Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W E30 1,6 M40 znajomego poskładałem silnik do kupy od zera. Wszystko było ok ale zaczeły się problemy. Zaczoł kopcić na czarno.

Opsuje dokładnie:

Na starych świecach kopcił na wolnych obrotach na czarno. Jak powoli się dodaje gazu to się dławi i gaśnie. Jak da się odrazu gazu to wskakuje na obroty ale też nie zabardzo równo pracuje. Wymienione zostały świece na nowe i dalej to samo. Świece po jednym dniu są całe czarne w nagarze. Oleju nie ubywa bo od czasu remontu do tej pory przerywanie jest taki sam stan oleju. Co to może być? Może jast źle ustawione wyprzedzenie zapłonu?

Opublikowano
Czasem wystarczy że pasek przeskoczy o jeden ząbek a auto nie bedzie miało osiągów i nie bedzie palić i zawory nie będą stukać , ale nie wiem czy w M40 jest taka możliwość....a w jakim stanie jest kopułka ? wyprzedzenia zapłonu nie ustawisz bo robi to komputer przynajmniej w M40 w e36
Opublikowano
Jesli na początku było dobrze to raczej wątpie że nowy rozrząd by przeskoczył o ile założyłes nowy? A co do zapłonu to nie ma możliwości ustawienia zapłonu w tym silniku bo zapłon ustala komputer na podstawie danych z czujników , położenia wału, sondy lambda itp.
Opublikowano
trzeba by sie dogrzebać do rozrządu i sprawdzić jak są znaki ustawione jak sie okaże że pasek przeskoczył to bym wymienił cały rozrząd na twoim miejscu ale najpierw bym sprawdżił czy kopułka nie jest wypalona
Opublikowano
No kiedyś boła zwiekszana dawka paliwa chyba czy coś takiego? Palił więcej. Ale przed remontem chodził dobrze i po remoncie też jakiś czas. A sonda to nie wiem moze i ona. Ale jaki ona ma wpływ na kopcenie na czarno? Przepływka chyba dobra. Jak odczepie kostke od niej to silnik głupieje odrazu. To chyba dobrze przepuszcza.
Opublikowano (edytowane)
Dymienie na czarno i dławienie mogą być objawami zbyt bogatej mieszanki.

tez tak uważam. Zacznij od sondy a potem sprawdż czujniki temperatury, na podstawie których komputer daje bogatszą mieszankę jeśli "myśli", że silnik jest cały czas zimny.

...a z serii głupich pytań, czy nic nie zatyka wlotu powietrza? Zaczyna się robić zimno ... koty i myszy potrafią zanleźć różne misjeca do spania .... a cieply silnik to dobre miejsce :)........ to nie jest żart :duh:

Edytowane przez RobertS

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
Co do tych mysz to się zgodze ale już dawno by zaczeła śmierdzieć. A powiedz mi teraz która to kostka od temperatury? Taka niebieska pod kolektorem ssącym i tą całąelektryka? Ta co wchodzi w blok? A jak sprawdzie sonde czy jest dobra?
Opublikowano

Sonde nalezy sprawdzić przy rozgrzanym silnuku (sonda działa dopiero > 320 stopni). Wskazuje ok. od zera do 0,9V w zalęzności od mieszanki - im bogatsza tym większe napięcie. Pomiaru dokonać za pomocą cyfrowego miernika.

Jeśli nie chcesz się bawić tym, to zawsze można odłączyć sondę i zobaczyć czy jest różnica - przy nagrzanym silniku.

Szczegóły są opisane tu: http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=3342

pod "Wysłany: 2006-02-10, 11:37 :: SONDA LAMBDA - WSZYSTKO NA TEMAT :: "

Co do czujników:

1. czujnik temperatury powietrza, któru znajduje się w wlocie powietrza do chłodzenia hamulców przednich po stronie kierowcy. Jeśli wskażnik temperatury pokazuje -30 stopni, to czujnik lub kabel należy sprawdzić.

2. czujnik temperatury silnika to nr 13 tu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AC11&mospid=47270&btnr=11_1342&hg=11&fg=15

Pod kolektorem ssącym wydaje mi się jest czujnik położenia pedału gazu (potencjometru od przepustnicy).

Najlepiej włączyć kluczk nie zapalając silnika i naciśnąć pedał gazu 5 razy i wejdziesz w tryb "diagnostyki". Zapisz kody, które zostaną wyświetlane na "Engine check" - trzeba liczyć wskazywania. kody są cztero cyfrowe i są opisane tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=649&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=check+engine

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!