Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

przymierzam się do zakupu BMW 3 lub 5 z silnikiem 2.0d 150KM lub 3.0d 184KM lub 204KM

Jedyne co mi zaprząta głowę teraz to napęd 4x4 - doczytałem że są jakieś różnice i nie wszystkie 4x4 są OK.

Różnice w zużyciu paliwa są niewielkie między 2.0 i 3.0

ale 4x4 występuje tylko przy silniku 3.0d

więc moje pytanie czy nie jest to chybiony wybór w E46 w drugiej edycji 3.0xd ?

bo jeśli tak to wolę 2.0d

moje drugie pytanie:

najeździłem się trochę pasatami i jednak preferuję duże auto, a zwróciłem się do BMW gdyż 4x4 z odpowiednim silnikiem w passacie to 2.5TDI 180KM i to nie na pompowtryskach tylko na pompie... więc już stara konstrukcja a ceny passatów w tej opcji są podobne do BMW

Pytanie do ludzi mających styk z BMW 5 i BMW 3 - w porównaniu do Passata czy wielkość w środku (nie chodzi o bagażnik a siedzenia) jest porównywalna w BMW 5 czy idzie się przyzywczaić - czy lepiej od razu przeskoczyć na BMW 5 ?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli już musisz mieć diesla, to wybierz tego który sobą reprezentuje jakąś kulturę pracy. 3.0 wcale tak maŁo nie pali, ale 4x4 ma tylko sens przy tej większej mocy.

Napęd passata to takie niby 4x4. Ciągną stale koŁa przednie, a tylne są doŁączane w razie potrzeby przy użyciu specjalnego sprzęgŁa. BMW o którym myślisz ma staŁy napęd na cztery Łapy.

Passat jest większy w środku od 5. Chyba.

Edytowane przez jakub
Opublikowano
3 nie jest za duża w środku, pasek jest większy, niektórym przeszkadza mało miejsca na nogi u kierowcy

W 4x4 miejsca na ngi kierowcy jest jeszcze mniej.

Opublikowano

chyba będe musiał się wybrać do dealera aby zrobic teścik.

tylko dealer pewnie będzie posiadał ten najnowszy model (po e46 - to e90 ?)

jak się przedstawia sytuacja z nogami w 5'ce ?

co do zużycia paliwa to mam zamiar od ręki ją zchipować (184->216KM)

może nie tutaj

http://www.ziptuning.nl/pl/chiptuning/Chip-tuning-Bmw-330d-E46-184pk-Informacje.html

ale ogólnie coś w ten deseń

Opublikowano
e90 ma xDrive, a to już elektronika, zabawa z doŁączaniem napędu i zaawansowane DSC. Inna bajka.
Opublikowano

mam e46 330xd i na ilosc miejsca nie narzekam, nie musze miec fotela odsunietego do samego konca wiec nie jest zle. mam 193 cm wzrostu :)

z tylu, owszem jest dosc ciasnawo ale z przodu jeszcze nikt nie narzekal

pozdrawiam

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano
biez od razu 5 ,jest wieksza i ladniejsza, ale 3 z 3.0D i 4x4 to tez ekstra maszynka. ja mialem e39 a teraz mam e36 i strasznie mala a szczegolnie z tylu ale za to kabriolecik...
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487
Opublikowano

Dużo opini ale systematyzując

4x4 jest i w 3 i 5

na pewno wybiorę X30xd

Teraz tylko kwestia czy między 3'ką i 5'ką są tak duże różnice w środku... bo nie wiem dlaczego ale 3 i 5 są w zbliżonej cenie ?!

Opublikowano

Tylko jest jeden problem.

4x4 jest tylko w "starym" e46, nie ma w e39

lub nowoczesny e90 i e60 (5) ale wtedy to tylko xDrive

Opublikowano

Ni za bardzo kumam.

widziałem 330xd z 2003r. to E46 - to 3'ka po liftingu ?

no i także 530xd z 2002r. - to jaki model ?

Opublikowano
3 sie zgadza, ale 5 w 2002 to byla e39 a w tych nie bylo 4x4, wiec cos sie nie zgadza...
było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano
Myślę że przekonaliscie mnie, teraz tylko sprzedac Paśka (1999 1.9TDI 148KM AFN, Automat kombi) i szukam 330xd, a przeglądająć mobile.de znalazłem juz za 14000€ BMW 330xd z 2005 (to juz Xdrive ?)
Opublikowano

Wiem

2wd jest dobre w lecie... ale jesień, zimna, wiosna kiedy droga jest mokra, zamarznięta, ośnieżona itd to 4x4 daj o sobie znać :)

więc jeśli jest różnica 1L i trochę droższych przeglądów/napraw to nie mam nic przeciwko.... wolę czuć się bezpieczniej bo bezpieczeństwa czynnego wolę mieć pod dostatkiem niż później być operowanym kilkanaście razy aby zacząć chodzić

Opublikowano
.........wolę czuć się bezpieczniej bo bezpieczeństwa czynnego wolę mieć pod dostatkiem niż później być operowanym kilkanaście razy aby zacząć chodzić

Czasami włąśnie to poczucie bezpieczeństwa zawodzi i ponosi fantazja - bo niby 4x4 to i prowadzenie lepsze.

Nikt nie zastąpi jednak rozwagi kierowcy i przy sliskiej nawierzchni delikatnego operowania pedałem gazu.

Pzdr,

Opublikowano

To prawda...

miałem już dwa poważne wypadki - ostatni 4 lata temu....

ale jak przypomnę sobie jak lekarz na izbie przyjęć podnosił mi nogi szczypcami trzymając za paznokcie i pytał się czy to czuję, a aj po 5 minutach uświadomiłem sobie że mogę być sparaliżowany od pasa w dół to noga sama mi schodzi z gazu a druga naciska na hamulec jak "przeginam pałę"

tam gdzie można to można, ale 4x4 chcę bo w kwietniu na A4/A5 (DE) w weekend był atak zimy i miałem problemy ze swoim golfem plusem (nowe zimówki Klebera) aby podjechać na górce i 2 razy mnie prawie tir z naczepą wypchnął z autostrady to więcej nie chce, poza tym autka 4x4 które widziałem pociskały 60-80km/h a ja ledwo 30 i ciągle ESP....

Opublikowano

Niedawno kupiłem e46 330xd z 2003r.

Niestety jest jeszcze w warsztacie, jak dostanę ją w swoje łapki to napiszę Ci czy warto :twisted:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli już musisz mieć diesla, to wybierz tego który sobą reprezentuje jakąś kulturę pracy. 3.0 wcale tak maŁo nie pali, ale 4x4 ma tylko sens przy tej większej mocy.

Napęd passata to takie niby 4x4. Ciągną stale koŁa przednie, a tylne są doŁączane w razie potrzeby przy użyciu specjalnego sprzęgŁa. BMW o którym myślisz ma staŁy napęd na cztery Łapy.

Passat jest większy w środku od 5. Chyba.

No ja mam passata ze stalym 4x4, powiem ci tyle ze w passacie B6 jest naped dolaczany na Haldexie, w B5 jest na Torsenie czyli to samo co audi quatro.

Ale wracajac do 330xd jak sobie ona radzi spzegnieta z automatyczna skrzynia ?