Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytnie dotyczące przedniego wahacza.czy wymieniał ktoś z was sworznie zewnętrzne przy kole w wahaczu?bo mam luz na tem sworzniu i zastanawiam się czy kupić cały wahacz (200-700zł) czy kupić sam sworzeń (50zł na allegro) i poprostu go wymienić.bo po co przepłacać?!kiedyś słyszałem opinie że wymiana elementów wahacza aluminiowego jest bardzo trudna wrecz niemożliwa.dlatego pytam was.

ps.próbowałem coś znaleść za pomocą szukaj ale nic z tego.pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

nie jest to prawdą :D W każdym wahaczu sworznie bliżej koła są wymienne. Sworznie które są dalej od koła w oryginalnych i innych wahaczach nie są wymienne, wyjątek stanowi firma Meyle która robi wahacze z dwoma wymiennymi sworzniami.

Opublikowano
Witam,

nie jest to prawdą :D W każdym wahaczu sworznie bliżej koła są wymienne. Sworznie które są dalej od koła w oryginalnych i innych wahaczach nie są wymienne, wyjątek stanowi firma Meyle która robi wahacze z dwoma wymiennymi sworzniami.

Jakby się uprzeć, to nasi "fachowcy" wszystko potrafią, np z czterech ćwiartek pospawać proste auto.

Zgodnie ze sztuką producent nie przewidział sworzni jako elementy zamienne, lecz całe wahacze.

Tak jak ktoś napisał, tylko firma Meyle wprowadziła do sprzedaży wzmacniane wahacze z możliwością wymiany samych sworzni.

Opublikowano
kupiłem już wahacz.wymienie go sam i zapłace tylko za wahacz a tak trzeba kupić sworzeń oddać dla mechanika na 2 dni i oczywiście mu potem zapłacić więc z oszczędności nici.pozdrawiam.
Opublikowano
witam chciał bym sprostować trochę sprawę z tymi sworzniami, otóż przerabiałem ten temat więc mogę coś na ten temat powiedzieć, tak więc sworznie przy kole, są jak najbardziej wymienne i to nie jest jakieś sztukowanie, tylko normalna procedura wybicie starego i wbicie nowego sworznia. Co do sworzni tych dalej od koła (długich), nie są wymienne, wyjątek stanowią wahacze meyle, które to posiadają oba te sworznie wymienne. pozdrawiam
Opublikowano
witam chciał bym sprostować trochę sprawę z tymi sworzniami, otóż przerabiałem ten temat więc mogę coś na ten temat powiedzieć, tak więc sworznie przy kole, są jak najbardziej wymienne i to nie jest jakieś sztukowanie, tylko normalna procedura wybicie starego i wbicie nowego sworznia. Co do sworzni tych dalej od koła (długich), nie są wymienne, wyjątek stanowią wahacze meyle, które to posiadają oba te sworznie wymienne. pozdrawiam

Wobec tego poproszę numer katalogowy sworznia jako część zamienna do E46.

Opublikowano

Wieniu,

wszyscy wiedzą, no może nie wszyscy ale większa część forumowiczów która przerobiła temat wahaczy że można wybić sworzeń ten bliżej koła i go wymienić na inny np meyla lub innej firmy a koszt łączny takiej operacji to 100pln. Ktoś też na forum mówił ze i ten środkowy da się wybić ale nie w każdym wahaczu, ponoć zależy to od rocznika e46. Polak potrafi.

Nikt nie poda Tobie takiego numeru bo BMW nie przewiduje tak jak wczesniej pisałeś. Wahacz Meyle jest lepszy od orginału bo jest są wymienne sworznie i każdy tez wie ze nasze polskie drogi z każdego auta po 100k km zrobia trupa więc trzeba liczyc koszty.

Pozdrawiam

Opublikowano
OK w porządku to jeśli teraz padnie ci któryś ze sworzni np. ten bliżej koła to tez zmienisz cały wahacz???

Wymienię sam sworzeń, ponieważ konstruktor w Meyle to przewidział.

W oryginale konstruktorzy nie przewidzieli takiej możliwości mając ku temu jakiś powód.

Wszelkich napraw przy samochodzie dokonuje sam, i nie toleruje żadnych półśrodków. Zbyt wiele naoglądałem się skutków wszelkich fuszerek, pracując kiedyś w serwisach.

Absolutnie nie musisz zgadzać się z moim zdaniem.

Opublikowano

zgadzam sie z przedmówca , kiedys taż stanałem przed dylematem czy dłubać oryginalny sworzen(tzn rozcinać wachacz i wyciskac sworzen ) czy kupić wachacz z wymiennymi sworzniami -wiec kupiłem wachacz i jest ok.

z tymi wachaczami jest podobnie jak z turbo- niektorzy regeneruja mimo iz producent nie zaleca regeneracji ,w wachaczach oryginalnych BMW producent nie przewiduje wymiany sworzni a niektórzy wymieniają

każdy wybiera to co uważa za słuszne życze trafnych decyzji