Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a ja sie podepne pod temat bo nie moge nigdzie znalesc. czy do seryjnego radia da rady podlaczyc jakis woofer??? albo czy wystepowal fabryczny??
Opublikowano
a nie miales wczesniej z przodu helixow DB?...bo cos kojarze watek o takim zestawie jak ty masz z forum diyaudio.pl ;)

jesli tak to pozdrawiam kolege z DIY :)

Coś mi temat uciekł :lol: - coś tam pidałem na diyaudio - ale chyba bardziej w kwestii domowego audio, czy karty dźwiękowej burr-brown. Helixów nie miałem.

ruti - podpiąć się da, ale efekt może być słaby - poza tym to nie będzie plug&play...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Znalazłem gotowy projekt suba do Touring E39.

TU CLIK MACHEN :mrgreen:

Jak znajdę czas to się za to wezmę wygląda obiecująco. I tu pytanie jaki głośnik polecacie?

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!!

Jezeli chodzi o subwoofer to polecam szczerze ten http://www.pioneer.pl/pl/products/25/131/201/TS-WX22A/index.html

sam posiadam taki i mam go w kabinie bo jest na tyle maly i posiada wystarczajaca moc, tym bardziej nadaje sie do sedana bo scianka dzielaca bagaznik jest dosyc szczelna i wozenie duzej skrzyni w bagazniku powoduje ze wszyscy na zewnatrz slysza walenie basow a wewnatrz auta nie daje pozadanego efektu

Pozdrawiam

Opublikowano

Poważnie mówisz z tym subwooferem czy to ironia??

Moim zdaniem wyrzucenie pieniędzy w błoto a kilka subwooferów włącznie z tym już słyszałem powiem więcej robiłem w nim wzmacniacz który nie wyrobił na zakręcie wziął się i sfajczył no i mogę powiedzieć całą odpowiedzialnością że 150W to ma gdy piorun w to strzela.I wielkość obudowy 5l i zejście 40HZ no cóż chcia bym to policzyć z parametrów TS.

40HZ to pewnie i dziabie ale przy - 20Db tak zwany Hałaśnik to jest W dodatku drogi niemiłosiernie.

Ja mam w sedanie bardzo prostą skrzynkę głośnik to 20cm w 28L strojony 56HZ.

Wzmacniacz macaudio niemcy średnie lata 90-te przewinięty lekko transformator w przetwornicy puszczony w mostku.

Mimo skromnego zestawu zamieszanie jest i jest niskie zejście też impuls no cóż w sedanie impuls to nie ma dyskusji nie będzie rewelacją.

W e39 nie muszę ani rozkładać podłokietnika ani innych wspominanych "myków" robić że by bas mieć i troszkę czuć bo wiadomo masaż pleców to z innego kalibra się uzyskuje.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano

Widzisz kolego Dymek, w twoim rozumowaniu chodzi tylko o to zeby nasze bunie przerobic glownie na jezdzace wiesniackie dyskoteki ktore ze wzgledu na cudowna technike silnikow w normalnych warunkach nie slychac. Nie rozumie rowniez dlaczego tak smialo twierdzisz ze one sie "sfajcza" skoro juz po twojej wypowiedzi ze sa drogie wiec i napewno dla ciebie nie osiagalne. Ja posiadam od kilku lat taki subwoofer i i montowalem go nie dla uzyskania rokordowej wartosci dB tylko dla uyzyskania lepszej i powiem smialo duzo lepszej barwy dzwieku dla ucha.

A dla glosnej muzyki to wole koncerty live dobrych grup rockowych.

Pozdrawiam!

Opublikowano

co jest dla mnie nieosiągalne o tym ty nie możesz mieć akurat pojęcia.

A dyskotekę na kołach to robisz z beemki ty bo ten subik z jakością nie ma nic wspólnego i nie ma się co wkurzać że ktoś wtapia siano w takie "coś" nie każdy siedzi w akustyce i elektronice od lat jak ja i nie musi wiedzieć co jest ile warte co w środku siedzi. Ten przypadek suba to po prostu dno i nie doradza się nikomu czegoś takiego bo ma Nieliniową i to strasznie charakterystykę.

Nie do tego dąży się w car audio żeby był bas ale żeby bas był dobrej jakości po to wyprowadza się np sygnał sprzed końcówki a nie bierze z któregoś głośnika jak to jest zrobione w większości amatorskich konstrukcji.

Miałem ten głośniczek w rękach naprawiałem w nim ten aktywny mega wzmacniacz i mówię że nie jest wart swojej ceny bo nie jest.

TAK NA PRZYSZŁOŚĆ nie zaglądaj ludziom to kieszeni bo to nie ładnie.

Ja mówię po prostu z doświadczenia i z wiedzy że coś jest tanim chłamem w dużej cenie ślizgającym się na marce i tyle to czy ktoś kupi mnie na prawdę nie obchodzi. Ja wiem że jakością nie dorównuje nawet głośnika alpharda czy dibeisi za 60zł zaaplikowanym w dobrej obudowie i to potwierdzi każdy kto z akustyką ma do czynienia i kto obsłuchał więcej niż jeden głośnik i wie co to parametry Thiela-Smalla wytrzymałość mocowa i impuls. Po co ta teoria?? Żeby mieć w samochodzie audio a nie hałaśniki.

Oczywiście zaraz będzie obraza majestatu i wszyscy powiedzą że się nie znam :) ale mi to osobiście dynda bo w kwestii audio słucham tylko ludzi z wiedzą.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

odkopuje stary temat :))

yaza: projekt bylby ok gdyby ten MDS08 mial co najmniej 13l dobrze wygluszonej obudowy lub 15l bez wygluszenia. w 9l mds08 po prostu nie gra. lepiej jest zrobic obudowe z zywicy..wtedy spokojnie wyjdzie 15l i MDS zacznie grac. co do pytania jaki glosnik polecamy??...dla MDS08 objetosc obudowy jak napisalem wyzej. do tej obudowy ktora ma 9,5l i jest w tym projekcie moze byc rm 208 sl

christof: ten pioneer to porazka na maxa i wogole nie ma co dyskutowac...lepiej kupic na przod lepszy zestaw i podlaczyc do wzmacniacza niz kupowac taki wynalazek....to po prostu nie ma prawa grac!!

dymek442: amen ;)

jesli posiadles kobiete swoich marzen to o pozostalych marzeniach mozesz smialo zapomniec...

http://img01.picoodle.com/img/img01/7/2/9/f_podpism_5d496cc.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=92490