Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie mam pytanie jaki zalać olej teraz do mojej buni jak mam zalany shell-a półsyntetyk,dodam że mam niby przejechane 218tys. i teraz sie zbliża wymiana i chciał bym sie zorientowac w tym temacie,bo przeczytałem artykół o olejach- tzn jego tłumaczenie o olejach gdzie jakis koleś z merca sie wypowiadał na niemieckim forum o olejach a inny facet przetłumaczył to na polski i stwierdziełem ze jestem zielony z tego tematu :mrgreen: ,.Co sadzićie jak bym dalej zalał półsyntetyk ale castrol magnatek lub mobil 1 5w :?: :?: Jak ktoś coś wie na ten temat lub wie gdzie znaleść jakieś info lub charakterystyki polskich olejów tj.Producentów olejów,i jakieś opinie o tych olejach to prośił bym o podesłanie info.pozdrawiam z góry dzieki :!: :!:
Opublikowano
Witam polecam Valvoline 10-W40 max life wydaje mi się najlepszy dla silników już po pewnych przejściach co ważne nie jest rozlewany w Polsce
Opublikowano
tak jak kolega mówi tylko Valvoline 10W40 MAXLIFE zalałem do swojej nowo kupionej buni bo na oleju zrobione było powyżej 20 tys i jak na razie jestem bardzo mile zaskoczony silnik pięknie pracuje nic nie ubywa zdecydowanie poprawiła się kultura pracy z resztą przerabiałem ten temat 2 tygodnie temu, przeczytałem sporo artykułów i postów i wybór padł na valvoline :)
Opublikowano
Panowie dajcie spokój z tą propagandą olei. Nie dziwie się, że samochód który zrobił na oleju 20tys. lepiej pracuje na świeżym, tak to już jest. Valoline robi dobre oleje ale shell też nie jest zły. Zrobiłem na shellu 80tys. km i silnik przy 230tys wyglądał jak nowy (wewnątrz), teraz 30tys. zrobiłem na castrolu i też jest dobrze. Nie widzę powodu zmieniania shella na inny olej tylko dlatego,że to valvoline.
Opublikowano
Możesz zalać spokojnie Castrol Magnatec 10w40. Najlepiej kup sobie taki olej przywieziony z Niemiec, wtedy masz pewność ze to nie LOTOS :mrgreen: A co do polskich olejów to nie polecam :nienie: Możesz zalać spokojnie magnateca, valvoline albo tego shela co miales, najlepiej wlej polsyntetyk, ja teraz jezdze na magnatecu 10w40 z niemiec i jest super pozdro :mrgreen:
Opublikowano
Kolego seba320 ale skad wziąść olej z niemiec hehe ja jak narazie nie mam takich dojść ale musze wymienić bo mi juz pozostał jakies 278 km i musze to zrobić może bym zmienił ten olej na Valvoline 10W40 MAXLIFE ale gdzie go dostać bo pytałem dziś tu i tam i nikt nie ma nawet w sklepach motoryzacyjnych u mnie w okolicy każdy sprzedawca mówi ze ASO a ja bym musial z wymiana jechać aż do Krakowa to prawie 200km bo tam jest BMW to dpada taka opcja.Dzięki wielkie za info pozdrawiam jak byś coś widział to napisz pozdrawiam a jeszcze ma pytańko ile mi wejdzi tego oleju jak mam silnik 2.0 24v pozdrawiam za info dzięki
Opublikowano
Spokojnie możesz lać tego shella, który miałeś do tej pory. Ważne żeby nie lać oleju z niewiadomego źródła. Nikt jeszcze nie udowodnił że olej w Polsce rozlewany jest gorszy od oleju rozlewanego w Niemczech. Jeśli kupisz z legalnego i pewnego źródła olej danej marki to będzie to olej danej marki. Nie popadajmy w paranoję, to musi spełniać określone normy niezależnie od kraju rozlewania.
Opublikowano
Ok dzięki za info to ja jeszcze dziśiaj popytam z tym olejem a nie wiesz pprzypadkiem ile wchodzi do bloku tego oleju bo szukam na forum i nie moge nic znalesć o 2.0 24V każdy przeważnie pisze o 1.6 1.8 za info dzięki pozdrawiam
Opublikowano

polecam amerykanskie havoline, valvoline, gulf lub angielski carlube swoją drogą za niewielkie pieniadze (10zl/L) ..

reszta to jeden przereklamowany francuski szit. magnateki przciagajace molekuly :D i inne cuda :doh:

najwazniejsze by olej byl czysty zmienac czesto max co 15 tys, a nie jezdzic na drogich "wynalazkach" po 30 tys.

Opublikowano
polecam amerykanskie havoline, valvoline, gulf lub angielski carlube swoją drogą za niewielkie pieniadze (10zl/L) ..

reszta to jeden przereklamowany francuski szit. magnateki przciagajace molekuly :D i inne cuda :doh:

najwazniejsze by olej byl czysty zmienac czesto max co 15 tys, a nie jezdzic na drogich "wynalazkach" po 30 tys.

I z tym się zgadzam. No ale niestety za reklamę płaci klient.

do M50 i M52 2.0 wchodzi 6,5l oleju.