Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak sądzicie jakie przewody najlepiej rozciąć w celu zamontowania jakiegoś ukrytego wyłacznika utrudniającego niepowołane odjechanie autem? Co proponujecie, może od pompy paliwa?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

pompa paliwa, rozrusznik, zapłon - te obwody najczęściej są odcinane w immobiliserach.

ja jednak na Twoim miejscu nie poprzestawałbym na tym włączniku. pomyśl o czymś więcej - np. o urządzeniu do śledzenia. urządzenia oparte na gps są bardziej dokładne, ale b. podatne na zakłócenia - wystarczy wjechać w wąską uliczkę, pod wiadukt itp. i urządzenie staje się bezużyteczne.

urządzenia gsm są mniej dokładne (choć moim zdaniem - są wystarczająco dokładne - wszystko zależy od tego jak dokładnie operator gsm zadeklarował współrzędne stacji bazowych, które posłużą do wyliczenia Twoich współrzędnych w danym momencie.

za śledzenie gsm wcale nie trzeba płacić abonamentu! to mit. możesz płacić per zapytanie o lokalizację (sms - koszt ok. 1 PLN).

w wersji minimalistycznej wystarczy w samochodzie ukryć telefon, który ciągle będzie ładowany. dla numeru w tym telefonie trzeba aktywować funkcję śledzenia (wystarczy odpowiedni sms) i już z określonych numerów telefonów można odpytywać nasz samochód, gdzie aktualnie się znajduje. w simplusie dostaje się sms-a zwrotnego z opisem słownym lokalizacji karty sim + współrzędne geograficzne, które można wprowadzić np. w google maps. w hayeah dostajesz mms-a z mapką.

jednak zamiast samego telefonu, sugerowałbym dedykowane urządzenie, które pozwoli Ci np. wyłączyć zdalnie (sms-em) odpowiedni obwód (np. wspomnianą pompę paliwa), jeśli stwierdzisz, że Twoje auto zostało skradzione :8)

ponadto - najlepszym uzupełnieniem elektroniki/elektryki będzie odrobina mechaniki - w autach z tylnym napędem znakomicie się sprawdzają blokady skrzyni biegów (bo blokując lewarek efektywnie blokujesz skrzynię, a nie jak w przednionapędówkach - jedynie cięgna prowadzące do skrzyni)

oczywiście, należy się liczyć z tym, że złodziej, jeśli jest zawodowcem, da sobie radę...

Pozdrawiam,

Rafał

"It`s not the size of the dog in the fight, it`s the size of the fight in the dog" Mark Twain

http://img72.imageshack.us/img72/2328/1727269a1200bw1a.th.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/8869/1737368a1200bwa.th.jpg

Opublikowano
ja nie pytam gdzie umiejscowić wyłącznik bo to było by absurdalne ale o to gdzie szukac przewodów które najlepiej rozciąć? :idea:
Opublikowano
jeśli tego nie wiesz to i specem od instalowania też nie jesteś, a więc zostaw te rozważania i jedź do dobrego speca od alarmów, a już on zrobi co trzeba.
PawełH
Opublikowano
ja nie pytam gdzie umiejscowić wyłącznik bo to było by absurdalne ale o to gdzie szukac przewodów które najlepiej rozciąć? :idea:

W oplu wpiąłem się w przewód pompy paliwowej szedł w progu i wyłącznik dałem pod tylny fotel tak że mogłem ręką sięgnąć ale go nie było widać

Opublikowano
dałem pod tylny fotel tak że mogłem ręką sięgnąć ale go nie było widać

Ja kiedyś w CC wsadziłem wyłącznik do popielniczki - nad klapkę - tak, że po otwarciu popiołki i tak nic nie było widać.

A dla złodzieja nie ma systemów, których nie można byłoby obejść.

Najlepsze jest dobre AC.

Pzdr,

Opublikowano
I tak najlepszym rozwiązaniem będzie Mata siedzenia kierowcy :cool2: , taki to siedząc w aucie nie odpali go dla zorientowanych można się posłużyć mata pasażera dodatkowo .