Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z otwieraniem maski. Dźwigienka nie chce się chować po zamknięciu maski, muszę ja wepchnąć ręcznie.

Ponad to wyskakuje podczas jazdy (przez wyboje, podbicia itp.). Jak to naprawić? Jaka jest zasada działania tego mechanizmu?

Pozdr.

spinecki

Opublikowano

Nie wiem kolego jak to jest w E46 ale w E36 kwestia odbijania zajmuje się sprężyna zamka... Także w twoim przypadku myślę że zaciera się gdzieś linka w pancerzu i rączka nie odbija...

UWAGA!!! Jeśli linka nie odbija mocno zwiększa się ryzyko otwarcia maski podczas jazdy!!! Koniecznie dobrze spradz ten układ bo może skończyć się tragicznie

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

tez tak miałem... dzis odkreciłem ten mechanizm/haczyk od maski i nie zabardzo wiedziałem jak to ma działac wiec wziałem mniejsza sprezynke ktora jest zamontowana do tej raczki odwrociłem i naciagnałem tak ze teraz ciagnie rączke do srodka zamiast na zewnatrz:)

Co prawda po otwarciu maski raczka nie wyskakuje tylko trzeba po nią siegnac miedzy kratki ale jak dla mnie ok, przynajmniej nie wystaje...

Chetnie sie dowiem jak to powinno byc prawidłowo...

Opublikowano
Nie wiem kolego jak to jest w E46 ale w E36 kwestia odbijania zajmuje się sprężyna zamka... Także w twoim przypadku myślę że zaciera się gdzieś linka w pancerzu i rączka nie odbija...

UWAGA!!! Jeśli linka nie odbija mocno zwiększa się ryzyko otwarcia maski podczas jazdy!!! Koniecznie dobrze spradz ten układ bo może skończyć się tragicznie

Linka odbija!

Po zamknieciu za to nie chowa sie dzwigienka (z przodu maski, ta ktora sluzy do podniesienia maski).

Pozdr.

Opublikowano
jeśli mechanizm masz kompletny (jest sprężyna przy rączce) to proponuję przesmarować mechanizm najlepiej smarem w spray'u. u mnie też tak było i w ten sposób rozwiązałem problem.
Opublikowano

ok. ide zrobić fotę tyle że nie pamiętam jak było z dodaniem zdjęcia chyba na fotosik.pl czy jakoś tak. jak wiesz to napisz mi instrukcję.

mam do ciebie jedno pytan. chodzi mi o kolor uszczelki gumej (pod cewką gdzie przez karoserię wchodzi przewód hamulcowy). czy masz czerną czy w kolorze nadwozia?

Opublikowano

Mechanizm od wajchy mam taki sam, przy czym u mnie po zamknięciu maski wajcha wystaje jakieś pół centymetra. Nie widzę tutaj jednak opcji, aby schowała się ona całkowicie.

Jeśli chodzi o tą uszczelkę rzucę dziś okiem jak jest u mnie - mam nadzieję, że zlokalizuję to miejsce ;).

Opublikowano

ta uszczelka jest zaraz pod cewką zapłonową, przechodzi przez nią przewód hamulcowy dokoła od strony pasażera - ale widziałem na zdjęciach innych betek że raczej była pomalowana na kolor karoserii

Co do wajchy, to u mnie też lekko wystawała a po zamknięciu klapy nie chowała się samoczynnie (wystawała trochę poza żeberka nerki). po przesmarowaniu działa prawidłowo - tzn. wysuwa się po otwarciu klapy i chowa po jej zamknięciu. Przy otwartej klapie sprawdź ruszając wajchą czy prawidłowo działa ta sprężyna wyżej na zdjęciu. Proponuje dobrze nasmarować mechanizm. a może masz co przesunięte na śrubach - nie otwiera się klapa z oporem? Pozdro

Opublikowano
ta uszczelka jest zaraz pod cewką zapłonową, przechodzi przez nią przewód hamulcowy dokoła od strony pasażera - ale widziałem na zdjęciach innych betek że raczej była pomalowana na kolor karoserii

Co do wajchy, to u mnie też lekko wystawała a po zamknięciu klapy nie chowała się samoczynnie (wystawała trochę poza żeberka nerki). po przesmarowaniu działa prawidłowo - tzn. wysuwa się po otwarciu klapy i chowa po jej zamknięciu. Przy otwartej klapie sprawdź ruszając wajchą czy prawidłowo działa ta sprężyna wyżej na zdjęciu. Proponuje dobrze nasmarować mechanizm. a może masz co przesunięte na śrubach - nie otwiera się klapa z oporem? Pozdro

Nie wiem jaki opór powinien to być, nie zauważyłem jednak by specjalnie ciężko się klapa otwierała. Muszę spróbować z tym przesmarowaniem.

Jeśli chodzi o uszczelkę - u mnie jest czarna.