Skocz do zawartości

Stan oleju sie zwiększył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. mam problem z moim BMW. wymieniłem olej w silniku po odpaleniu i odczekaniu jakieś 10 min uzupełniłem na max po 10 min znów sprawdziłem i było idealnie na max yeraz mija tydzień od wymiany i jest jakiś 1 cm ponad max. niewiem co jest :( silnik 1.8 iS M44 z 1996r przebieg 180 tys. miał ktoś taki przypadek??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Trzeba było sprawdzić stan oleju po kilku godzinach postoju, a nie po 10 min i za raz dolewka. Olej nie zdążył spłynąłć z silnika i stąd ten problem. Rano po nocy sprawdź stan oleju, strzykawa i wężyk paliwowy w rece i odsysamy nadmiar oleju przez bagnet.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeśli faktycznie przybywa oleju to trzeba sprawdzić czego ubywa.?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Witam. mam problem z moim BMW. wymieniłem olej w silniku po odpaleniu i odczekaniu jakieś 10 min uzupełniłem na max po 10 min znów sprawdziłem i było idealnie na max yeraz mija tydzień od wymiany i jest jakiś 1 cm ponad max. niewiem co jest :( silnik 1.8 iS M44 z 1996r przebieg 180 tys. miał ktoś taki przypadek??

Jeśli masz M44 to nie 1,8 a 1,9L :D

A co do wzrostu poziomu hmmm-jeśli odczekałeś te 10minut to spłynęło trochę i raczej to nie spowodowało podniesienia się poziomu aż o 1cm.

Spuść trochę oleju bo 1cm ponad poziomem to za wiele, i jeździj i sprawdzaj często poziom - jeśli znowu magicznie przybędzie to może płyn chłodzący się tam dostaje czy benzyna-nic innego już chyba nie może.

A może po prostu auto nie było dobrze wypoziomowane jak sprawdzałeś, albo nalewałeś i dlatego coś takiego jest?

aaa i właśnie tak jak kolega wyżej-ile wlałeś tego oleju?

Opublikowano
I uważaj na takie sytuacje w przyszłości, bo inaczej silnik Ci się rozszczelni pod wpływem ciśnienia oleju i Ci będzie ciekło.
Opublikowano
I uważaj na takie sytuacje w przyszłości, bo inaczej silnik Ci się rozszczelni pod wpływem ciśnienia oleju i Ci będzie ciekło.

BMW to nie alfa... :twisted2:

jak wlaejesz nadmiar oleju....auto przepali ...chyba że silnik kaput juzjest to wtedy poleci uszczelkami...ale zazwyczaj przepala... oczywiście nie jakies tam litry..

Opublikowano
  • Autor
Wczoraj zrobiłem że stan był ma maxa do tej pory zrobiłem jakieś 500 km i stan znów sie zwiększył :( i albo mi sie wydaje ale czuć benzyne w oleju i jest jakiś żadszy :( którędy może sie tam bęzyna dostawać??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Leje ci wtryskiwacz.

Benzyna spływa przez pierścienie tłokowe do miski olejowej.

Na dłuższy czas jest to o tyle groźne , że ten cylinder gdzie leje wtryskiwacz jest słabo smarowany bo benzyna spłukuje olej z gładzi cylindra.

A naprawa to tylko wymiana wtryskiwaczy i oleju.

Opublikowano
  • Autor
a jak można sprawdzić który to wtryskiwacz leje?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Trzeba wymontować listwę ale musi być podłączona.

Trzeba na rozruszniku obserwować czy wszystkie wtryski dają taki sam kształt stożka paliwa.

Następnie trzeba wyłączyć rozrusznik ale pozostawić włączony zapłon i obserwować czy w ciągu minuty nie wykapie z któregoś więcej niż jedna kropla.

To jest opis sprawdzania zaczerpnięty z książki " sam naprawiam"

Ale jeszcze mi do głowy przychodzi czy to nie wina lambdy która może cały czas pokazuje zbyt ubogą mieszankę i komp wzbogaca mieszankę ile tylko może.

Opublikowano

jak wlaejesz nadmiar oleju....auto przepali ...chyba że silnik kaput juzjest to wtedy poleci uszczelkami...ale zazwyczaj przepala... oczywiście nie jakies tam litry..

Uszczelki są w podobnego materiału zarówno w BMW jak i w Alfie, czy Citroenie. I mają podobną wytrzymałość.
Opublikowano
  • Autor
zauważyłem że jest pęknięty wężyk podciśnienia z listwy wtryskowej do przeustnicy. czy to ma wpływ na dostawanie się paliwa do oleju?? tylko że jak założe dobry wężyk to zaczynają obroty falować :(
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zauważyłem że jest pęknięty wężyk podciśnienia z listwy wtryskowej do przeustnicy. czy to ma wpływ na dostawanie się paliwa do oleju?? tylko że jak założe dobry wężyk to zaczynają obroty falować :(

Wężyk koniecznie wymień na nowy. On decyduje o ciśnieniu paliwa w listwie.

Może powodować lanie wtrysków.

Falowanie obrotów to już inna sprawa i możliwe , że samo ustąpi jak troszkę pojeździsz.

Albo zresetuj komputer < tylko prawidłowo>

Opublikowano
  • Autor
Poziom oleju już sie unormował po wymianie wężyka na listwie a na falujacych obrotach da sie jeździć :) narazie nie chce mi sie z tym robić :) dziękuje za pomoc
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Doradzam jeszcze wymianę oleju bo ten który masz jest raczej nasycony benzyną.
Opublikowano
OLEJU ZAWSZE LEJE SIE TAK ŻEBY BYŁO 3/4 JEGO STANU ! GDYŻ PO NAGRZANIU SILNIKA OLEJ SPŁYWA Z GÓRNEJ CZĘŚCI SILNIKA >