Skocz do zawartości

Tuleja na końcówce drążka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wziąłem sie za wymianę końcówki drążka z prawej strony i utknąłem w miejscu w którym trzeba zdjąć tuleje ze starej końcówki i założyć ja na nowa... czy to jest nakręcane czy tylko nakładane??

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img166.imageshack.us/img166/6085/img0343ey1.jpg

http://img166.imageshack.us/img166/6085/img0343ey1.2cc4eaa3a3.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
całe

Nie ,nie jest to całe ,ta tuleja powinna zostać w wahaczu.Najlepiej zniszcz końcówkę i zbij ta tuleję i wciśnij do piasty w to miejsce gdzie przychodzi,wtedy wciśnij wachacz.

Edytowane przez piotrek1

Opublikowano
  • Moderatorzy

A czy przypadkiem nie uszkodziłeś zwrotnicy????

Powinna wyjść sama końcówka a to co wyszło jest chyba wtopione w zwrotnicę.Dobrego ściągacza nie używałeś!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A czy przypadkiem nie uszkodziłeś zwrotnicy????

Powinna wyjść sama końcówka a to co wyszło jest chyba wtopione w zwrotnicę.Dobrego ściągacza nie używałeś!!

W E39 tak sie czasami dzieje robiłem u siebie i u kolegi i było to samo.Po złozeniu jest :cool2:

Opublikowano
  • Autor

nie do końca :lol:

to powinno zostać w zwrotnicy a nie wyjść razem z końcówką drążka :lol:

ale już poskładałem wszystko, tylko ze problem który probowałem rozwiązać pozostał :duh:

Od jakiegoś tygodnia zaczęło mi strzelać przy skręcaniu, problem występuje tylko w momencie jazdy po nierównościach, albo przy gwałtownych skrętach. Myślałem ze to końcówka drążka, ale po wymianie problem pozostał, może to być amortyzator??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie do końca :lol:

to powinno zostać w zwrotnicy a nie wyjść razem z końcówką drążka :lol:

ale już poskładałem wszystko, tylko ze problem który probowałem rozwiązać pozostał :duh:

Od jakiegoś tygodnia zaczęło mi strzelać przy skręcaniu, problem występuje tylko w momencie jazdy po nierównościach, albo przy gwałtownych skrętach. Myślałem ze to końcówka drążka, ale po wymianie problem pozostał, może to być amortyzator??

Może ale może tez być łożysko górne

Opublikowano
  • Autor
Chrupanie nie występuje jeśli auto stoi w miejscu, można bujać, kręcić i tak nic nie słychać. Pojawiło się za to podczas szybszego ruszania. Jest to jeden lub dwa stuki i cisza... przy gwałtowniejszym manewrze znowu chrup i cisza... szczególnie przy szybkich zmianach kierunku jazdy. Czuć na kierownicy jak i pod nogą...
Opublikowano
Chrupanie nie występuje jeśli auto stoi w miejscu, można bujać, kręcić i tak nic nie słychać. Pojawiło się za to podczas szybszego ruszania. Jest to jeden lub dwa stuki i cisza... przy gwałtowniejszym manewrze znowu chrup i cisza... szczególnie przy szybkich zmianach kierunku jazdy. Czuć na kierownicy jak i pod nogą...

Miałem podobne objawy, tylko bardziej przechodziło w pisk :mrgreen:

Pisk pochodził z górnego wahacza. Dokładnie z końcówki mocowania do zwrotnicy. Po wymianie cisza.

Opublikowano
  • Autor
Właśnie z moich obserwacji wynikło tylko, ze podczas gwałtownego ruszania kierownica, tylko końcówka drążka miała luz, wiec ja wymieniłem, reszta wygląda na w porządku choć pod gumę nie zajrzę :? No nic w sobotę przyjedzie znajomy może we dwóch coś wykombinujemy... :roll:
Opublikowano
  • Autor
Bylem dziś u mechanizatora, po dokładnych oględzinach stwierdził ze to łożysko oporowe.
Opublikowano
  • Autor

No wiec łożysko wymienione, a wali dalej jak waliło już nie mam siły. :mad2:

Było dobrze przez pierwsze 25 metrów. Później stopniowo, ale wróciło to samo.

