Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem 330d z 2000r. W zwiazku z przewidywanym niskim spalaniem chcialem zapytac ile pali Wam takie auto w automacie, bo nie jestem pewien czy w moim wszystko jest ok.

Druga sprawa to czy ktos robil w nim chiptunig. Jak to jest z automatem, jakie efekty, gdzie, za ile, etc?

Bede wdzieczny.

Pzdr.

Opublikowano

Napisz lepiej ile Ci pali. Jeśli nie jesteś pewny czy wszystko jest w porządku to pojedź na komputer i wszystkiego się dowiesz. Odpowiedzi innych co do spalania za wiele Ci nie pomogą a tylko bardziej zestresują, gdyż jak zwykle znajdzie się wiele osób, które podadzą Ci jakieś wyjątkowo zaniżone i nierealne dane np. 7-8 litrów, które oczywiście jak zwykle będą dotyczyć 'bardzo dynamicznej jazdy w mieście' :duh: Takie wypowiedzi lepiej traktuj z przymrużeniem oka ;)

A co do automatu to jedni twierdzą, że po takim zabiegu skrzynie padają, inni zaś ze wszystko jest ok i bardzo dobrze współpracują, więc już nie wiadomo komu wierzyć :D Poniżej masz kilka linków o podobnych tematach:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=39436&highlight=chip+automat

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61663&highlight=chiptuning

Opublikowano

Hej,

Mam od 2 miesiecy 330d w manualu. Średnie spalanie przy średnio-dynamicznej jeździe po Toruniu około 7litrów. Czasem z włączoną klimą. Mieszkam 5-10km za Toruniem więc na pewno to ma wpływ jeśli dziennie robie 50-100km to ten odcinek z domu i do domu to jakies 20-40%.

Na trasie - 2000km w 2 osoby z pełnym bagaznikiem i powiedzmy 50% trasy z klimą udało mi się przejechac na 5,5l. Dokladnie tyle wskazywal komputer i zgadzalo sie przy tankowaniu. Jesli ktos pisze, ze jego komputer przeklamuje to cos u niego jest nie tak.

Przy krótkich odcinkach tylko po miescie spalanie w okolicach 9l.

W automacie liczylbym po miescie 1,5-2l wiecej na trasie 0,5-1l wiecej.

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie przy mieszanym cyklu zawsze 6,6 do 6,9 l/100

niezmiennie ok 6 miesięcy,

manual

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano

Benzyna, trzy litry, 4x4, 10,6 l/100 na kompie. Tylko miasto.

Ten silnik to poezja. Buda nie drży podczs odpalania i jest tak cichy, że gdy chcę go posŁuchać muszę maskę otwierać.

Opublikowano
a mam okazję kupić 330ci od kuzyna autko po lifcie , czarny met , lusterka jakoś dziwnie składane jak lambo dors :mrgreen: tylko po co mi takie małe auto ?
Opublikowano

Ten silnik to poezja. Buda nie drży podczs odpalania i jest tak cichy, że gdy chcę go posŁuchać muszę maskę otwierać.

10 litrow w miescie 3l benzyna :?: Jako taksowka jezdzisz?

Opublikowano

10 litrow w miescie 3l benzyna :?: Jako taksowka jezdzisz?

Nie, ale zgodnie z przepisami. Prawie.

507 km/54 litrach to ile komp powinien pokazać?

Opublikowano

jak ma takie spalanie 3l benzynka w mieście to zmieniam ;-)

tylko czemu tu większość ma diesle ? ;-)

ja do tego spalania 3 litrówki dodał bym jeszcze min. 3 litry/100 ;-)

ps. chyba katalogowo powinien spalać więcej ?

http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=2&modelid=50&filtr=1&zaawans=1&trybopinii=0&pojemnosc=330&typ_silnika=1&yearfrom=1998&yearto=2004&submit.x=33&submit.y=9

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano (edytowane)
jak ma takie spalanie 3l benzynka w mieście to zmieniam ;-)

tylko czemu tu większość ma diesle ? ;-)

ja do tego spalania 3 litrówki dodał bym jeszcze min. 3 litry/100 ;-)

ps. chyba katalogowo powinien spalać więcej ?

http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=2&modelid=50&filtr=1&zaawans=1&trybopinii=0&pojemnosc=330&typ_silnika=1&yearfrom=1998&yearto=2004&submit.x=33&submit.y=9

WidziaŁeś na jakiej grupie byŁo to robione? TRZY raporty! Zróć uwagę na gościa o nicku Padas.

MiaŁem dotychczas cztery beemki. Zawsze realne spalanie jakie osiągaŁem byŁo okoŁo20% niższe (masto) i 10% (trasa) niż to co pokazuje instrukcja obsŁugi.

