Skocz do zawartości

Kontrolka ABS - i auto nie odpala.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj poszedłem do swojej Bawarki ( e36 coupe w AUTOMACIE ) . Chciałem ją odpalić bo dawno nie jeżdzona była. Przekręcam kluczyk w stacyjce a tu cisza, lampki na wyświetlaczu lekko przygasają. Jak wciskam pedał hamulca zapala się lampka ABS. Co mam zrobić ? Czy naładowac akumulator czy coś jest z czujnikiem ABS i dlatego nie pozwala odpalić ?

POMOCY ! BŁAGAM

Opublikowano
Przekręcam kluczyk w stacyjce a tu cisza, lampki na wyświetlaczu lekko przygasają...

Co tzn. cisza? Rozrusznik nie kręci?

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Miałem podobny problem w E36 sedanie, z manualnem. Autko stało jakiś czas nie używane a akumulator nie był w idealnym stanie... Przekręciłem kluczyk, zapaliły się kontrolki, ale nie tak mocno jak zwykle. Zgasły wszystkie z wyjątkiem ABS (mam diesla i najpierw wszystkie się świecą, i powinnym po chwili zgasnąc, wtedy odpala się silnik). Przekręciłem dalej i usłyszałem tyrkot rozrusznika. Sprawdziłem, że prądu jest trochę za mało i okazało się, że to wina akumulatora (padnięty, już nawet nie dał się naładowac). Po wymianie było wszystko OK i kontrolka ABS-u zgasła.

Pozdrawiam

///Mpower
Opublikowano

jak napięcie spadnie na aku ponizej pewnej wartości napięcie (jak dobrze pamiętam 10,5V), to zostaje wyłaczony ABS i dlatego zapala się kontrolka

Pozdrawiam