Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A coś więcej ?? Jaki przebieg ?? Pali się inspekcja czy patrzysz po przejechanych kilometrach ??
Krzysztof
Opublikowano
przebieg 149 tys. za miasiac miaja przeglad w dowodzie a od kupna (maj 2008) specjalnie nic nie wymianialem jedynie olej i filty
Opublikowano

najważniejsze przy przeglądzie rzeczy jakie sprawdza diagnosta to:

-hamulce

-zawieszenie

- światła

-stężenie tlenku węgla( jak jest upierdliwy)

-wszystkie nowinki (wydech, światła, folia) muszą posiadać odpowiednie atesty(homologacje)

-układ kierowniczy

-czy nie ma wycieków płynów, olei

Jeśli te wszystkie podpunkty są u ciebie w porządku to przegląd autko przejdzie bez obaw

masqo
Opublikowano (edytowane)
Za miesiac szykuje sie przeglad . Co polecacie powymieniać ?

Przepraszam Cie Dura, ale Twoje pytanie wydaje sie delikatnie ujmujac smieszne. Skad mam/mamy wiedziec co masz wymienic w samochodzie. To Ty nim jezdzisz a nie My wiec Ty powinienes znac jego bolaczki. Przeglad techniczny nie zmusza Cie do wymiany czegos co jest sprawne. Pojedziesz to sie dowiesz, jesli cos mu dolega, czego nie jestes swiadom-Pan Ci podpowie, zebys to w najblizszym czasie dla swego bezpieczenstwa wymienil/naprawil. A jak sie tak obawiasz tego przegladu to jedz do mechanika i niech Ci zrobi przeglad i zasugeruje ewentualne awarie, ktore zdyskwalifikuja Cie u diagnosty :roll:

Edytowane przez czestek1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Warto by takze wymienic filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej, jezeli jeszcze tego nie robiles, poza tym plyn hamulcowy, rowniez w ukladzie sprzegla. pozdr

Opublikowano

Przepraszam Cie Dura, ale Twoje pytanie wydaje sie delikatnie ujmujac smieszne. Skad mam/mamy wiedziec co masz wymienic w samochodzie. To Ty nim jezdzisz a nie My wiec Ty powinienes znac jego bolaczki. Przeglad techniczny nie zmusza Cie do wymiany czegos co jest sprawne. Pojedziesz to sie dowiesz, jesli cos mu dolega, czego nie jestes swiadom-Pan Ci podpowie, zebys to w najblizszym czasie dla swego bezpieczenstwa wymienil/naprawil. A jak sie tak obawiasz tego przegladu to jedz do mechanika i niech Ci zrobi przeglad i zasugeruje ewentualne awarie, ktore zdyskwalifikuja Cie u diagnosty :roll:

Na to wyglada przyjacielu ze nie zrozumiales mojego pytania. Chodziło mi o ewentualne filtry (jakie) i rzeczy które sie wymiania na zwykłym przegladze. Nie mowie tu usterkach mechanicznych. Akurat to chyba jestesmy w stanie okreslic sami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na przeglądzie technicznym, badaniu, gość nie powie Tobie jakie filtry czy materiały eksploatacyjne należy wymienić. Tak jak koledzy pisali powyżej. Sprawdzi zawieszenie, światła, skład spali i to wsio.
Krzysztof
Opublikowano

Na to wyglada przyjacielu ze nie zrozumiales mojego pytania. Chodziło mi o ewentualne filtry (jakie) i rzeczy które sie wymiania na zwykłym przegladze. Nie mowie tu usterkach mechanicznych. Akurat to chyba jestesmy w stanie okreslic sami.

przebieg 149 tys. za miasiac miaja przeglad w dowodzie a od kupna (maj 2008) specjalnie nic nie wymianialem jedynie olej i filty

ZAPrzeczasz sam sobie, pisales , ze wymieniles olej i FILTRY a teraz pytasz znowu jakie filtry wymienic. Goscia co wbija Ci pieczatke do dowodu nie interesuje czy masz ywmieniony filtr oleju, paliwa, czy masz roztocza i grzyby w ukladzie klimatyzacji. .... jesli masz spalona zarowke wymien ja, jesli masz wytarte opony wymien je.......dalej nie rozumiem Twojego pytania zawartego w TYTULE w dodatku z bledem, ktory nie przekazuje zadnej informacji tylko moze dac do myslenia o osobie zakladajacej post.

