie ktos chętny do takiego zabiegu... Myślałem włąśnie nad kompletnym remontem i wymianą pewnych części... i ile by było to o tle było by lepiej.. (auto ma służyc do normalnej jazdy i amatorskiego ślizgania się.)
Opublikowano

Jeśli nie chcesz ładować dużo pieniędzy,możesz pobawić się z kolektorem ssącym i przepustnicą od 2.5 m50,kanały dolotowe w 2.5m50 w kolektorze są o wiele większe(głowica w 2.5 i 2.8 jest identyczna),w najnowszym numerze bmw trends jest opisane takie przerobione bmw.A tak się to przerabia

http://www.bmw-syndikat.de/bmw-syndikat/archiv/ansaugbruecke/

Nur bmw e32
Opublikowano
koledzy myslałem o sumie 4 maksymalnie 5 tys.zł łacznie z częsciami do kapitalnego remontu(rozrząd, kpl.uszczelek,pierścienie,ewentualnie popychacze i wiadomo ze zawsze może coś wyskoczyc) jak silnik będe miał juz w kawałkach to bym zmienił co się da...Myslałem własnie o kolektorach dolotowy+wydechowy,kompletny nowy wydech... I dlatego was o zdanie na tem temat :D