Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Interesuje mnie czy ekonomizer pokazuje rzeczywiste spalanie, gdy silnik pracuje na gazie? Czy jest to tylko spraw podcisnienia? I jeszcze jedno pytanie! Dlaczego gdy silnik pracuje na biegu jalowym, wskazowka ekonomizera wskakuje na koniec skali? Dzikei
Opublikowano
gdzieś kiedyś wyczytałem, że można odczytywać wskazania ekonomizera podczas jazdy na gazie, ale trzeba dodać ok 20%, u mnie to się sprawdza.
Opublikowano

U mnie na komp. pokł. zawsze do wyniku dodaję 25-30% (bo na trasie pokazuje 8,5-9,5 litra/100km a w mieście 18) i wychodzi spalanie gazu. Ale nie sugerowałbym się tym. Nie ma to jak kalkulator. Zawsze dzielę sobie i wychodzi że za 20zł przejeżdzam 45-50 km po mieście a za 30zł - 100km na trasie.

Oczywiście czasem gaz jest takiej marnej jakości ,ze samochód albo nie ma mocy albo nie zrobię na nim takiej odległości jak zwykle.

Opublikowano

Jeszcze muszę dodać,że brałem pod uwagę normalną,zwykłą jazdę bez szaleństw. A jak zaleję np: za 20zł (około 2,20zł/litr) to taką normalną jazdą zrobię 45 (czasem 50 km) ale do oparów w butli - czyli pod koniec kiedy już jest po 40 tym kilometrze nie ma mowy o pełnym przyspieszaniu tylko o delikatnym "przesuwaniu" się do przodu. Można oczywiście jechać ale jest to subtelna jazda. I jeszcze jedno: podobno taka jazda do ostatnich oparów nie jest zalecana bo w butli zbiera sie woda nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem. Jednak nie mam innego sposobu na dokładny pomiar spalania. Zawsze wychodzi 20-22 litrów gazu w mieście i 13 litrów na trasie na 100 km.

Moja instalacja gazowa to zwykła inst., bez komputera.

Opublikowano
Sam BC kłamie... Po około 10 m-cach jazy (ok. 14 tys km), kiedy skrupulatnie mierzyłem i spisywałem wszystko okazało się, że BC zaniża o prawie 7% zużycie paliwa, które wynika z tego co się wleje...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Sam BC kłamie... Po około 10 m-cach jazy (ok. 14 tys km), kiedy skrupulatnie mierzyłem i spisywałem wszystko okazało się, że BC zaniża o prawie 7% zużycie paliwa, które wynika z tego co się wleje...

Nie wiem jak w E39,ale m.in. w E34 dało się korygować wskazania kompa.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Nie wiem jak w E39,ale m.in. w E34 dało się korygować wskazania kompa.

Ano da się... da... ale nie samemu, tylko przez serwisowego kompa...

Jedyne

• 1 rok później...
Opublikowano
Z zegarami w wersji High da się samemu z poziomu menu zegarów. Słowo klucz KVBR.

a możesz napisać jaśniej :oops:

Temat jest trochę zdeaktualizowany... Wskazania można sobie skorygować nawet w najtańszej wersji zegarów, z uproszczonym OBC, które mają schemat auta, a nie komunikaty tekstowe. Temat był wielokrotnie już przerabiany z dokłądnym opisem, linkiem do artykułu z BMWTrends, gdzie OBC we wszystkich modelach BMW był dokładnie rozpracowany...

Jedyne