Skocz do zawartości

informacje na temat sprzęgła...gdzie szukać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy nikt nie miał problemów ze sprzęgłem? Szukam i szukam....i nic!

Chodzi mi o jakiekolwiek tematy, posty o zachowaniach, objawach układu wysprzęglania w e39, konkretnie 520i...

Chciałbym poczytać cokolwiek na tem temat, bo podejrzewam, że czeka mnie naprawa lub wymiana tych częsci....

Z góry dziękuję

Opublikowano
napisz co się dzieje ze sprzęgłem u mnie padł uszczelniacz wysprzęglika i ciekł płyn wymieniłem na nowy i jest ok
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano

na temat zachowania sprzęgła jest sporo tematów ale raczej za granicą dokłądnie o tzw. CDV czyli clutch delay valve - zawór opóźniający sprzęgło.

co do usterek myślę że też sporo tego jest na forum.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
  • Autor

to już nic nie rozumiem... Szukam wyszukiwarką, ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzęgła. Moze ktoś podrzuci jakiś link....

A co do objawów to rzecz ma sie następująco... Otóż czesto gęsto słyszę takie metaliczne stukania przy wysprzęglaniu...i zwalnianiu sprzęgła, przy zmianie biegów z 1 na 2...

Opublikowano
  • Członkowie klubu
to już nic nie rozumiem... Szukam wyszukiwarką, ale nie mogę nic znaleźć na temat sprzęgła. Moze ktoś podrzuci jakiś link....

A co do objawów to rzecz ma sie następująco... Otóż czesto gęsto słyszę takie metaliczne stukania przy wysprzęglaniu...i zwalnianiu sprzęgła, przy zmianie biegów z 1 na 2...

A czujesz że sprzęgło się ślizga??

Napisz trochę więcej na temat objawów.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano
  • Autor
nie, nie ślizga się! tylko słyszę takie stukanie tak jak napisałem wcześniej...coś jakby brzęczenie...
Opublikowano
  • Członkowie klubu
nie, nie ślizga się! tylko słyszę takie stukanie tak jak napisałem wcześniej...coś jakby brzęczenie...

Jeżeli słyszysz brzęczenie, to może łożysko wyciskowe się zatarło i sprężyna listkowa tarczy dociskowej trze o powierzchnie czołową (dociskową) łożyska.

Więcej info, to może coś poradzimy.

Pozdro

003.jpg
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Podłaczam się do tematu bo mam podobne objawy. Mianowicie kiedy puszczam sprzęgło w różnych kilkusekundowych odstępach czasu słychać metaliczny dźwięk tak jakby jakiś luźny element obijał się o metal. słychać to tylko na biegu 1, 2, i czasami na 3 ale później może jest już za głośno żeby cokolwiek wyłowić z kakofonii różnych dźwięków ulicznych.

Sprzęgło się nie ślizga ale czasami lubi szarpnąć samochodem. Ale może tylko za szybko puszczam sprzęgło. Sam już nie wiem. Czytałem kilka postów o sprzęgle i dwumasie ale nie mogę nic dopasować do swoich objawów.

Napewno nie stuka nic w zawieszeniu - sprawdzone. Silnik obejrzany od góry i od dołu i nie ma nic podejrzanego.

Może macie jakieś koncepcje. Jedna z nich to taka że to łożysko w sprzęgle lub samo sprzegło ale fachowcy nie byli w stanie nic stwierdzić :duh:

Sorki że się tak rozpisałem ale nie daje mi to spokoju. Z góry dzięki za podpowiedzi :modlitwa:

Pozdrawiam

Opublikowano
A sprawdzcie czy nie macie luzu na wale napedowym tuz przy skrzyni. Mam podobne objawy opisalem w innym watku i u mnie jest luz lekk ina walku wchodzacym do skrzyni.

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring