Skocz do zawartości

Touring - nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przestała działać tylna wycieraczka i spryskiwacz w touringu 530d. Otwieranie szyby działa, bezpieczniki 55 i 43 sprawdzone. Domyślam się, że problem tkwi w przetartych wiązkach między klapą, a dachem.

Może ktoś walczył już z tym problemem i wie, która wiązka idzie do modułu wycieraczki i silniczka (steruje też spryskiwaczem)? Na oko są cztery wiązki - po dwie z każdej strony. Nie chcę niepotrzebnie pruć wszystkich fabrycznych wiązek i plastików osłaniających zawiasy.

A może przyczyna tkwi gdzie indziej?

Artekk
Opublikowano

Otworz szybe zobacz czy ci sie nie zatarl ten trzpien :cry:

Ja w mojej teraz sprawdzlem to Niemeic chyba nie wlaczal wogole tylnej wycieraczki bo silnik dziala obraca sie ta rolka a wycieraczka nawet nie drgnie.

I musialem to kleszczami rozruszac , juz zamowilem caly komplet w serwisie :mad2: 130zl :cry2:

A tak wogole to te klapy w kombi sa do du...py :mad2: zbiera sie tam woda i rdzewieja :cry2: na 5 szt BMW 4 mialy rdze :cry2: moja tez klapa do malowania ,rdza wystepuje na bokach klapy tam gdzie rogi szyby.

U was te tez tak jest czy bylo??

Diesel Forever x5
Opublikowano

>> HOSSI - dzięki, dokładnie o taką informację mi chodziło.

U mnie wycieraczka jest OK, po otwarciu szyby chodzi bez problemów w całym zakresie, tak więc kłopot leży raczej po stronie elektryki.

Co do rdzy, to masz 100% racji - klapa rdzewieje w touringach dokładnie tam, gdzie napisałeś - spora niedoróba jak na tak renomowana markę i auto w tym roczniku. U mnie niestety pod lewym rogiem szyby zaczyna coś wyłazić :(

Artekk
Opublikowano
Otworz szybe zobacz czy ci sie nie zatarl ten trzpien :cry:

Ja w mojej teraz sprawdzlem to Niemeic chyba nie wlaczal wogole tylnej wycieraczki bo silnik dziala obraca sie ta rolka a wycieraczka nawet nie drgnie.

I musialem to kleszczami rozruszac , juz zamowilem caly komplet w serwisie :mad2: 130zl :cry2:

A tak wogole to te klapy w kombi sa do du...py :mad2: zbiera sie tam woda i rdzewieja :cry2: na 5 szt BMW 4 mialy rdze :cry2: moja tez klapa do malowania ,rdza wystepuje na bokach klapy tam gdzie rogi szyby.

U was te tez tak jest czy bylo??

Możesz napisać które dokładnie części kupiłeś za te 130zł. Najlepiej na reloem jak to nie problem. Dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No niestety też mi się poprzerywały kable tylko jest taki psikus ze nie mogę sięgnąć tam gdzie się przerwały jest jakiś sposób żeby tą wiązkę całą wyciągnąć i spokojnie to polutować w ogóle w tej czarnej osłonie gumowej jest woda i chciałbym to wszystko wysuszyć

panowie pomóżcie bo nie działa mi wycieraczka spryskiwacz, światła przeciwmgielne i lampka na klapie bagażnika

