Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka

potrzebuje troche fachowej pomocy

suchajcie jak prawidlowo zaklada sie kondensator ?? powinien byc przed wzmakiem jak najblizej niego prawda ?? z tym ze jesli kondensator ma tylko 2 gniazda u gory .. tak jak widac na foto ??... nie powinnno byc tak ze wchodzi do kondensatora prad i 2 gniazdem wychodzi juz "wzmocniony"??

jak tu podlaczyc te kable skoro sa tylko 2 klemy ??/

oco chodzi z tym ze trzeba cos 2 kablami z zarowka rozladowac??

ten moj jest uzywany frmy D&W 1F

http://images34.fotosik.pl/333/adcbd5f1f62321e2.jpg

,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
Opublikowano

no wlasnie niezbyt ,,, jesli sa tylko 2 klepy to co poporstu wyciac kawalek intalacji i wstawic w nia kondensator ??

bo dla mnie u gory powinnno byc np wejscie a z dolu wyjscie juz naladowanego napiecia a tutaj jest tylko gora z 2 klemami wiec pytam jak ??:):)

Opublikowano

A na górze nie masz oznaczonych tych złącz jako + i - ? kondensator włączasz równolegle w zasilanie wzmacniacza tak jak na rysunku.

Czyli jedno złącze do masy a drugie do plusa. Ma być jak najbliżej wzmacniacza. Nie włączasz go szeregowo jak by to wynikało z twoich wypowiedzi bo uzyskał byś przerwę w obwodzie i nic by Ci nie grało.

Opublikowano
kondensator włączasz równolegle w zasilanie

dla nieobeznanych z elektronika nalezaloby to powtorzyc: ROWNOLEGLE

to naprawde dziala ;)

zh
Opublikowano

no ok rownolegle ale chyba musi byc w niego wejscie i wyjscie nie tylko wejscie ??

jezeli u gory sa 2 klemy jedna plus druga minus

to po podlaczeniu do nich kabli z aku ktoredys mysza one wyjsc z tego kondensatora juz w strone wzmaka oto mi chodzi

Opublikowano
no ok rownolegle ale chyba musi byc w niego wejscie i wyjscie nie tylko wejscie ??

to po podlaczeniu do nich kabli z aku ktoredys mysza one wyjsc z tego kondensatora juz w strone wzmaka oto mi chodzi

nie

przewody masz 4: 2 przychodzace (plus i minus) i 2 wychodzace (tez plus i minus)

wiec teraz tak: oba kable PLUS laczysz na zacisku PLUS kondensatora

a oba kable MINUS na zacisku MINUS kondensatora

po prostu klema + kondensatora to miejsce polaczena obu kabli +

i analogicznie klema -

identycznie jak na klemach akumulatora: tam tez jest po kilka kabli podlaczonych do + i kilka do -

zh
Opublikowano
teraz jasne stalo sie wsio :) powiedzcie jeszce cos odnosnie rozladowania jego kabalmi z zaroweczka wiecie cos o tym ??
Opublikowano
Żarówka, tudzież rezystor są potrzebne do naładowania kondensatora - chociaż ze zdjęcia wynika, że masz wersję z elektroniką, a wtedy nie jest to konieczne. Przy zwykłym kondensatorze bez elektroniki żarówkę włącza się w obwód z nim szeregowo, bo kiedy jest rozładowany pobiera tak duży prąd, że może wywalić bezpiecznik (w momencie podpięcia zasilania) - żarówka przed tym właśnie zabezpiecza. Można ją też wykorzystać do rozładowania kondensatora, jak chcesz go np. zdemontować z instalacji.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ma ktos foto podlaczonego ?

jak najbliżej wzmacniacza z prawej czerwony to + od akumulatora , za nim + do wzmacniacza / od str szyby / , po lewej masa z akumulatora , za nią masa na wzmacniacz / od strony szyby / są 4 zaciski line in i line out.

Ładowanie polega na wpięciu żarówki między + od aku a + od wejścia w kondensatorze przy podłączonej już masie z akumulatora , żarówka zgasnie to jest naładowany , rozładowanie to wypięty kondensator od akumulatora i drugie wejścia łączymy żarówką + i - jak to w żarówce i jak zgaśnie to się rozładował

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img110.imageshack.us/img110/2195/xxxaz2.jpg

%5B640%3A20%5Dhttp%3A//img110.imageshack.us/img110/2195/xxxaz2.3362c31c2c.jpg

Opublikowano

Z całym szacunkiem, nie dotykaj się do tego, ja cię proszę!

Opublikowano

Z całym szacunkiem, nie dotykaj się do tego, ja cię proszę!

z calym szacunkiem juz jest podlaczone i jezdzi 2 tygodnie :) dzieki bdzo chopaki :)

Opublikowano

z calym szacunkiem juz jest podlaczone i jezdzi 2 tygodnie :) dzieki bdzo chopaki :)

a gra ?

polepszylo cos ? :-)

A co ma polepszyć , chyba tylko elektryke w samochodzie stabilizuje

Opublikowano

A co ma polepszyć , chyba tylko elektryke w samochodzie stabilizuje

o ja glupia c...a - myslalem, ze dodaje troche mocy w momentach gdy jej brakuje oraz filtruje zasilanie kiedy nie takie jak trzeba

zh
Opublikowano
nie , nie doda ale utrzymuje stałe napięcie i jak chcesz pierdynkąć z basu to on się przydaje bo oddaje energię wtedy jak potrzeba no i np radio się nie przygasza bo napiecie jest stałe a nie skokowe przez wzmacniacz a co za tym idzie na pewno lepiej gra
Opublikowano

Też rozpatruję instalację audio w mojej buni.

Jak widzę masz wzmak, który mnie interesuje.

Moc RMS:

4x75 W / 4Ω

4x110 W / 2Ω

2x225 W / 4Ω (2 x mostek)

Generalnie na forach audio ludzie piszą, że zasadność instalacji kondzia jest przy wzmacniaczach powyżej 500 W RMS.

Znacznie ważniejsza jest "szyta na miarę" instalacja, która powinna bez problemu dać sobie radę.

Ja osobiście najpierw spróbuję bez, a potem jakby co zobaczę czy potrzeba.

Daj znać jak doznania po instalacji.

Opublikowano
Też rozpatruję instalację audio w mojej buni.

Jak widzę masz wzmak, który mnie interesuje.

Moc RMS:

4x75 W / 4Ω

4x110 W / 2Ω

2x225 W / 4Ω (2 x mostek)

Generalnie na forach audio ludzie piszą, że zasadność instalacji kondzia jest przy wzmacniaczach powyżej 500 W RMS.

Znacznie ważniejsza jest "szyta na miarę" instalacja, która powinna bez problemu dać sobie radę.

Ja osobiście najpierw spróbuję bez, a potem jakby co zobaczę czy potrzeba.

Daj znać jak doznania po instalacji.

u mnie ? jakie doznania ? nigdy nie woziłem płyt a teraz to obowiązek , jest super :)

Opublikowano
tyle postów na temat jednego kondensatora?

Ale o bardzo duzej pojemnosci :!:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg