Skocz do zawartości

Problem z klima w E39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z klima w E39, kiedy wlaczam klime kompresor zalacza sie ale na konsoli sterujacej nie moge zmienic temperatury ponizej 16 stopni
Opublikowano
Hmm... Mi się wydawało, że 16 stopni to najniższa temp jaką można na climatronicu ustawic.
Opublikowano
Powinna byc opcja nizszej temperatury, gdy przewozi sie pingwiny, badz misia polarnego... :lol:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
  • Autor
to co moze byc przyzcyna, ze nie schladza, brak gazu czy cos innego?
Opublikowano

Przy braku, lub ubytku czynnika chlodniczego, sprzeglo sprezarki nie powinno sie zalaczac, no chyba ze ktos zmostkowal czujnik niskiego cisnienia, badz jest wadliwy.

Jedz do serwisu klimatyzacji i tak Ciebie to nie ominie.

Trzeba zrobic probe cisnieniowa ukladu, znalezc przyczyne ewentualnego ubywania czynnika, nabic odpowiednia iloscia freonu wraz z olejem. W domu tego nie zrobisz...

Po za tym przyczyn braku klimy moze byc wiecej.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Nie kumam! Po co ci chłodniej niż 16 st. C? Masz problem ze ściągnięciem kurtki czy co? 16 st. C to najmniejsza chyba temperatura jaką da się ustawić na klimatroniku i nie rozumiem w jakim celu chcesz mieć chłodniej?!
Opublikowano
Nie kumam! Po co ci chłodniej niż 16 st. C? Masz problem ze ściągnięciem kurtki czy co? 16 st. C to najmniejsza chyba temperatura jaką da się ustawić na klimatroniku i nie rozumiem w jakim celu chcesz mieć chłodniej?!

dokładnie! na klimatroniku nie można ustawić mniej niż 16 C. tak jest skonstruowany, ale ustawić a osiągną daną temperaturę to dwie różne sprawy! ustawiają 16 C wcale nie oznacza że tyle będziemy mieli w aucie! jak jest bardzo gorąco to raczej nie osiągniemy takiej temperatury przy w pełni sprawnej klinie, co nie znaczy że będzie gorąco. przy temperaturze ponad 30 st. w cieniu największą głupotą jest ustawianie na max chłodzenie, taka operacja skończy się uszczerbkiem na zdrowiu. a jak poznać czy została osiągnięta pożądana temperatura? gdy w aucie będzie temp widoczna na wyświetlaczu, dmuchawa powinna zmniejszyć obroty. tak bynajmniej ja zaobserwowałem. jak ustawisz na 16 i cały czas będzie mocno dmuchać to znaczy że nie ma 16 C w aucie tylko więcej, klimatronik musi być oczywiście ustawiony na "Auto". Chyba że się myle, to niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano
  • Autor
nie dzialala bo nie bylo czynnika :duh: czy wentylator od klimy powinien chodzic ciagle jak jest wlaczona klima, czy tylko wlaczac sie automatycznie co jakis czas?
Opublikowano
Wentylator załącza się automatycznie :norty: tj. wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie :mrgreen:
Opublikowano

Witam podlacze sie jezeli mozna podlacze sie pod ten temat i zadam moze glupie pytanie powiedzcie mi doczego jest przycisk "RESET" na panelu? do czego on sluzy???

Przepraszam i z gory dziekuje

Opublikowano
Witam podlacze sie jezeli mozna podlacze sie pod ten temat i zadam moze glupie pytanie powiedzcie mi doczego jest przycisk "RESET" na panelu? do czego on sluzy???

Przepraszam i z gory dziekuje

jeśli jest zimno na zewnątrz (poniżej 16 stopni) i wyłączysz silnik a wciśniesz REST to wieje ciepłe powietrze przez jakiś czas. :wink: