Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w swoim E39 mam zamontowane seryjne radio biznes kaseta i chcialbym zamontować jakies odtwarzajace CD, najpierw pomyslalem o takze oryginalnym radio BMW tyle,ze na CD ale jak zobaczylem,ze jego koszty to 400-500zl a pamietajmy,ze to radio nie nowe i srednio wygladajace w porownaniu z modelami marek producentow sprzety car audio.

Jednak w aucie mam 8 glosnikow wiec moje pytanie brzmi jak to sie ma do radia? Zwyklego radia nie podlacze od tak do wiecej niz 4 glosnikow. Moi kuzyni maja audi A8, kupili bez radia i okazalo sie,ze wstawienie nowego nie seryjnego to nie latwa sprawa bo auto ma swoj zmacniacz a seryjne auto w audi nie posiada wlasciwie mocy wlasnej i po podlaczeniu radia poisadajacego powiedzmy moc 4x45W pojawil sie problem, bez podlaczenia pod zmacniacz nie graja wszystkie glosniki a bez wzmacniacza slychac cos w rodzaju trzeszczenia?

Jak to jest w BMW? Powiedzcie nim wymontuje radio seryjne a nowo kupione okaże sie klapą!

Opublikowano
CHCesz miec CD tak?? A nie masz seryjnie montowanej zmieniarki na 6 Cd w bagażniku?? ja mam auto z 1996 roku i jest seryjnie ontowana zmieniarka w bagazniku a kasety mam w srodku. Osobiscie uwazam, ze wymontowanie seryjnego radia i zlozenie innego to zły pomysł ze wzglów wizualnych. musialbym kupic zaslepke taką a to wyglada kiepsko, zle sie komponuje z wykonczeniem drewnianym, bo seryjnie masz przeciez klapke ktora wkomponowana jest. Owszem jakosc naglosnienia w E39 nie jest najwyzszej jakosc ale tragdii nie ma, jak chcesz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak wyjmiesz radio to zobaczysz czy z tyłu masz podłączony kabel od zmieniarki.

Ja osobiście troszkę walczyłem z tym żeby mieć możliwość odbioru cd.

Do tego radia da się po pewnych przeróbkach podłączyć np discmana.

Ale najlepsze efekty audio dała zmiana radia.

Seryjne radia są dość kiepskie < gorsze niż seryjne głośniki>

Wygląd jest znośny ale audio bez porównania lepsze!!!!

A stare radyjko leży w szafie i czeka na momoent sprzedaży auta.

Pożycz od kogoś na próbę jakieś lepsze radyjko i sam oceń.

Nie zapomnij zakupić kabelka-przejściówki.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Na radyjku oryginalnym masz napis MODE, który słuzy do zmieniania funkcji radio/cd/kaseta. Zmieniarka znajduje się w bagazniku po lewej stronie w środku. Po prawej masz akumulator zasłoniety filcem a po lewej zmieniarkę. Sprawdź. Sprawdz też czy masz w niej kasetke, ja kupiłęm auto i kasetki nie było, kasetke dokupilem za 100zł. pozdrawiam
Opublikowano
Blaupunkt Brisbane SD48 ( kolor czarny obudowy) i Blaupunkt Victoria SD48 ( kolor srebrny obudowy), bez napedu CD, ale z wejsciem na karte pamieci SD/MMC - odtwarza MP3, dodatkowo mozna za pomoca specjalnego kabla podlaczyc pamiec USB. Posiada radio UKF, srednie i dlugie, systemVarioColor - mozna dostosowac kolor wyswietlacza do koloru podswietlenia deski rozdzielczej. Mozna tez podlaczyc interfejs bluetooth i wtedy korzysta sie z radia jak z zestawu glosnomowiacego. Pelen wypas za coś koło 500 zl.
Opublikowano

Witam.

Posiadam oryginalne radyjko BMW, ale niestety kaseta i chcialem sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc dolaczenia zmieniarki CD (bo niewiem czy radio z kaseta bedzie mialo mozliwosc przelaczania z cd na radio lub miedzy plytami) lub kupienia samego odtwarzacza CD i zamienic z kaseta?

Jesli zmieniarka to pewnie trzeba w bagazniku wymienic lewy schowek na taki by zmieniarke wcisnac.

Opublikowano
napewno taką możliwość masz. Najlepiej wymontować radio i sprawdzić na tylnym panelu radia obecność gniazda to zmieniarki. Wyjęcie radia to zajęcie na 1 min. Pod gałką VOL (ściąga sie do siebie) jest mała śróbka którą trzeba przekręcić o około połowę obrotu jak dobrze pamiętam w prawo. Radio wówczas wychodzi a w zasadzie wyświetlacz. Jak już wyjmiesz wyświetlacz to u spodu napędu masz dwie śróbki na imbus jak dobrze pamiętam 4mm odkręcasz śróbki aż do momentu zwolnienia blokad. Ja w życiu nie zmienię oryginalnego radia na żaden standard ze względów wiadomych (wizarz) Każde nawet najłedniejsze radio psuje smak konsoli BMW. Ja w swoim podpiętą mam nawet cegłę do tuby. POzdro
Opublikowano
dokładnie nawet najlepsze radio zepsuje wygląd deski rozdzielczej, najpiew sprawdz czy masz zmieniarke powinna byc montowana w oryginale w bagazniku
Opublikowano

Wiec tak:

- nie mam zamontowanej zmieniarki (w bagazniku) i nie wydaje mi sie aby kiedykolwiek tam byla, choc slyszalem,ze moze tez byc pod siedzeniem (nie sprawdzalem)

- co do radi podanych mi..poleconych, w postach powyzej to jakos nie trafiaja w moj gust :?

Radio gra mi bez zarzutu ale mmmh kaseta wiec co tu duzo mowic gdy nie ma o czym mowic...

ps.chlopaki zostawilem posta na temat swiatel i wymiany zarnikow xenonow, pomozcie, doradzcie cos bo sprawa z tych wkurzajacych jest!

Opublikowano
Witam.

Posiadam oryginalne radyjko BMW, ale niestety kaseta i chcialem sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc dolaczenia zmieniarki CD (bo niewiem czy radio z kaseta bedzie mialo mozliwosc przelaczania z cd na radio lub miedzy plytami) lub kupienia samego odtwarzacza CD i zamienic z kaseta?

Jesli zmieniarka to pewnie trzeba w bagazniku wymienic lewy schowek na taki by zmieniarke wcisnac.

Ja w swojej E39 miałem tylko kasetke i byłem w car audio gdzie panowie za 1000zł zamontowali mi zmieniarke Sony cdx-T69 na 6 płytek..ponoc jedna z niewielu która współpracuje z e39. Zawieszona pod sufitem bagaznika-obsługa przyciskiem MODE z kokpitu zmiana miedzy płytkami klawiszami numerycznymi od 1 do 6 równiez z kokpitu.Wszystko gra jest O.k jedyna wada ze nie obsługuje mp3 tylko Audio..