Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie... muszę wymienić przednie opony (z tyłu jeszcze jakoś zyją) i może ktoś coś by doradził. Ważne jest żeby nie były zbyt "szumotworcze". Dzięki
Opublikowano

Wiesz, przy tej szerokości szumy są nie do uniknięcia :) kwestia subiektywnie akceptowalnego ich poziomu.

Ja mam z przodu Pirelli P Zero Rosso 235/40R18 i choć są słyszalne przy większych prędkościach, to jest OK. Za to swoim zachowaniem podczas jazdy, także po mokrym, rekompensują każdy ułamek decybela :)

Opublikowano
Dzięki za sugestie. Może ktoś coś jeszcze powie? A co odnośnie Michelin Pilot, Bridgestone Potenza itp itd. ???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja dopiero co założyłem ContiSportContact 3 i na razie nie słyszę jakiejś dużej różnicy do poprzednich gum, choć muszę zaczekać trochę aż się ułożą.....

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nurek - i jak się śmiga na tych Conti? po ile płaciłeś? (chodzą mi po głowie...)

Jakie miałeś poprzednio (do porównania)?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Witam. Ja też niedawno założyłem ContiSportContact3 o powyższym rozmiarze. Dałem za komplet 1730 zł. /transport gratis/. Co do zwiększonych szumów to niewiele się zmieniło w porównaniu ze starym kompletem ContiEco 205/60/15. Jedynie teraz bardziej czuć koleiny i nasze nierówne drogi. :wink: .

Nie wiem jednak jakie powinno być optymalne ciśnienie przy tym rozmiarze co chyba też wpływa na opory toczenia, szumy i zużywanie się opon. Jakby ktoś wiedział to niech napisze. Narazie mam takie 2,2 przód i 2,4 tył.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

GR- płaciłem coś ok. 1770 pln za komplet. Sklep wybrany chyba z ceneo.pl.

Wcześniej miałem OEM-owe CSC1, wydaje mi się że póki co CSC3 bardziej szumią..... Nie ma gwizdu (jak na Twoich nalewkach ;-) ) tylko szum. Mam nadzieję że z czasem uspokoją się bo coś mi się nie widzi taka jazda :lol: Póki co na CSC3 zrobiłem 300 km więc mało na głębsze przemyślenia :mrgreen: :mrgreen:

@ xronin: Co do ciśnienia, to na słupku drzwi kierowcy powinna być tabelka ciśnień, u mnie jest rzędu p/t 2,4/2,8(9). Niższy profil wymaga chyba większego ciśnienia żeby oszczędzić felgę (to takie moje spekulacje). Goście gdzie wymieniałem opony napompowali mi za mało- coś koło 2,2 :duh: Dobrze że sprawdziłem zaraz po wyjeździe.....

Co do komfortu to mam odmienne wrażenie niż kolega xronin- na poprzecznych nierównościach typu pęknięcia asfaltu wydaje mi się że opony lepiej amortyzują. A noszenie po koleinach to efekt rozmiaru opony.

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nie ma gwizdu (jak na Twoich nalewkach ;-) ) tylko szum. Mam nadzieję że z czasem uspokoją się bo coś mi się nie widzi taka jazda :lol: Póki co na CSC3 zrobiłem 300 km więc mało na głębsze przemyślenia :mrgreen: :mrgreen:

Gwizd przy tych nalewkach, to pikuś - one dają jakbym jechał rozpędzonym TIRem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zastanawiam się nad (do 330tki):

CSC3 (na opony.com są teraz po 408zł sztuka)

Toyo Proxes T1-R (410zł na oponytanio.pl)

Dunlop SP Sport MAXX (400zł na oponytanio.pl)

Goodyear Eagle F1 GS-D3 (376zł na oponytanio.pl)

Falken FK-452 (327zł na oponytanio.pl)

I jakoś wybrać nie mogę... :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślałem też o Goodyearach- ale tych nowych F1 Asymetric, następcach GS-D3. A GY F1 GS-D3 to podobno szybko schodzą ale to w sumie przypadłość każdej opony sportowej. Ja na CSC1 przejeździłem 70t km i zostało mi ok 3 mm.

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Toyo - bo wiem jak trzymają Andrzeja 540tkę, Falken - bo cena i dobre opinie

Tylko co ja zrobię, że średnio mi się podoba bieżnik w jodełkę i wolę taki jak CSC? :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dam Ci małego hinta bo widzę, że jesteś świeży w temacie E46- zza kierownicy nie widać bieżnika na kołach :diabel_smiech: :nana: :diabel_smiech: :nana: :diabel_smiech: :nana: :diabel_smiech: :nana: :diabel_smiech: :nana:

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano

LOL

może faktycznie z niego nigdy nie wysiadać...? :P

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że Antek będzie zadowolony (vide fotka w avatarze) jak zabierzesz go ze sobą ;)

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano
Myślę że Antek będzie zadowolony (vide fotka w avatarze) jak zabierzesz go ze sobą ;)

"Tata jedziemy nowym, stary kiepsko jeździ" :wink:

Zamówiłem właśnie CSC3.

Na opony.com komplet teraz wyszedł 1632zł (225/45R17 FR 91 Y)

Zobaczymy jak się będzie jeździć :8)

(i wyjść z auta popatrzeć też będzie można :mrgreen: )

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A co oznacza FR? EDIT: już wiem :) ochrona rantu felgi

masz zamiar zdjąć ogranicznik prędkości że wziąłeś Y??? :8)

Edytowane przez Nurek

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano
masz zamiar zdjąć ogranicznik prędkości że wziąłeś Y??? :8)

:mrgreen:

promocja taka :mrgreen:

Y - kosztują 408zł

W - 472zł

to co się miałem szczypać? :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moje auto ma Bridgestone Potenza, ale w wersji ROF. Hałas pomijalny. na mokro i sucho też OK. Jest tylko jeden problem koleiny - zdecydowanie nie polecam. Uważam,że jak na razie na polskie drogi lepszy będzie rozmiar 205/55/16 i koniecznie w wersji bez ROF. Zastanawiam się nad taką zmianą - jest tylko problem z kołem zapasowym i gdyby nie to już dawno bym zmienił.