Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chcę zmienić komputer w autku bo coś mi głupieje i trzyma sam czasem 2 - 3 tys obrotów jednak na rynku dostępnych jest pełno komputerów DME a ja mam MOTRONIK silnik 1.6 M40 w czym jest różnica???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ma być taki sam < ale to nie takie oczywiste bi jak masz immobla to nie odpali.>

DME to ogólna nazwa kompa do benzyniaka.

A do diesla DDE.

Poza tym to chyba ostatnie co bym w tym przypadku robił to zmieniał kompa.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

chodzi mi dokładnie o oznaczenie na samym sterowniku... bo kiedyś już zakładałem sterownik z oznaczeniem DME wytłoczonym na obudowie i bez problemu chodziło ale chcę dokładnie się upewnić bo według mnie to DME jest nowszy od MOTRONIC

a problem tkwi w tym że założyłem sobie chipa do komputera ze 2 lata temu i wszystko fajnie działało jednak któregoś razu wymieniałem skrzynię biegów i po tym zabiegu auto strasznie osłabło aż nerwicy dostawałem nie wiedziałem co jest jednak przypomniałem sobie że w trakcie wymiany skrzyni lub bezpośrednio przed był spawany uchwyt od obudowy filtra powietrza gdyż od drgań lekko się mu odpadło. i teraz nie pamiętam czy był odłączony akumulator czy nie!! i prawdopodobnie właśnie wtedy coś się stało jednak szukałem przyczyny gdzie indziej zwłaszcza uwzględniając skrzynię biegów. Tymczasem któregoś razu postanowiłem sprawdzić błędy jakie wyświetli komputer i co się okazało wyświetliło mi błąd 1211 czyli błąd komputera !! odrazu zamieniłem komputery jednak przełożyłem chipa i po włożeniu innego kompa dalej to samo, wkurzyłem się i wczoraj zamieniłem chipa na oryginał i auto odrazu dostało mocy .... dlatego chcę kupić porządny komputer i go założyć

Opublikowano

:mad2:

Koledzy Ci już napisali - DME to ogólna nazwa komputera do sterowania silnikiem (skrót od Digital Motor Elektronik czy coś w tym stylu). BMW nazywa swoje DME nazwą Motronic. W różnych modelach były różne wersje. Powinien być taki sterownik, jak w oryginale. To nie jest jak w domowym PC, że wymienisz procek na lepszy i wszystko będzie lepiej działać.

Opublikowano
wiem o czym mówisz jednak pomimo innej nazwy na obudowie NR sterownika jest ten sam i dlatego myślę aby wstawić DME bo nie spotkałem go w roczniku poniżej 93 a moje auto jest z 91