Skocz do zawartości

Klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś przestała pracować klima.Pojechałem do znajomych napełnili mi czynnikiem pełna wymiana I dalej nie grzeje.Skraplacz robi się gorący ,wentylator nie obraca się. Co to może być???????
Opublikowano
Kolega z Łodzkiego, pozdrawiam, a może zły czynnik ci napełnili, albo coś jest zatkane. A powieszieli ci ile brakowało, wymieniłeś filtry i odgrzybiłeś ??
Opublikowano
  • Autor
Zablokował się wentylator od klimy.Używka 400stówki.Chyba że ma ktoś taniej. Cztery przewodowy. :cry2:
Opublikowano
ostatnio rozbierałem zablokowany wentylator. Powód najprawdopodobniej oberwany magnez. Jest sporo zabawy ale do zrobienia o ile masz podstawy pojęcia domowego mechanika i elektryka. Magnez usunąłem i silnik śmiga dalej jak lala. Teraz jak masz zablokowany wentylator to też może być uszkodzony bezpiecznik lub opór pierwszego biegu. W razie problemów pomogę.
Opublikowano
ze spalonym wiatrakiem klima powinna sie wlaczac. byc moze padl przekaznik lub bezpiecznik albo sprezarka uszkodzona. wiele niewiadomych. ja mialem spalony wiatrak i przez rok klima dzialala, niedawno wymienilem wiatrak dopiero. proponuje pokolei eliminowac usterki.
Opublikowano
Zablokował się wentylator od klimy.Używka 400stówki.Chyba że ma ktoś taniej. Cztery przewodowy. :cry2:

Mam 4 pinowy na zbyciu, bo byłem zmuszony wymienić na właściwy na 3-pinowy... Jakiś cymbał który zanim kupiłem auto naprawiał je założył 4 pinowy i się dziwił dlaczego chodzi cały czas, czy kluczyk jest w stacyjce, czy nie i wreszcie odciął zasilanie...

Jakby co pisz na priv, mogę podesłać Ci fotki, wentylator w duuuuużo lepszym stanie niż ten który kupiłem...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor

Klima od wczoraj chodzi jak ta lala.

Oto koszty.

Wentylator (nowy z Allegro)-507zł

Wymiana (u mechanika)-70zł

Wymiana czynnika(może nie potrzebna ale dla pewności) 180zł

Cały koszt 757zł

Na parę lat wystarczy mam nadzieję. :roll2:

Opublikowano
Na parę lat? Radze Ci uzupelnić, oczyścić, przesmarowac czynnik chłodniczy raz na rok a w najgorszym wypadku co 2 lata! Wiem co mówie! Jeżdże autami z klimatyzacją od wielu lat. Pozdrawiam! A ze spalonym wiatrakiem klima musi się właczyć, no chyba że na zewnątrz mamy..... ze 60 st.!