Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

chce zmienic w najblizszym czasie rozrzad i zastanawiam sie jaki olej wlac do silnika 1.6 M40 ,dodam ze jezdze tylko na benzynie!

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

napowno w zyciu nie lej do tego silnika mineralnego oleju....

pol syntetyk albo syntetyk.....

ale taki pan na forum kiedys napisal zeby lac syntetyk..ja po wymianie kapl;etnego razrzadu czyli popychaczy walka itp...mialek tak ze silnik dalej poklepywal a mialem wlany pol syntetyk..wymienilem na syntetyk i jest elegancko nie stuka nie puka cicho pracuje..;)

Opublikowano

Do M40-tek to najlepiej syntetyk.

Słyszałem że te motory mają cieńsze kanaliki olejowe i gestszy olej może być niekorzystny.

Ja jeżdżę na oleju VALVOLINE 0W40 i nie dość że auto odżyło to nawet przy porannym rozruchu przestały klepać zawory:)

Jak nie masz większych wycieków lub "drastycznie" nie pali ci oleju to polecam 0W40 lub 5W40 Valvolina.

Opublikowano
Do 1,6 M40 to najlepiej półsyntetyk a najlepiej o parametrach 10w60. Pewnego syntetyku nie lej bo nie wiadomo na czym jezdzil wczesniej i wyplucze ci caly nagar i rozszczelnio silnik...
Opublikowano
3 lata to trochę długo jak na półsyntetyk. Zmień go, ja półsyntetyk zmieniam po max 2 latach i 30 000 km. Syntetyka mógłbyś przytrzymać 3 lata ale w półsyntetycznym jest 70% bazy mineralnej która się dość szybko starzeje i po 3 latach może już nie trzymać lepkości po rozgrzaniu oleju.
Opublikowano
Do 1,6 M40 to najlepiej półsyntetyk a najlepiej o parametrach 10w60. Pewnego syntetyku nie lej bo nie wiadomo na czym jezdzil wczesniej i wyplucze ci caly nagar i rozszczelnio silnik...

A jaki polsyntetyk 10w60 widziales?

Ja zalalem 10w60 fullsyntetyk.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystki ch użytkowników.Kupiłem niedawno 323I Touring z 1998 roku..Auto ma przejechane 218000 km i wszystkie przeglądy miało robione w serwisie BMW.

Ostatni wpis jest przy 201000 km.Niestety nigdzie nie jest napisane jakim olejem było zalewane.Myślałem żeby zalać syntetyk ale trochę się obawiam przy takim przebiegu.Na korku od wlewu jest trochę osadu ale tam prawie olej nie dochodzi więc nie płucze syfu.

Co o tym myślicie?Co przeważnie leją do 2,5 litra w serwisach?

Silnik chodzi pięknie więc nie chciałbym mu zaszkodzić,

Opublikowano

Niestety pośpieszyłem się i kupiłem półsyntetyk QuakerState.Jak odkręciłem pokrywę filtra oleju nie było nawet mgiełki osadu w środku.Korek spustowy też idealnie czysty.Więc pewnie był lany dobry olej.

Mattis miałeś rację.Mogłem kupić syntetyk.Pojeżdżę kilka tysięcy na półsyntetyku i zmienię na pełny syntetyk.