Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,dziś przytrafiła mi się niemiła przygoda, wsiadam do auta spod sklepu i nie mogę przekręcić kluczyka, dało się jedynie trzymając kluczyk kręcić kierownicą, ale dalej nie chciał przeskoczyć na zapłon i odpalanie. Może ktoś miał już takie objawy? teraz samochodu nie da się wogóle uruchomić gdyż nie można wogóle przekręcić klucza. Proszę o jakąś doradę i dzięki
Opublikowano
prawdopodobnie pękł łącznik stacyjki. możesz ją jedynie rozebrać i odpalić śrubokrętem. Ale najlepiej zawołać pogotowie kluczykowe, ja płaciłem ze zrobieniem 250zł, sprawa była banalna, ale płaciło sięza dojazd kolesia i odpalenie auta bo sama częśc to był drobiazg.
Opublikowano
też myślałem o tym pogotowiu, ale czy goście zazwyczaj dają sobie radę ze stacyjkami? w końcu w każdym samochodzie jest inna, jutro spróbuję z wd40 może coś pomoże, a jak nie to pogotowie, napiszę czy się udało :) Aha i jeszcze jedno co myślicie o wymianie stacyjki? będę miał z 730 ale nie wiem czy pasuje i to chyba dużo roboty nie?
Opublikowano
w zasdzie to nie ma duzo roboty po pierwsze trzeba zdjac kierownice z wsadzonym kluczykiem i odblokowana kierownica,rozebrac plastiki od kolumny a potem wyjac stacyjke.Napewno pasuje.Ja mialem taki przypadek e34 i nic nie kombinowalem tylko wymienilem stacyjke bo wd nie pomoglo cos sie rozpadlo lub co gorsza wyrobilo(kluczyk,zapadki)a to nie mile zaskoczenie gdy nie darady odjechac autem zwlaszcza gdy do domu daleko
Opublikowano

Tak jak pisze cudaczek - stacyjka do wymiany i wszystko będzie działać.

Albo masz wyłamany łącznik stacyjki, albo pękniętą stacyjne. To drugie łatwo sprawdzić wkładając kluczyk na 1/3 i przekręcając lekko - patrzysz na dole kluczyka - jeśli pęknięta. to szczelina się rozszerzy pod naciskiem.

Opublikowano
stacyjke wyjmiesz bez przekrecenia kluczyka ale kierownicy nie zdejmie bo trzyma blokada,w bmw na kierownicy jest zrobiony wieniec i jak jest zablokowana to nie darady jej sciagnac tylko rozwiercenie stacyjki.
Opublikowano
wierz mi poradzą sobie z każdą stacyjką, tym bardziej w tak starym aucie, zadzwonisz do kolesia, powiesz jakie są objawia on przez telefon powie Ci co jest do wymiany,
Opublikowano
Witam...a moze do wymiany jest tylko wkladka...jesli tylko ona to nie trzeba sciagac kierownicy.Wyjecie wkładki to 30 sekund ale niestety trzeba przkrecic kluczyk na pierwsza pozycje.
Opublikowano
właśnie nie da się przekręcić niestety, jutro jadę do speca od zamków itp z wojewódzkiej w Katowicach i mam nadzieję że coś poradzi, ale nie wiem czy w przyszłości tak i tak nie czeka mnie wymiana stacyjki/wkładki?Jak myślicie?