skoro auto nie wykazuje zadnych usterek , nie doszukuj sie ich. Kiedy kupiles auto w maju mogles wymienic wszystkie filtry, i plyny eksploatacyjne jakie sa w aucie, bo nie wiesz kiedy byly wymieniane , chyba, ze znasz poprzedniego wlasciciela i wiesz co bylo robione i w jakim terminie.

Opublikowano

ZAPrzeczasz sam sobie, pisales , ze wymieniles olej i FILTRY a teraz pytasz znowu jakie filtry wymienic. Goscia co wbija Ci pieczatke do dowodu nie interesuje czy masz ywmieniony filtr oleju, paliwa, czy masz roztocza i grzyby w ukladzie klimatyzacji. .... jesli masz spalona zarowke wymien ja, jesli masz wytarte opony wymien je.......dalej nie rozumiem Twojego pytania zawartego w TYTULE w dodatku z bledem, ktory nie przekazuje zadnej informacji tylko moze dac do myslenia o osobie zakladajacej post.

skoro auto nie wykazuje zadnych usterek , nie doszukuj sie ich. Kiedy kupiles auto w maju mogles wymienic wszystkie filtry, i plyny eksploatacyjne jakie sa w aucie, bo nie wiesz kiedy byly wymieniane , chyba, ze znasz poprzedniego wlasciciela i wiesz co bylo robione i w jakim terminie.

Człowieku drazni mnie twoje głupio mądre gadanie wiec moze juz sie nie wypowiadaj na ten tamat

Opublikowano
Ale kiedy on prawdę pisze... Temat z błędem niewiele mówi... Masz używany samochód, nie wiemy w jakim jest stanie, więc trudno Ci tutaj odpowiedzieć.
Opublikowano

Przychyle sie do tych "glupio madrych" bo czegos nie rozumiem... Zbliza sie przeglad to trzeba cos wymienic, a jakby sie nie zblizal to nic wymienic nie trzeba? :think:

Nie odpowiem Ci bezposrednio ale tu masz wykaz czynnosci wchodzacych w sklad przegladu:

1) zgodności faktycznych danych pojazdu z zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie, dotyczących danych identyfikacyjnych i technicznych pojazdu, a także prawidłowości oznaczeń i stanu tablic rejestracyjnych; dla pojazdów niezarejestrowanych dopuszcza się ustalenie faktycznych danych pojazdu na podstawie oględzin;

2) stanu technicznego ogumienia;

3) prawidłowości działania, ustawienia i własności świetlnych świateł zewnętrznych;

4) stanu technicznego, skuteczności i równomierności działania hamulców;

5) prawidłowości działania urządzeń sygnalizacyjnych;

6) prawidłowości działania układu kierowniczego, stanu technicznego jego połączeń oraz wielkości ruchu jałowego koła kierownicy;

7) stanu technicznego zawieszenia;

8) prawidłowości ustawienia i zamocowania kol jezdnych;

9) stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia;

10) stanu technicznego układu wydechowego, a w uzasadnionych przypadkach - na pomiarze poziomu hałasu zewnętrznego na postoju;

11) emisji zanieczyszczeń gazowych lub zadymienia spalin;

12) spełniania warunków dodatkowych dla pojazdów określonych w rozporządzeniu o warunkach technicznych i w przepisach o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych, jeżeli pojazd jest przystosowany do przewozu tych towarów.

A jak chcesz jeszcze bardziej zglebic temat tu oto linki do odpowiednich ustaw warunkujacych zasady dopuszczenia pojazdu do ruchu:

http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2250/2250.htm

http://msp.money.pl/akty_prawne/dzienniki_ustaw/rozporzadzenie;ministra;infrastruktury;z;dnia,dziennik,ustaw,2003,032,262.html

Teraz sprawdz co u Ciebie z tej listy jest nie halo i to napraw, pozdrawiam!