Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam prośbę :)

Proszę was o podzielenie się doświadczeniem , jeśli ktoś już wymieniał tylne sprężyny. Właśnie mam zamiar zabrać się do tego i siłą rzeczy kilka dobrych rad by się przydało.

Dzięki z góry.

Opublikowano
Czesc , nic w tym trudnego . bedzie ci potrzeby sciagacz do sprezyn i wyminiasz . Ja to robie tak ze zdejmuje kolo podstawiam cos pod tarcze bęben i opuszczam samochód troche zeby sprezyna sie zeszła i sciagam ja sciagaczem , potem podnosze samochod i srezyna wyskuje sam jak bedzie na maxa scisnieta sciagaczem wkładasz druga w taki sam sposób , jak wkładasz obnizajace to ci same wejda przynajmnie ja tak mialem w e30 . Aha dla ułatwienia odrec sobie amortyzator on jest na jedna sróbe 17 albo 19 to nizej ci opadnie :) miłej pracy pozdr :mrgreen:
Opublikowano
Zdejmij koło odkręć amortyzator (u mnie śruba 18) i jak się postarasz to wyciągniesz sprężynę bez żadnych ściągaczów wystarczy odchylić wachacz.
http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Dokładnie tak, wystarczy odkręcić amortyzator i mocno nacisnąć na wahacz. Sprężyna wychodzi wtedy bez problemu. Miałem trochę trudności z wyjęciem tej pękniętej sprężyny (zakleszczyła się) ale po kilkunastu minutach wyszła. ściągacze też miałem, ale okazały się całkowicie bezużyteczne.
Opublikowano
Dokładnie tak jak koledzy pisza z tym ze do pomocy przyda sie druga osoba polusuj koło podnies samochod zdejmnij kolo podeprzyj samochod na jakims masywnym kolku aby sie nie przechylil! jedna osoba zajmuje sie sprezynami a druga w tym czasie odgina wahacz mocno do dołu oczywiscie po uprzednim odkreceniu amortyzatora od wahacza najlepiej jest jak osoba stanie na wahacz i wtedy łatwo idzie wyciagnąć spręzyne przerabiałem to kilka tygodni temu nową spręzyne wsadzamy w odwrotnej kolejności. :cool2:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
Dokładnie tak jak koledzy piszą, tylko nie odciągaj wahacza zbytnio bo możesz uszkodzić przegub.