Skocz do zawartości

Analiza spalin gazu i benzyny - niby ok a chłapie strasznie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam dziś byłem na analizie spalin, ponieważ auto mi pali bardzo dużo gazu nawet 27l (gaz sekwencyjny) a benzyny jak raz zmierzyłem to wyszło 13,5 litra. Analiza była następująca

bieg jałowy benzyna:

CO 0.24%

CO2 15.03%

HC 102 ppm

O2 0.47%

bieg jałowy gaz:

CO 0.22 %

CO2 13.72 %

HC 157 ppm

O2 0.61 %

2000 obr benzyna:

CO 0.05%

CO2 13.61%

HC 34 ppm

O2 0.23%

2000 obr gaz:

CO 0.39%

CO2 14.99%

HC 34 ppm

O2 0.46%

Koleś mówi że do świetne wyniki, nie wiem co o tym sądzić

bo różnica w spalaniu gazu i benzyny jest ogromna.

Opublikowano

Masz problem ze spalaniem tylko na gazie bo 13,5l benzyny to bardzo dobry wynik.

Więc problemu powinieneś szukać w instalacji, jakaś regulacja powinna pomóc.

Opublikowano
no właśnie tu lezy problem bo według gazownika nie ma czego regulować, bo po podłączeniu kompa, mapa wtrysku gazu względem benzyny jest wzorcowa.
Opublikowano
Wskazania przyrządu pomiarowego to jedno. Ja bym jeszcze sprawdził, co pokazuje sonda lambda przy zasilaniu gazem. Kiedyś gazownik stroił mi instalację na analizator, jak się okazało, w wyniku tego strojenia lambda w ogóle nie pracowała, samochód miał za biedną mieszankę. Palił jak smok i nie miał osiągów.
Opublikowano
no dzisiaj bunia przeszła samą siebie, przejechałem 55 km, i do pełna musiałem dolać 14,7 l gazu, w tym czasie komp wskazywał spalanie 20,2 l
Opublikowano
jutro jade na przegląd może tam będą mieli urządzenie do wykrywania gazu jak nie to przejdę się do kogoś kto robi inspekcje instalacji domowych. Bo pod maską nic nie wychodzi przez piankę.
Opublikowano

co to za gazownik - kolejny czub jakis - samochod pali prawie 2 razy wiecej niz powinien a dla niego nie wymaga on regulacji ...

po :

1- jaka instalacja

2 jakie dysze , wtryski , reduktor

u mnie efekty byly podobne przy za duzych dyszach gazowych - w zaleznosci od wtryskiwaczy powinienes miec od 2,3-2,5

Opublikowano
witam dziś byłem na analizie spalin, ponieważ auto mi pali bardzo dużo gazu nawet 27l (gaz sekwencyjny) a benzyny jak raz zmierzyłem to wyszło 13,5 litra. Analiza była następująca

bieg jałowy benzyna:

CO 0.24%

CO2 15.03%

HC 102 ppm

O2 0.47%

bieg jałowy gaz:

CO 0.22 %

CO2 13.72 %

HC 157 ppm

O2 0.61 %

2000 obr benzyna:

CO 0.05%

CO2 13.61%

HC 34 ppm

O2 0.23%

2000 obr gaz:

CO 0.39%

CO2 14.99%

HC 34 ppm

O2 0.46%

Koleś mówi że do świetne wyniki, nie wiem co o tym sądzić

bo różnica w spalaniu gazu i benzyny jest ogromna.

Wysoka (przekroczone normy) wartość tlenku węgla na gazie przy obrotach co świadczy o zbyt bogatej mieszance. Różnie to jednak bywa z analizatorami. Przydałyby się jakieś screeny programu AC i konfiguracja instalacji.

peace & love
Opublikowano
Analiza była następująca

bieg jałowy benzyna:

CO 0.24%

bieg jałowy gaz:

CO 0.22 %

2000 obr benzyna:

CO 0.05%

2000 obr gaz:

CO 0.39%

Wysoka (przekroczone normy) wartość tlenku węgla na gazie przy obrotach co świadczy o zbyt bogatej mieszance. Różnie to jednak bywa z analizatorami. Przydałyby się jakieś screeny programu AC i konfiguracja instalacji.

Eee, chyba nie są przekroczone.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
0,3% to max. Jednak jak to się ma do wartości 0,05% na benzynie? - ponad 6 razy więcej. Może to jednak świadczyć tylko o jakości analizy spalin. Poczekajmy na screen'y i pozostałe informacje...
peace & love
Opublikowano

xsilver

Instalka na STAGu 300

wtryski to żółte Valteki, reduktor NIKO (inaczej znany jako reduktor Domańskiego), dysze nie wiem jaką mają średnicę,ale chyba są dość małe w porównaniu do tego co piszesz

Opublikowano
xsilver

Instalka na STAGu 300

wtryski to żółte Valteki, reduktor NIKO (inaczej znany jako reduktor Domańskiego), dysze nie wiem jaką mają średnicę,ale chyba są dość małe w porównaniu do tego co piszesz

Zakładam, że masz motor M30 i po pierwsze - za słaby reduktor. Druga sprawa to żółte valteki tu nie pasują. Przy obciążeniu muszą być cały czas otwarte następuje brak regulacji mieszanki. Zobacz w programie do staga. Napewno jest to "coś" na karcie błędy. Jedź do gazownika niech poprawi konfigurację (zastosuje poprawne wtryskiwacze i reduktor). Wielkość dysz zależy od pozostałych komponentów ale przy tym motorze powinna wynosić około 2,1-2,5mm.

peace & love
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Powinien Ci przy miejskiej eksplatacji i trasach dłuższych niż po 2 km na zimnym silniku nie palić więcej jak 16-17 l gazu

Sprawdź jeszcze raz spalanie na benzynie ...... bo to by wiele wyjaśniło

Mario

Opublikowano

benzyny nie beę jeszcze raz sprawdzał bo robiłem to już dwa razy i było to samo, po za tym nie stać mnie na tankowanie na 300zł,

ta sekwencja jeszcze nigdy nie zeszłą poniżej 20l choćby nie wiem jak jechać tym autem

Opublikowano
To podjedź do kogoś co ma pojęcie oglądnie ją fachowy okiem. Wypowie się czy da rade jeśli tak niech wyreguluje jak należy. Jeśli okaże się że padaczka będą konieczne zmiany konfiguracji Twojej instalacji.