Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Mam pytanko do posiadaczy manualnych skrzyn biegow.

Zaobserwowalem,wciskajac sprzeglo na biegu jalowym minimalnie wzrastajace obroty silnika. Czy to tak musi byc? Pytam,poniewaz w zadnym aucie innych marek z takim czyms sie nie spotkalem. Moim zdaniem bieg pierwszy i chyba drugi az tak leciutko nie wchodza. Moze jak by te obroty minimalnie nie wzrastaly po wcisniecu sprzegla, bieg pierwszy precyzyjniej by sie wrzucalo.

Opublikowano

Witam

Hmmm :think: dziwne nie zaobserwowalem u siebie podwyzszenia obrotow podczas wciskania sprzegla (teraz zwroce na to uwage-i jutro badz troszke pozniej jeszcze napisze jak jest) biegi rowniez wchodza bez problemu (bez uzycia sily)... wiec u CIebie moze cos byc nie tak :worried: , a czy to bylo na zimnym silniku :?: Ja zauwazylem natomiast ze na jalowym biegu wskazowka ma delikatne takie 0.5 mm drgania ale bylem w serwisie i nikt tego nie odnotowal wiec raczej jest wszystko ok.. :dance: a i jeszcze pytanko jaki masz silnik N52 czy M54 :?:

Opublikowano
Witam

Hmmm :think: dziwne nie zaobserwowalem u siebie podwyzszenia obrotow podczas wciskania sprzegla (teraz zwroce na to uwage-i jutro badz troszke pozniej jeszcze napisze jak jest) biegi rowniez wchodza bez problemu (bez uzycia sily)... wiec u CIebie moze cos byc nie tak :worried: , a czy to bylo na zimnym silniku :?: Ja zauwazylem natomiast ze na jalowym biegu wskazowka ma delikatne takie 0.5 mm drgania ale bylem w serwisie i nikt tego nie odnotowal wiec raczej jest wszystko ok.. :dance: a i jeszcze pytanko jaki masz silnik N52 czy M54 :?:

Moj motor to 54. Te obroty minimalnie sie podwyzszaja(nie faluja).Zawsze gdy wcisne pedal sprzegla.Niezaleznie czy autko zimne czy rozgrzane. Mi sie wydaje,ze troche ciezkawo wchodzi jedynka.Ale nie za kazdym razem stawia lekki opor dzwignia.

Co do drgan wskazowki o 0,5mm -w kazdym autku to mozna zauwazyc jak sie dokladnie przyjrzy.Normalka.Juz to przerabialem. :hand:

Oczywiscie pytam tez posiadaczy starszych modeli :?:

Opublikowano

Zapytałeś czy to normalne. Każdy średnio zdolny szympans znający zasadę działania sprzęgła zna odpowiedź, która brzmi : NIE. Sam tego raczej nie naprawisz, bo gdybyś umiał naprawić to nie założyłbyś tematu z takim pytaniem. Dlatego zamiast nabijać kolejne posty udaj się do serwisu/aso etc.

Pozdrawiam.

No offence

Opublikowano
Zapytałeś czy to normalne. Każdy średnio zdolny szympans znający zasadę działania sprzęgła zna odpowiedź, która brzmi : NIE. Sam tego raczej nie naprawisz, bo gdybyś umiał naprawić to nie założyłbyś tematu z takim pytaniem. Dlatego zamiast nabijać kolejne posty udaj się do serwisu/aso etc.

Pozdrawiam.

No offence

Przejdz na forum taxi w-210. Z taxi zrobiles amg... :liar:

Opublikowano

Pozdrawiam.