Opublikowano
  • Moderatorzy
No wiec łożysko wymienione, a wali dalej jak waliło już nie mam siły. :mad2:

Było dobrze przez pierwsze 25 metrów. Później stopniowo, ale wróciło to samo.

W poprzedniej przerabiałem to samo i skończyło się na wahaczach górnych po ich wymianie cisza.

Opublikowano
  • Autor
Dwóch mechaników rozkłada ręce, jeden z nich stwierdził, ze po prostu muszę tak jeździć, aż to co stuka wyrobi się bardziej, wtedy będzie widać :mad2:
Opublikowano
  • Moderatorzy
Dwóch mechaników rozkłada ręce, jeden z nich stwierdził, ze po prostu muszę tak jeździć, aż to co stuka wyrobi się bardziej, wtedy będzie widać :mad2:

Oooooo... to są fachowcy :jawdrop:

Ciekawe gdyby wydobywał się lekki dym z instalacji i nie można było by zlokalizować skąd pewnie kazaliby jeździć aż konkretnie się zapali... :mad2: :mad2:

Opublikowano

polecam wizyte na stacji diagnostycznej , tam gdzie zalatwiasz co roku pieczatke w dowod.

przewaznie za wytrzepanie auta biora 10-30zl. powiedz gosciowi jakie masz klopoty na pewno ci pomoze. wielu usterek na warsztacie sie nie da odnalesc, zwykle ogledziny czy bujanie auta nie pomagaja. na trzepakach wychodzi "prawie" wszystko

Opublikowano
  • Autor
Auto było na trzepakach, później siedziałem z mechanikiem pól godziny w kanale, z kolami na tych płytach co się przesuwają w każda stronę i nikt nic nie mógł wypatrzeć...
Opublikowano
  • Autor
Pojawil sie dodatkowy problem, mianowicie ten sam stuk jest podczas zapalanie i gaszenia silnika, nie za kazdym razem ale sie pojawia. Slychac go w momencie kiedy silnik zaczyna lapac otraz dokladnie w chwili przekrecenia kluczyka do zgaszenia go... Teraz to juz jestem calkiem skolowacialy... :mad2:
Opublikowano
Stuk przy rozruchu i gaszeniu silnika może pochodzic z uszkodzonego dwumasowego koła zamachowego.
Opublikowano
  • Autor
Stuk przy rozruchu i gaszeniu silnika może pochodzic z uszkodzonego dwumasowego koła zamachowego.

ale to ten sam dzwiek co ten podczas jazdy...

Opublikowano
  • Autor
Juz... w końcu znalazłem :duh: Poluzowała się nakrętka pod poduszka i silnik po prostu skakał na gwincie poduszki góra, dół :jawdrop: , a ja przez super-mechaników polowe zawieszenia z dobrego na lepsze zmieniłem :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
Juz... w końcu znalazłem :duh: Poluzowała się nakrętka pod poduszka i silnik po prostu skakał na gwincie poduszki góra, dół :jawdrop: , a ja przez super-mechaników polowe zawieszenia z dobrego na lepsze zmieniłem :mad2: :mad2: :mad2:

No to przynajmniej teraz wiesz do jakich "mechaników" już nie jeździć.

• 13 lat później...
Opublikowano

Witam. Jakby co to mam wykonane 2 tulejki z tytanu. Dodatkowo zmieniłem konstrukcje tej tulejki ze już nie pęka.

Zapraszam do kontaktu.

P.s. Wymieniłem na takie właśnie tulejki u siebie już 3 lata temu i działa znakomicie.

Pozdrawiam