Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy nikt nie miał problemów ze sprzęgłem? Szukam i szukam....i nic!

Chodzi mi o jakiekolwiek tematy, posty o zachowaniach, objawach układu wysprzęglania w e39, konkretnie 520i...

Chciałbym poczytać cokolwiek na tem temat, bo podejrzewam, że czeka mnie naprawa lub wymiana tych częsci....

Z góry dziękuję

Opublikowano
napisz co się dzieje ze sprzęgłem u mnie padł uszczelniacz wysprzęglika i ciekł płyn wymieniłem na nowy i jest ok
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano

na temat zachowania sprzęgła jest sporo tematów ale raczej za granicą dokłądnie o tzw. CDV czyli clutch delay valve - zawór opóźniający sprzęgło.

co do usterek myślę że też sporo tego jest na forum.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

to już nic nie rozumiem... Szukam wyszukiwarką, ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzęgła. Moze ktoś podrzuci jakiś link....

A co do objawów to rzecz ma sie następująco... Otóż czesto gęsto słyszę takie metaliczne stukania przy wysprzęglaniu...i zwalnianiu sprzęgła, przy zmianie biegów z 1 na 2...

• Członkowie klubu
Opublikowano
to już nic nie rozumiem... Szukam wyszukiwarką, ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzęgła. Moze ktoś podrzuci jakiś link....

A co do objawów to rzecz ma sie następująco... Otóż czesto gęsto słyszę takie metaliczne stukania przy wysprzęglaniu...i zwalnianiu sprzęgła, przy zmianie biegów z 1 na 2...

A czujesz że sprzęgło się ślizga??

Napisz trochę więcej na temat objawów.

Pozdro

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
nie, nie ślizga się! tylko słyszę takie stukanie tak jak napisałem wcześniej...coś jakby brzęczenie...

Jeżeli słyszysz brzęczenie, to może łożysko wyciskowe się zatarło i sprężyna listkowa tarczy dociskowej trze o powierzchnie czołową (dociskową) łożyska.

Więcej info, to może coś poradzimy.

Pozdro

003.jpg
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Podłaczam się do tematu bo mam podobne objawy. Mianowicie kiedy puszczam sprzęgło w różnych kilkusekundowych odstępach czasu słychać metaliczny dźwięk tak jakby jakiś luźny element obijał się o metal. słychać to tylko na biegu 1, 2, i czasami na 3 ale później może jest już za głośno żeby cokolwiek wyłowić z kakofonii różnych dźwięków ulicznych.

Sprzęgło się nie ślizga ale czasami lubi szarpnąć samochodem. Ale może tylko za szybko puszczam sprzęgło. Sam już nie wiem. Czytałem kilka postów o sprzęgle i dwumasie ale nie mogę nic dopasować do swoich objawów.

Napewno nie stuka nic w zawieszeniu - sprawdzone. Silnik obejrzany od góry i od dołu i nie ma nic podejrzanego.

Może macie jakieś koncepcje. Jedna z nich to taka że to łożysko w sprzęgle lub samo sprzegło ale fachowcy nie byli w stanie nic stwierdzić :duh:

Sorki że się tak rozpisałem ale nie daje mi to spokoju. Z góry dzięki za podpowiedzi :modlitwa:

Pozdrawiam

Opublikowano
A sprawdzcie czy nie macie luzu na wale napedowym tuz przy skrzyni. Mam podobne objawy opisalem w innym watku i u mnie jest luz lekk ina walku wchodzacym do skrzyni.

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring