Skocz do zawartości

520d vs 530d vs 320d vs 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni uzytkownicy.

chcialbym prosic o porade DOSWIADCZONYCH uzytkownikow ktorzy mieli do czynienia z podanym wyzej modelami.

przymierzam sie do kupna albo e46 albo e39.

mam kilka pytan.

jak to jest ze spalaniem w 330d i 530d W MIESCIE. skrzynia manualna. zalezy mi aby auto bylo ekonomiczne jak tylko sie da. czy da sie zejsc w miescie ponizej 9l tymi autami? jezdzac w miare dynamicznie.

drugie pytanie czy np 520d nie bedzie za slabym silnikiem jesli bede chcial przyspieszyc w miare sensownie? ile pali w miescie?

zastanawiam sie jeszcze jak jest z awaryjnoscia w tych autach.

ktore z tych czterech aut byscie najbardziej polecali?

czy w trojce jest wystarczjaaco duzo miejsca z tylu na nogi i glowe?

ktore auto byscie najbardziej polecili zeby w miescie spalilo nie wiecej niz 8-9l i mialo dobre osiagi??TYLKO DIESEL wchdozi w rachube.

pozdrawiam

prosze o pomoc bo zwariuje...

Opublikowano

hej

poczytaj/poszukaj na forum sporo o tym bylo

moim zdaniem zejsc ponizej 9l/100 po miescie typu Łódź bedzie ciezko ale da rade jesli sie uprzec - zalezy tez co masz na mysli "jezdzac w miare dynamicznie" :)

jesli chodzi o 520d to raczej bym radzil cos mocnieszego - bedziesz za chwile czul niedosyt

w 5 jest jednak wiecej miejsca autko wygodniejsze moim zdaniem

Opublikowano
Nie rozdrapujcie tego co juz bylo setki razy.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
530 d - manual, Poznań, dotykanie pedału gazu, czasami, ale nie często wciśnięcie, 8,5 l. możesz osiągnąć. Zgodnie ze wskazaniem komp. ale i bakiem. Z tym, że to jest jazda - głównie muskanie pedału gazu. Chciałem sprawdzić z ciekawości do ilu litrów 3l. silnik może max. zejść. Czasami komp. pokozywał 8.2. Mówie o jeździe wyłącznie w mieście.
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano
Ja bralbym 530d poniewaz jak jezdzisz rosadnie po miescie spali okolo 8.5 litra tylko ze autko z duzym zapasem mocy masz (biorac pod uwage nasze drogowe realia) do tego piekny moment obrotowy i nie wysilony silniczek prosta sprawa po krotce biez co chcesz czy "Trójke" czy "Piątke" ale z trzylitrowka roznicy w spalaniu wielkiej nie odczujesza pod naga juz troche jest no chyba ze chcesz chipowac i cudowac.........
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

To weź pod uwagę wersję 525D e39. Ja mam taką w pełnym m-pakiecie. W mieście - Wrocław - moje największe spalanie jak do tej pory to 8,3 litra. A jeżdżę raczej dynamicznie. W trasie możesz zejść nawet do 5 litrów jeśli jedziesz z prędkościami do około 140-150 ze stałym tempem bez gwałtownego przyspieszania. 163KM mocy doskonale radzi sobie z tym autem - mój brat jadąc za mną swoją e60 530D 231koni był zaskoczony, że się tak dobrze zbiera ta moja 525D.

Co do 520D - odradzam. Przy kupnie także myślałem o takiej ale jak się przejechałem to zrezygnowałem. Za mała moc do tej masy. Może 320D trochę lepiej jeździ z uwagi na mniejszą masę auta ale to już pytanie do tych, którzy taką 320D jeździli.

Pozdrawiam.

Opublikowano
E46 330d manual po mieście 8,7l według wskazań kompa jak dla mnie to gokart,wymiata :D e39 530d automat wedlug wskazan kompa 10.5/11l limuzynka wygoda komfort :lol: ...Wybór należy do ciebie, róznica jest kolosalna pomiedzy 3 a 5 serią..pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cudow nie ma. Chcesz jezdzic ekonomicznie czy dynamicznie?

Jesli chcesz auto ekonomiczne to 320d. 330d bedzie mocniejsze, najmocniejsze z aut ekonomicznych. Jak chcesz auto dynamiczniejsze to musisz zmienic paliwo.

Jest kilka niepisanych zasad na tym forum... ale rozumiem, ze tego nie wiesz, gdyz musialbys troszke tego forum przeczytac... Mianowicie nigdy tutaj nie pytaj czy 520d ma malo mocy, poniewaz rozpocznie sie batalia uzytkownikow 520d, ktorzy wierza, ze jest super szybki z pozostalymi. Po kilku stronach topicu wszyscy dojda do wniosku, ze jedyna zaleta diesla jest ekonomia i moderator zamknie watek. :roll:

Odnosnie wymienionych silnikow diesla, 3L diesel to bardzo dobry diesel, zdobyl wiele swiatowych nagrod i ma sie nijak do 2L diesla, pewnie proporcja pomiedzy zadowoleniem z roznicy spalania nie bedzie zachowana do usmiechu z roznicy mocy.

Pojawia sie jeszcze zagadnienie komfortu, ktorego roznica bedzie dla ciebie odczuwalna gdy pojezdzisz i 3er i 5er... Roznica w wyciszeniu, pracy (tych samych) silnikow, zawieszeniu. 5er to auto produkowane ze znacznie wiekszym budzetem niz 3er takze uwazam, ze najpierw musisz sprobowac wyszystkiego.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik