Skocz do zawartości

Wspomaganie kierownicy | 2.5tds 99'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich. W ostatnich dniach zaczeło mi coś buczeć w kolumnie kierowniczej, dźwięk podobny jest do pracy silniczka pod duzym obiązeniem zwłaszcza słychac to przy wolnych manewrach np po parkingu dlatego podejrzewam,że to buczy wspomaganie kierownicy. Szukałem jakiegoś wskaźnika poziomu oleju we wspomaganiu i cos znalazłem ale nie wiem czy to jest to. Na odnalezionym wskaźniku jest poniżej poziomu minimum i napis AFT ONLY. Co oznacza ten napis i jaki olej ewentualnie dolać?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

wydaje mi sie że napis oznacza rodzaj oleju jakim trzeba zalewać, że właśnie tyko ten można lać

dolej oleju i zobacz czy objaw będzie występował dalej

003.jpg
Opublikowano
polecam w ogóle go wymienić. Zdziwiłem się kiedy zobaczyłem w butelce jaki syf tam pływał. Olej był czarny, wymiana może nie jest najprostsza więc poszedłem najkrótszą drogą tzn wyciągałem ze zbiorniczka wielką strzykawką , zalewałem nowym pojeździłem i tak w kółko. Wiem, że to marnotrastwo i mało efektywna metoda, ale kierownica chodzi lżej i ciszej , olej jest czerwony a nie czarny i ma napewno lepsze właściwości niż ten stary, ale zbiorniczek za to bardziej się poci. Nie zauważyłem pomimo tego ubytku w stanie oleju :wink:
Opublikowano
Niom, ATF220 i po temacie... ATF to skrót od Automatic Transmision Fluid, czyli płyn w właściwie olej do automatycznych skrzyń biegów, który może być używany w wielu zastosowaniach hydrauliki siłowej...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png