Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :-),

czy ktoś ma zamontowaną antenę SIRIO TRIFLEX do CB Radia?

Interesuje mnie jak wygląda tył sedana po montażu anteny (najlepiej byłoby to zobaczy na fotkach :-) )

Pozdrowionka :-)

Opublikowano
ja załozysz to efektów sie nie spodziewaj za dobrych. To jak z klejem jak ma kleić wszystko to nie klei nic. Załóż normalną antenę to i efekty będą. Fizyka to taka nauka której nie oszukasz.
Opublikowano
Poprostu zasięg nie będzie zbyt zadowalał to po pierwsze a po drugie szykuj się na ostre zakłócenia od pompy paliwa. W E39 zakładałem w kilkunastu sztukach i w połowie przypadków pompa ostro zakłóca CB. Poprostu po uruchomieniu silnika dość mocno słychać szumy które emituje pompa. E39 już tak ma. W kilku E60 też montowałem i tam akurat ten problem nie występuje. Oby akurat u Ciebie było ok. Gdzie chcesz zamontować antenę? Dach, klapa, błotnik?
Opublikowano
ja załozysz to efektów sie nie spodziewaj za dobrych. To jak z klejem jak ma kleić wszystko to nie klei nic. Załóż normalną antenę to i efekty będą. Fizyka to taka nauka której nie oszukasz.

A że tak zapytam. Uzywałeś kiedykolwiek Sirio Triflex czy tylko powielasz zasłyszane opinie?

Ja z własnego doświadczenia napisać mogę, że jako antena CB sprawuje się lepiej niz dobrze. Stroi się wyśmienicie ale bardzo ostro. W czasie jazdy nie generuje żadnych dźwięków, skuteczny zasięg to promień ok 10km.

Co do odbioru FM nie wypowiem się, gdyż nie podłączałem, jako GSM do pokładowego telefonu też sprawuje sie dobrze.

O jej zaletach fizycznych pisać nie trzeba. Każdy kto się troszkę chociaż orientuje wie o co chodzi i dlaczego ta antena do najtańszych nie należy.

Pozdrawiam

Diamantschwarzmetalic E-34 und Black Sapphire Metallic E-39 Touring und Schwarz 2 Metalic E-38

Biżuteria Modułowa

http://sklep.susanadesign.pl

Opublikowano
Poprostu zasięg nie będzie zbyt zadowalał to po pierwsze a po drugie szykuj się na ostre zakłócenia od pompy paliwa. W E39 zakładałem w kilkunastu sztukach i w połowie przypadków pompa ostro zakłóca CB. Poprostu po uruchomieniu silnika dość mocno słychać szumy które emituje pompa. E39 już tak ma. W kilku E60 też montowałem i tam akurat ten problem nie występuje. Oby akurat u Ciebie było ok. Gdzie chcesz zamontować antenę? Dach, klapa, błotnik?

Zamontować chcę zamiast anteny GSM w górnej części tylnej szyby (sedan). Bedzie służyła jako antena Fm, GSM i CB. :-)

Opublikowano
Zamontować chcę zamiast anteny GSM w górnej części tylnej szyby (sedan)

nie mów że przewiercisz szybę ...

mi antena z telefonu się odklejała to zamontowałem z opla omegi na dachu

kurcze że wtedy nie wiedziałem że są takie SIRIO TRIFLEX bo ze CB mam na stałe zamontowaną na klapie bagażnika

Opublikowano
a czy kolega wie na jakiej zasadzie pracuje antena CB??? Podstawą dobrej pracy jest : masa z nadwozem pojazdu, przeciwwaga (im większa prostopadła powierzchnia masowa do promiennika) no i antena dobra to antena tylko do CB o wymiarze minimum te 100cm. Taka jest fizyka. Jeśli chcesz stosować antenę jako CB, radiówkę oraz tel to będzie to poprostu jako antena do wszystkiego czyli do niczego. Efekt pracy radia też oszałamiający "jak Cię widzę to Cię słyszę" No cóż zasięg to w sumie pojęcie względne. Dla jednego dobry to 2 km a dla innego to 15km. Jedno jest pewne od przybytku głowa nie boli. Na temat CB mogę pisać całe mnustwo bo moja historia sięga początku lat 90 a od kilku lat prowadzę CB SERWIS. Ale od CB są inne fora ja tylko mogę przestrzegać i radzić. To w sumie Ty będziesz z tego korzystał a nie ja.
Opublikowano
Witam :-),

czy ktoś ma zamontowaną antenę SIRIO TRIFLEX do CB Radia?