Opublikowano
mam podobny problem ze swoja, na kompie wyswietlana jest informacja "otwarty bagaznik" i w tym momencie nie działa wycieraczka ani spryskiwacz, gdy otwieram szybe nie zapala sięl ampka bagaznika,ale jak otwieram cała klape wraz z szyba lampka działa. Wydaje mi się ,że problem tkwi w mikrowyłączniku zamka szyby . Muszę to sprawdzić, no chyba że to wiązka w zawiasach, to bedę musiał zdemontowac całą klape :duh:
Opublikowano
raczej nie musisz demontować calej klapy podnieś bagażnik odkręć te plastiki na zawiasach trzymaja sie na dwoch śrubach (gwiazdkach) zarówno zawias szyby jak i bagażnika za tymi plastikami idą wiązki i tam dostaje sie woda i poprostu kabelki strzelają i tam najprawdopodobniej masz przerwany ktoryś z kabli wiem ze od wycieraczki i spryskiwacza ida po prawej stronie (pasażera)
Opublikowano
raczej nie musisz demontować calej klapy podnieś bagażnik odkręć te plastiki na zawiasach trzymaja sie na dwoch śrubach (gwiazdkach) zarówno zawias szyby jak i bagażnika za tymi plastikami idą wiązki i tam dostaje sie woda i poprostu kabelki strzelają i tam najprawdopodobniej masz przerwany ktoryś z kabli wiem ze od wycieraczki i spryskiwacza ida po prawej stronie (pasażera)

faktycznie nie trzeba domontowac klapy, nie działała mi też przeciwmgielna tylna prawa w klapie , właśnie przed chwila włączyłem auto zapaliłem przeciwmgielne z tyłu i w momencie podnoszenia klapy zapaliła się przeciwmgielna lekko opusciłem i lampa zgasła. Zobacze moze dziś rozbiore ta prawą strone i sprawdze przewody :D

Opublikowano
A jak pokleiłeś te plastiki bo są klejone do nadwozia prawda tylko widzę ty tu masz komfortowa sytuacje o tyle ze kabelki ci się poprzerywały w miejscach dostępnych niestety mi przerwały się tam jak wiązka wchodzi do budy i teraz ciężko to polutować

przewody przetarły mi się w tej gumie która jest juz w kabinie , musiałem troszkę je ponaciagać aby wyszły z kabiny, jeśli chodzi o plastiki które są na klapie ta trzeba delikatnie wkrętakiem podważyć i wyskocza z metalowych zatrzasków

Opublikowano
A jak pokleiłeś te plastiki bo są klejone do nadwozia prawda tylko widzę ty tu masz komfortowa sytuacje o tyle ze kabelki ci się poprzerywały w miejscach dostępnych niestety mi przerwały się tam jak wiązka wchodzi do budy i teraz ciężko to polutować

przewody przetarły mi się w tej gumie która jest juz w kabinie , musiałem troszkę je ponaciagać aby wyszły z kabiny, jeśli chodzi o plastiki które są na klapie ta trzeba delikatnie wkrętakiem podważyć i wyskocza z metalowych zatrzasków

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

ja mam podobny problem z tylną wycieraczką, tylko że u mnie poza tym że nie działa ani wycieraczka ani spryskiwacz jest spalony bezpiecznik 55, przy wymianie od razu się pali, nawet przy wyłączonym zapłonie, dodam że przejrzałem wszystkie wiązki i nie widać żadnych uszkodzeń, może miał ktoś podobny problem i coś mi doradzi zanim konkretnie rozpruję instalację

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
Mi nie dziala spryskiwacz, czy on ma ten sam zasobnik co szyba przednia pod machą czy jak w e34 z tyłu w schowku?
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
U mnie też bły poprzerywane kabelki i nie było lewej postojówki w klapie i oświetlenia bagażnika. ale już zrobilem. Jeszcze nie działa tylny spryskiwacz, myślę że to pompka. W touringu e39 jest jeden zbiorniczek do tyłu i przodu.
Opublikowano

witam

może ma ktoś schemat instalacji tylnej wycieraczki? konkretnie do modelu 523iA touring 1999

będę bardzo wdzięczny bo brak wycieraczki strasznie męczy, a nie mogę dojść czemu nie działa i nie chcę pruć instalacji po omacku

www.nowak-motocykle.pl
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś własnie też zobaczyłem ,że mi spryskiwacz nie działa :?

A wycieraczka chodzi mi tylko to pewnego momentu i wraca :|

Czyli prąd mam...ciekawe co to może być? :roll:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info