No offence

Nie wiem koleś co robisz na tym forum, jak dla mnie srednio rozgarnity szymaps jesli nie zna odpowiedzi na pytanie, nie odpowiada, a jak odpowiada bez sensu i wysyla do ASO to jest nawet nie srednio rozwiniety a najwyzej niedorozwinietym szympansem. Forum jest po to zeby się pytać, taka jest jego zasada pozatym zwijaj to swoje w210 i zaloguj sie gdzies indziej i tam dawaj swoje rady.Drodzy Forumowicze skończmy z wysyłaniem ludzi ktorzy zadają pytania na tym forum, nawet w tych prostych sprawach, do serwisow albo do czytania instrukcji obslugi, bo w takim razie jaki jest sens istnienia tego forum?

Opublikowano

Witam

Zwrocilem uwage na te obroty i po wcisnieciu sprzegla nie podnosza sie(czy silnik zimny czy cieply- obroty stoja w miejscu)... Sprawdz wiec co moze byc z tym sprzeglem nie tak :?

Rowniez uwazam ze forum jest po to by pytac... i nie nalezy odsylac do serwisu badz instrukcji(w instrukcji raczej nic na ten temat nie ma, a serwis za sam wjazd policzy sobie ok 400zl- wiec jezdzenie z byle czym co moze okazac sie ze jest normalne jest troszke bez sensu) kolega Progresowy chcial sie dowiedziec czy to jest normalne- jesli nie dopiero mozna myslec co dalej. Kto pyta nie bladzi, a jezeli nie ma ktos na temat nic do powiedzenia niech sie nie wypowiada, bo wtedy to on sobie posty nabija odpowiedziami typu jedz na serwis badz czytaj instrukcje :!: :nienie:

pzdr

Opublikowano
Witam

Zwrocilem uwage na te obroty i po wcisnieciu sprzegla nie podnosza sie(czy silnik zimny czy cieply- obroty stoja w miejscu)... Sprawdz wiec co moze byc z tym sprzeglem nie tak :?

Rowniez uwazam ze forum jest po to by pytac... i nie nalezy odsylac do serwisu badz instrukcji(w instrukcji raczej nic na ten temat nie ma, a serwis za sam wjazd policzy sobie ok 400zl- wiec jezdzenie z byle czym co moze okazac sie ze jest normalne jest troszke bez sensu) kolega Progresowy chcial sie dowiedziec czy to jest normalne- jesli nie dopiero mozna myslec co dalej. Kto pyta nie bladzi, a jezeli nie ma ktos na temat nic do powiedzenia niech sie nie wypowiada, bo wtedy to on sobie posty nabija odpowiedziami typu jedz na serwis badz czytaj instrukcje :!: :nienie:

pzdr

Dziekuje,ze sprawdziles u siebie. Te obroty sie zwiekszaja jak wcisne sprzeglo ale wtedy gdy ssanie sie wylaczy. Czyli silnik troche rozgrzany. A co do biegu pierwszego to troche ciezej wchodzi jak autko jest zimne.Tak dziala plynnie.

Pytam ludzi na forum bo po co mam zaraz jechac do aso moze w tym modelu tak ma byc.530i N54.

Moze wkoncu ktorys z posiadaczy takiego modelu odwiedzi stronke i sprawdzi to usiebie.

Opublikowano

Postanowiłem nie wypowiadać się w tym temacie żeby nie dostać ostrzeżenia ale... Nie potrafię czytać głupot i nie reagować...

Kolego Progressowy napisałem Ci kilka postów wyżej, że nie może dziać się tak,że po wciśnięciu sprzęgła obroty silnika będą rosły lub spadały (jedno z drugim nie ma nic wspólnego) niezależnie od tego czy jest to 530i czy 530d czy E60 czy E34.... Zasada działania sprzęgła jest prosta jak drut...

Pozdrawiam,

no offence.

PS. Koledzy BZQ i Progressowy. Jeśli tylko będzie mnie stać na E60 z przyzwoitym (to kwestia względna) silnikiem to poważnie zastanowię się nad kupnem tak owego a póki co mam W210 na szczęście z silnikiem, który z taksówką ma mało wspólnego. To mam i tym się cieszę... <--- to taka dygresja do owego znaczka 545i...