Interesuje mnie jak wygląda tył sedana po montażu anteny (najlepiej byłoby to zobaczy na fotkach :-) )

Pozdrowionka :-)

Jak chcesz aby było ładnie to płetwę montuj:D

Kumpel ma tę antenkę na Golfiku, działa mniej więcej tak jak piszą tu:

http://cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php?p=9331

Dodam że w mieście ma źle, Harry w autosq sobie w ogóle nie radzi - kto ma CB wie w czym rzecz.

Ja mam antenę 1,6 m na klapie i jest ok.

Co do FM to lepszej niż zestaw fabrycznych anten w tylnej szybie chyba nie znajdziesz:)

Opublikowano
Zamontować chcę zamiast anteny GSM w górnej części tylnej szyby (sedan)

nie mów że przewiercisz szybę ...

mi antena z telefonu się odklejała to zamontowałem z opla omegi na dachu

kurcze że wtedy nie wiedziałem że są takie SIRIO TRIFLEX bo ze CB mam na stałe zamontowaną na klapie bagażnika

Ale ja mam fabrycznie antenę do telefonu GSM w tylnej szybie w jej górnej części (sedan), szyba jest przewiercona fabrycznie.

Opublikowano
Ale ja mam fabrycznie antenę do telefonu GSM w tylnej szybie w jej górnej części (sedan), szyba jest przewiercona fabrycznie.

To montuj..plus będzie taki że jak będziesz pytał o drogę to Ci odpowiedzą.

Nie wiem czemu (domyślam się) ale jak mijam jakiegoś gostka z CB i go pytam co i jak to zazwyczaj jest cisza. Kierowców BMW uważa się za buraków i nieraz widzę że niestety słusznie. Szkoda.

Opublikowano
Może w CB powinien być kanał nr 41 tylko dla nas, czyli tylko dla kierowców BMW... :-)

Zdradź mi jeśli możesz skąd taki nick?

Opublikowano
Czyli nikt nie ma fotki jak to wygląda po montażu tej anteny... :-| :|

Mogę pokazać foty jak to wygląda w Touringu...

Pozdrawiam

Diamantschwarzmetalic E-34 und Black Sapphire Metallic E-39 Touring und Schwarz 2 Metalic E-38

Biżuteria Modułowa

http://sklep.susanadesign.pl

Opublikowano
Pokaż jak wygląda na Touringu, może sobie zmienię.
"Urzędnicy są jak książki na półkach, im wyżej postawieni, tym rzadziej do czegoś słuzą" Napoleon Bonaparte
Opublikowano
Ja ma trochę inne pytanie do posiadaczy CB - czy po wpięciu w gniazdo zapalniczki nie buczy wam radio :?: Jestem na kupnie, a wiem że tak mi się działo gdy pożyczyłem radio niedawno w celu sprawdzenia czy bedzie chodziło i jak.
Opublikowano
to zależy co rozumiesz pod pojęciem buczenia. Buczy tuż po włączeniu czy po włączeniu zapłonu albo odpaleniu silnika? Może poprostu radio jest uwalone?
Opublikowano
Buczy po włączeniu silnika z głośnika radia, na postoju nie buczy. Nie miałem wtyku do zapalniczki i podpiąłem tak dla sprawdzenia na "żywca". Po podpięciu bezpośrednio pod aku, buczało ale zdecydowanie ciszej. Czasami nie rozumiałem co ktoś mówi do mnie :]