Ja poprostu umiem jeździć oszczędnie co nie znaczy, że nie wiem co potrafi to auto.

Tu jest lepsza statystyka

http://www.spritmonitor.de/en/overview/6-BMW/37-3er.html?fueltype=2&vehicletype=1&constyear_e=2003&power_s=170&power_e=170

Edytowane przez jakub
Opublikowano
staram się ufać, ale jaki by był sens zawyżania spalania przez producenta ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

Ale producent nie zawyża spalania (przynajmniej BMW).

Podają wartości średnie z symulacji miejskiej. Są różni kierowcy, niektórzy muszą być zawsze pierwsi (a później razem stoimy na światŁach), a niektórzy tak jak ja starają się przewidywać warunki na drodze i dostosowywać tempo.

Na co dzień traktuję auto jako środek transportu, a od święta prostuję mu ukŁad wydechowy. :)

Opublikowano

maciek1024 jak mogłeś się przesiąść z takiego okretu jak A6 z takim napędem na coś tak małego jak e46 :duh:

Opublikowano
Heh ludzie później czytają takie głupoty i naprawdę wierzą, że 330xi pali 10l w mieście... :doh: Może jeżdżąc wieczorem utrzymując równą prędkość bez gwałtownych przyspieszeń przez około 50km jest to możliwe, wtedy dwie takie przejażdżki i tyle wychodzi :mrgreen: Ale nie wierzę, że na krótkich odcinkach 5-10km w normalnej miejskiej 330xi tyle pali ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w miescie nie jeżdze szybko bo nie ma gdzie sie rozpedzic , spalanie nie przekroczyło mi 8,5 L/100km

na trasie 150-200km/h spalanie 7L

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Witam

Ja nie wiem jak Wy to robicie ale zdolni jesteście bo mi pali 13L w mieście - Poznań a na trasie do 130 km 7L a jak szybciej to i 8L

Wiec w końcu nie wiem, czy one faktycznie tyle palą czy u mnie coś nie bangla ...

Ale powiem wam że i tak jestem zadowolony, Przyjemność z jazdy ...

Opublikowano
Witam

Ja nie wiem jak Wy to robicie ale zdolni jesteście bo mi pali 13L w mieście - Poznań a na trasie do 130 km 7L a jak szybciej to i 8L

Wiec w końcu nie wiem, czy one faktycznie tyle palą czy u mnie coś nie bangla ...

Ale powiem wam że i tak jestem zadowolony, Przyjemność z jazdy ...

To tyle co moja 320d w automacie zchipowane ;) i nie chce być inaczej , szybka jazda w trasie = 8 litrów, miasto podobnie , chyba nie sprzyja mi diesel

Opublikowano

Ale producent nie zawyża spalania (przynajmniej BMW).

Podają wartości średnie z symulacji miejskiej. Są różni kierowcy, niektórzy muszą być zawsze pierwsi (a później razem stoimy na światŁach), a niektórzy tak jak ja starają się przewidywać warunki na drodze i dostosowywać tempo.

Na co dzień traktuję auto jako środek transportu, a od święta prostuję mu ukŁad wydechowy. :)

z BMW mam do czynienia dopiero od pół roku, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z sytuacją aby auto spalało mniej niż podaje producent

Firma produkująca samochód podaje możliwe, najmniejsze spalanie w danych sytuacjach.... to też swego rodzaju reklama....

ps. a masz wszystko sprawne w autku ? ma tyle mocy ile podaje "tabliczka znamionowa" ? może coś się zepsuło i pali mniej ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

maciek1024 jak mogłeś się przesiąść z takiego okretu jak A6 z takim napędem na coś tak małego jak e46 :duh:

właśnie dlatego że to był okręt, a ja preferuję zgrabne autko :-)

większość jestem w mieście, E46 jest zgrabne i z parkowaniem nie ma problemów...

ponadto A6 zbiera się jak okręt, a E46 3.0d jak skuter wodny ;-)

ps. a tak poważnie to trafiła mi się ta E46 w super stanie i naprawdę bezwypadkowa :-)

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
Moja 330 benzynka spala w mieście przy spokojnej jeździe 14,5l. W trasie od 9 - 11l. I nie chce być inaczej. 10,6 w mieście to może w nocy gdzie nie trzeba stać w korkach i jedzie się stale z równą prędkością.
Opublikowano
Moja 330 benzynka spala w mieście przy spokojnej jeździe 14,5l. W trasie od 9 - 11l. I nie chce być inaczej. 10,6 w mieście to może w nocy gdzie nie trzeba stać w korkach i jedzie się stale z równą prędkością.

no to jest już realne , tyle że Xi powinna więcej spalić