Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja kupiłem na allegro interfeje od viaken'a i spisuje sie bardzo dobrze. działa na carsofcie i INPA, poza tym działa nawet na przejściówce usb/com pod systemem vista.....
Opublikowano
a co jeszcze poza BMW można nim diagnozować? Czy wogóle jest przystosowany do innych marek i modeli aut? Możesz mi podać jakiś link na ten który akurat Ty masz?
Opublikowano

Piszą, że jest niby tylko do BMW... Można brać od użytkownika VIAKEN i OBD-2 (firma Autosoft z Krakowa). Ja mam ten drugi interface i jest OKI... Jakby co mogę się z Tobą/innymi użytkownikami forum podzielić wszelkimi informacjami/doświadczeniami...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Piszą, że jest niby tylko do BMW... Można brać od użytkownika VIAKEN i OBD-2 (firma Autosoft z Krakowa). Ja mam ten drugi interface i jest OKI... Jakby co mogę się z Tobą/innymi użytkownikami forum podzielić wszelkimi informacjami/doświadczeniami...

pozdrawiam

thenygoos

A czy tym który Ty masz można robić adaptacje i diagnostykę silnika? Nie masz problemów z łączeniem się stosując port USB bo opnie są podzielone. Nie chce kupić żeby tylko wyrzucić kasę. Link który podałem zainteresował mnie mocno gdyż interfejs owy ma zastosowanie nie tylko do BMW a to dla mnie też dość istotna sprawa.

Opublikowano

Ja mam ten:

http://moto.allegro.pl/item435686178_interfejs_diagnostyczny_bmw_carsoft_1987_2006.html

On nie jest łączony do USB, a do portu RS232 i - z tego co podaje sprzedawca - komputer powinien mieć taki port fizycznie, a nie emulowany/wirtualny. Tyle, że za niewielkie pieniądze są dostępne karty PCMCIA z portem RS232.

U mnie na początku były problemy z czytaniem danych, bo instrukcja podłączenia jest inna niż rzeczywistość. W praktyce wygląda to tak, że jeśli nie ma połączenia z danym modułem to trzeba przełączać kabelki komunikacyjne interface'u do poszczególnych pinów komunikacyjnych gniazda aż się trafi na właściwą konfigurację. Ja do swojego interface'u dokupiłem wtyki 21pin i obd2 i zmodyfikowałem interface w taki sposób, że konfigurację ustawienia który kabelek podłączyć do którego pinu komunikacyjnego realizuję przełącznikami w interface'ie i nie muszę ruszać tyłka aby przetykać kabelki. Wszystkie funkcje CS 6.5 działają bez zarzutu, także po podłączeniu do obd2 pod kolumną. Ostatnio jak mi silnik nie dogrzewał to mykałem z kompem na fotelu pasażera i sprawdzałem w funkcji LiveData temperaturę.

Ten interface - a przynajmniej do BMW - mogę śmiało polecić...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

Opublikowano

thenygoos,

a jakie mozliwosci ma takie cos ?

nie orietujesz sie czy mozna wlaczyc np. swiatla dzienne ( tzn to akurat mam wlaczone ale chodzi mi o mozliwosci ) albo zamykanie centralnego powyzej pewnej predkosci, aktywacja webasto itd...

jak z tym sprawa wyglada ?

pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
a jakie możliwosci ma takie cos ?

Dokładny opis masz w aukcji... Można odczytać błędy ze wszystkich modułów elektronicznych, ewentualnie skasować same błędy (o ile nie wymuszają konieczności wymiany uszkodzonych elementów), kasować inspekcje, , bawić się z kompa otwieraniem szyb, wycieraczkami, odczytać nr VIN i przebieg z LCM, odczytać dane o przebiegu do inspekcji i ilość spalonego paliwa z DME, Live data (ok 40-50 danych online), zmiana języka, kodowanie automatycznego/selektywnego ryglowania zamków itd.... Wszystko to co piszą działa bez zarzutu...

[...]czy mozna wlaczyc np. swiatla dzienne ( tzn to akurat mam wlaczone ale chodzi mi o mozliwosci )

Świateł nie można włączyć.

[...]zamykanie centralnego powyzej pewnej predkosci[...]

Działa spoko... Tyle, że nie u mnie. Tj. bez względu na to czy mam zaznaczonego "ptaszka" przy opcji czy nie, to u mnie nie działą, bo moduł komfortu mam podłączony do alarmu i tą opcję włączam pilotem alarmu... Ale jak ktoś nie ma podłączonego to można to ustawić...

[...]aktywacja webasto itd...

Zapewne nie... Jak wspomniałem wcześniej, poczytaj dokładnie opis w aukcji...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne