Skocz do zawartości

330d (184KM) Steptronic spalanie/chiptuning

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem 330d z 2000r. W zwiazku z przewidywanym niskim spalaniem chcialem zapytac ile pali Wam takie auto w automacie, bo nie jestem pewien czy w moim wszystko jest ok.

Druga sprawa to czy ktos robil w nim chiptunig. Jak to jest z automatem, jakie efekty, gdzie, za ile, etc?

Bede wdzieczny.

Pzdr.

Opublikowano

Napisz lepiej ile Ci pali. Jeśli nie jesteś pewny czy wszystko jest w porządku to pojedź na komputer i wszystkiego się dowiesz. Odpowiedzi innych co do spalania za wiele Ci nie pomogą a tylko bardziej zestresują, gdyż jak zwykle znajdzie się wiele osób, które podadzą Ci jakieś wyjątkowo zaniżone i nierealne dane np. 7-8 litrów, które oczywiście jak zwykle będą dotyczyć 'bardzo dynamicznej jazdy w mieście' :duh: Takie wypowiedzi lepiej traktuj z przymrużeniem oka ;)

A co do automatu to jedni twierdzą, że po takim zabiegu skrzynie padają, inni zaś ze wszystko jest ok i bardzo dobrze współpracują, więc już nie wiadomo komu wierzyć :D Poniżej masz kilka linków o podobnych tematach:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=39436&highlight=chip+automat

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61663&highlight=chiptuning

Opublikowano

Hej,

Mam od 2 miesiecy 330d w manualu. Średnie spalanie przy średnio-dynamicznej jeździe po Toruniu około 7litrów. Czasem z włączoną klimą. Mieszkam 5-10km za Toruniem więc na pewno to ma wpływ jeśli dziennie robie 50-100km to ten odcinek z domu i do domu to jakies 20-40%.

Na trasie - 2000km w 2 osoby z pełnym bagaznikiem i powiedzmy 50% trasy z klimą udało mi się przejechac na 5,5l. Dokladnie tyle wskazywal komputer i zgadzalo sie przy tankowaniu. Jesli ktos pisze, ze jego komputer przeklamuje to cos u niego jest nie tak.

Przy krótkich odcinkach tylko po miescie spalanie w okolicach 9l.

W automacie liczylbym po miescie 1,5-2l wiecej na trasie 0,5-1l wiecej.

Pozdrawiam

Opublikowano

u mnie przy mieszanym cyklu zawsze 6,6 do 6,9 l/100

niezmiennie ok 6 miesięcy,

manual

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
u mnie nie mniej jak 7,5 ale licze mu 8 bo mam ciężką nogę , to w trasie , miasto na pewno ponad 10 :twisted2: w lecie :mrgreen:
Opublikowano

Benzyna, trzy litry, 4x4, 10,6 l/100 na kompie. Tylko miasto.

Ten silnik to poezja. Buda nie drży podczs odpalania i jest tak cichy, że gdy chcę go posŁuchać muszę maskę otwierać.

Opublikowano
a mam okazję kupić 330ci od kuzyna autko po lifcie , czarny met , lusterka jakoś dziwnie składane jak lambo dors :mrgreen: tylko po co mi takie małe auto ?
Opublikowano

Ten silnik to poezja. Buda nie drży podczs odpalania i jest tak cichy, że gdy chcę go posŁuchać muszę maskę otwierać.

10 litrow w miescie 3l benzyna :?: Jako taksowka jezdzisz?

Opublikowano
pisze 'na kompie' tak to ja mam w miescie 7 :mrgreen:
Opublikowano

10 litrow w miescie 3l benzyna :?: Jako taksowka jezdzisz?

Nie, ale zgodnie z przepisami. Prawie.

507 km/54 litrach to ile komp powinien pokazać?

Opublikowano

jak ma takie spalanie 3l benzynka w mieście to zmieniam ;-)

tylko czemu tu większość ma diesle ? ;-)

ja do tego spalania 3 litrówki dodał bym jeszcze min. 3 litry/100 ;-)

ps. chyba katalogowo powinien spalać więcej ?

http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=2&modelid=50&filtr=1&zaawans=1&trybopinii=0&pojemnosc=330&typ_silnika=1&yearfrom=1998&yearto=2004&submit.x=33&submit.y=9

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
jak ma takie spalanie 3l benzynka w mieście to zmieniam ;-)

tylko czemu tu większość ma diesle ? ;-)

ja do tego spalania 3 litrówki dodał bym jeszcze min. 3 litry/100 ;-)

ps. chyba katalogowo powinien spalać więcej ?

http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=2&modelid=50&filtr=1&zaawans=1&trybopinii=0&pojemnosc=330&typ_silnika=1&yearfrom=1998&yearto=2004&submit.x=33&submit.y=9

WidziaŁeś na jakiej grupie byŁo to robione? TRZY raporty! Zróć uwagę na gościa o nicku Padas.

MiaŁem dotychczas cztery beemki. Zawsze realne spalanie jakie osiągaŁem byŁo okoŁo20% niższe (masto) i 10% (trasa) niż to co pokazuje instrukcja obsŁugi.

Ja poprostu umiem jeździć oszczędnie co nie znaczy, że nie wiem co potrafi to auto.

Tu jest lepsza statystyka

http://www.spritmonitor.de/en/overview/6-BMW/37-3er.html?fueltype=2&vehicletype=1&constyear_e=2003&power_s=170&power_e=170

Edytowane przez jakub

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to szacunek bo jesteś pierwszą osobą jaką znam która osiąga spalanie niższe niż podaje producent.
Opublikowano
staram się ufać, ale jaki by był sens zawyżania spalania przez producenta ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

Ale producent nie zawyża spalania (przynajmniej BMW).

Podają wartości średnie z symulacji miejskiej. Są różni kierowcy, niektórzy muszą być zawsze pierwsi (a później razem stoimy na światŁach), a niektórzy tak jak ja starają się przewidywać warunki na drodze i dostosowywać tempo.

Na co dzień traktuję auto jako środek transportu, a od święta prostuję mu ukŁad wydechowy. :)

Opublikowano

maciek1024 jak mogłeś się przesiąść z takiego okretu jak A6 z takim napędem na coś tak małego jak e46 :duh:

Opublikowano
Heh ludzie później czytają takie głupoty i naprawdę wierzą, że 330xi pali 10l w mieście... :doh: Może jeżdżąc wieczorem utrzymując równą prędkość bez gwałtownych przyspieszeń przez około 50km jest to możliwe, wtedy dwie takie przejażdżki i tyle wychodzi :mrgreen: Ale nie wierzę, że na krótkich odcinkach 5-10km w normalnej miejskiej 330xi tyle pali ;)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

w miescie nie jeżdze szybko bo nie ma gdzie sie rozpedzic , spalanie nie przekroczyło mi 8,5 L/100km

na trasie 150-200km/h spalanie 7L

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Witam

Ja nie wiem jak Wy to robicie ale zdolni jesteście bo mi pali 13L w mieście - Poznań a na trasie do 130 km 7L a jak szybciej to i 8L

Wiec w końcu nie wiem, czy one faktycznie tyle palą czy u mnie coś nie bangla ...

Ale powiem wam że i tak jestem zadowolony, Przyjemność z jazdy ...

Opublikowano
Witam

Ja nie wiem jak Wy to robicie ale zdolni jesteście bo mi pali 13L w mieście - Poznań a na trasie do 130 km 7L a jak szybciej to i 8L

Wiec w końcu nie wiem, czy one faktycznie tyle palą czy u mnie coś nie bangla ...

Ale powiem wam że i tak jestem zadowolony, Przyjemność z jazdy ...

To tyle co moja 320d w automacie zchipowane ;) i nie chce być inaczej , szybka jazda w trasie = 8 litrów, miasto podobnie , chyba nie sprzyja mi diesel

Opublikowano

Ale producent nie zawyża spalania (przynajmniej BMW).

Podają wartości średnie z symulacji miejskiej. Są różni kierowcy, niektórzy muszą być zawsze pierwsi (a później razem stoimy na światŁach), a niektórzy tak jak ja starają się przewidywać warunki na drodze i dostosowywać tempo.

Na co dzień traktuję auto jako środek transportu, a od święta prostuję mu ukŁad wydechowy. :)

z BMW mam do czynienia dopiero od pół roku, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z sytuacją aby auto spalało mniej niż podaje producent

Firma produkująca samochód podaje możliwe, najmniejsze spalanie w danych sytuacjach.... to też swego rodzaju reklama....

ps. a masz wszystko sprawne w autku ? ma tyle mocy ile podaje "tabliczka znamionowa" ? może coś się zepsuło i pali mniej ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano

maciek1024 jak mogłeś się przesiąść z takiego okretu jak A6 z takim napędem na coś tak małego jak e46 :duh:

właśnie dlatego że to był okręt, a ja preferuję zgrabne autko :-)

większość jestem w mieście, E46 jest zgrabne i z parkowaniem nie ma problemów...

ponadto A6 zbiera się jak okręt, a E46 3.0d jak skuter wodny ;-)

ps. a tak poważnie to trafiła mi się ta E46 w super stanie i naprawdę bezwypadkowa :-)

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moja 330 benzynka spala w mieście przy spokojnej jeździe 14,5l. W trasie od 9 - 11l. I nie chce być inaczej. 10,6 w mieście to może w nocy gdzie nie trzeba stać w korkach i jedzie się stale z równą prędkością.
Opublikowano
Moja 330 benzynka spala w mieście przy spokojnej jeździe 14,5l. W trasie od 9 - 11l. I nie chce być inaczej. 10,6 w mieście to może w nocy gdzie nie trzeba stać w korkach i jedzie się stale z równą prędkością.

no to jest już realne , tyle że Xi powinna więcej spalić

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też mi się tak wydaje :wink: