Skocz do zawartości

Zakup E30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Jestem nowy na forum i mam pytanie do użytkowników E30 co sądzą na temat tego samochodu. Planuje zakup takiego auta i chciałbym wiedziec na co zwracać szczególną uwage przy zaupie, jakie silniki sa najodpowiedniejsze, ogólnie wszystko. Z góry serdeczne dzięki.

pozdr.

Opublikowano
Autko jest super! Ujeżdżam takiego od 5 miesięcy. W sumie najodpowiedniejszy silnik to sześciocylindrowy :) Natomiast "czwórki" są mniej rozmiłowane w konsumpcji :) Generalnie patrz na blachę, wjedź na kanał, sprawź podłużnice czy nie spawane, sprawdź tylne nadkola pod obiciami bagażnika, przejedź się posłuchaj czy nic nie klepie w zawieszeniu a jak masz swojego mechanika to po prostu poproś go żeby Ci przetestował furaka. E30 dale dużą frajdę z jazdy (IMHO) i jest autem zgrabnym no i ponadczasowa stylistyka, za każdym razem jak się popatrzę na moją Becię to się cieszę że ją kupiłem :D

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
urokliwy wozek :) i napewno frajda olbrzymia zwlaszcza jak wezmiesz np 2.0, 2.5 :) jedyne co moge poradzic ze swojej strony... szukaj bardzo starannie... 3/4 ofert sprzedazy to zadrechowane trupy :evil:
Opublikowano
  • Autor
no właśnie, troche mnie przeraża że wiekszość jest po wielu przeróbkach i nie zawsze wychodzą one na dobre :cry: A co do silnika to czy 2.0 lub 2.5 nie pochłaniaja olbrzymich ilości paliwa :?: Tak dla spokojnej jazdy chyba 1.6 lub 1.8 :?: Co o tym myslicie :?:
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Tak przy spokojnej jeździe 316 czy 318 weźmie pewnie koło 9,5 - 10 litrów paliwa. 320 spali nieco więcej ale myślę że w 11 powinieneś się spokojnie zmieścić. Różnica więc chyba niewielka, a przyjemność sporo większa :)

Tylko pamiętaj: dobrze poszukaj samochodu. Jeśli się pospieszysz i kupisz byle co to koszty paliwa będą Twoim najmniejszym problemem - dużo więcej wydasz na naprawy...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Nie kupuj R4. Beemka musi miec przynajmniej 6 garów. Moja e21 320 pali srednio ok. 10 a w trasie mozna zejsc do 7 ale jadac takim tempem jak inni czyli 80-120. Niektore egzemplaze e30 z silnikami R4 maja podobno problemy z regulacja i pala nawet 16.
Opublikowano
  • Autor
czyli celowac mam w 320 :?: a czy są jakieś charakterystyczne elementy mechaniczne po których mozna stwierdzic ze auto to 100% gruchot i nie warto go kupowac :?: takie zeby ocenic to samemu... bez mechanika :?:
Opublikowano
Celuj zdecydowanie w 325. Moc zdecydowanie większa niż 320 a pali tyle samo. Miałem takie autko 3 lata. Bardzo mile je wspominam.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

-sprawdz dodatkowo VIN czy przypadkiem nie został pożyczony od innego modelu :wink:

-Zrób pomiar kompresji na cylindrach,w miare możliwości sprawdz czy głowica nie była spawana(szczególnie M20 2.0 i 2.5) sporo powie także analiza spalin.

-Jezdziłem kiedyś E30 z 1.8 chyba M40 113ps i przyspieszało to całkiem przyjemnie,oczywiście optymalne będzie 2.5 R6 8)

E34 525i '89
Opublikowano
  • Autor
a jak ze spalaniem w 2.5 :?: chyba gaz w takim aucie to podstawa :?:
Opublikowano
a jak ze spalaniem w 2.5 :?: chyba gaz w takim aucie to podstawa :?:

-Podejrzewam że w 15l PB się zmieścisz :wink:

-Moje E34 z takim właśnie motorem pali od 14 do 20 gazu...

-Może warto zastanowić się nad 2.4TD w E30 myślę że fajnie to jezdzi.

E34 525i '89
Opublikowano
  • Autor
widziałem pare negatywnych opinii na forum na temat tego silnika... ja osobiście nic na jego temat nie wiem... czy awaryjny jest czy nie :?: :?
Opublikowano
Też słyszałem wiele negatywnych zdań na temat 2.4 TD. Ja w E-30 miałem 2.5 M20. Silnik pracował idealnie. Przejechałem nim 150 tyś i nic. Spalanie w mieście 11-13l, trasa 9-11. Polecam.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
  • Autor
co w tym silniku jest nie tak ze wielu go krytykuje :?: prosze o informacje. z gory dzieki :)
Opublikowano
co do 2.4 TD to zasłyszałem ze miała to byc bezynowa jednostka, ale w koncu na dieslu sie skonczyło, stara kontrukcja, mocy mało, głowice lubia pekac. Tyle o nich wiem, wiec jak diesel to w tdesie. Ja mam 525 M20 B25 i silniczek super. Gazu w trasie łyka 10 l a wmiescie boje sie sprawdzac, zalezy bardzo od stylu jazdy. moj M20 bardzo nie lubi lewego powietrza, gumy musza byc w dobrym stanie zeby ci nie strzelał z gazu. Ogólnie autko sie sprawuje rewelacujnie mimo duuuuzego przebiegu(ponad 300 000 km)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW