Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis stojac w korku ok 15 minut i jadac żłówim tempem zauwazylem w pewnym momencie ze wskazowka sie ruszyla poza pion i stanela na pierwszym polu poza srodkiem.Oczywiscie zbladlem troche ze strachu ale po pierwsze nie mam czynnego wiatraka od KLIMY ktory by sie wlaczyl (nowy uzywany juz czeka na sobote) i wisco nie zdazylo chyba wystudzic silnika bo auto sie toczylo w korku przez 15 minut z predkoscia 5-10 km/h. Po przjechaniu korka i przestudzeniu silnika wkazowka wrocila do PIONU i juz tak bylo do konca drogi do domu.

Chcialem zapytac czy to normalne ze temp. mogla tak skoczyc ze wskaznik pokazal ciut wiecej niz normalnie?? Na codzien jezdze i wskazowka trzyma pion przy srednich korkach. Nowy termostat , plyn zalany, obudowa termostatu ok 6 mcy ma, uklad odpowietrzony. Mam sie martwic czy nie tym wachnieciem ?

Opublikowano
nie uważasz, że jeśli wisco działa to wskazówka powinna być w pionie ? Nie jestem pewien, ale chyba gdzieś przez instrukcję przewinęła mi się wiadomość otym, że wskazówka nieraz może siętrochę wychylić. Praktyka wskazuje jednak iż jest to początek końca jakiejś części. Chłodnica, pompa wody, wisco chyba do sprawdzenia. Wiadomości teoretyczne :8) :wink:
Opublikowano

Paweł,

A czy miałeś załączoną klime??

Paweł,

A czy miałeś załączoną klimę??

Z tego co ostatnio się dowiedziałem, to wentylator klimy odgrywa sporą rolę w układzie chłodzenia.

Zauważ, że nawet jak się Visco pożądnie zasprzęgli, to przy jałowych obrotach i tak nie będzie się szybko kręcić. A takie raczej masz obroty jak jedziesz 5-10 km/h. I tutaj z pomocą przychodzić ma wentylator klimy jak już będzie pod maską za ciepło.

Ja tez mam walnięty wentylator klimy i w warunkach niskiej prędkości uważnie obserwuję co się dzieje, ale póki co (odpukać) pion.

Ostatnio zauważyłem, że termometr, który w korku pokazywał 28 stopni, przy jeździe z prędkością ok. 40 km/h miał już tylko 22, a na trasie ok. 20, więc pod maską robi się ogólnie ciepełko.

Myślę, że zasady chłodzenia znasz, wskazówka nie ma prawa wyjść za pion, więc wentylator jak najszybciej do wymiany, do której też się przymierzam :)

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi, mam tylko nadzieje ze wentylator ktory zaloze poprawi chlodzenie i nie zobacze juz w duzym korku wskazowki poza pionem.

Myslalem, ze ktos ma lub mial podobny przypadek do mnie. Na cale szescie wskazowka sie wychylila ale nie poszla na czerwone pole.

Opublikowano
a ja jak jest cieplo na polu ponad 20-25 stopni i jade z predkoscia caly czas 150 to wskazowka wchodzi na pierwsza kreske po za polowa..i jak wlacze kloime i jest cieplo przy jezdzie miastowej do 50 km/h wlasnie ta wskazowka sie podnosi od czego zaczac????
Opublikowano
...od sprawdzenia poprawności odpowietrzenia układu i sprzęgła wiskotycznego... Hmmm... a ile masz przebiegu, bo może to i czas na pompę?

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Ten wskaźnik pokazuje tylko oriętacyjnie temperature i z tego co wiem to jeszcze przy ok 104 stopniach na silniku wskaźnik jest jeszcze w pionie - są dwa oddzielne czujniki. Normalna temp pracy to (93-96 test 7). Pewnie sie lekko przygotowała. Odpowietrz górny wąż i sprawdz koniecznie visco.
Opublikowano
a ja jak jest cieplo na polu ponad 20-25 stopni i jade z predkoscia caly czas 150 to wskazowka wchodzi na pierwsza kreske po za polowa..i jak wlacze kloime i jest cieplo przy jezdzie miastowej do 50 km/h wlasnie ta wskazowka sie podnosi od czego zaczac????

Ja jechalem swoja na autostradzie ponad 2h caly czas ponad 200km/h to wskazowka nie drgnela!

Temperatura jakies 10-15 st byla na dworzu

tigra12
Opublikowano
generalnie przy takiej szybkiej jeździe jak układ chłodzenia jest sprawny nic nie ma prawa sie zagotować- szybki pęd powietrza dobrze wychładza chłodnice przecież nawet jak jest bardzo ciepło na dworzu
Opublikowano
generalnie przy takiej szybkiej jeździe jak układ chłodzenia jest sprawny nic nie ma prawa sie zagotować- szybki pęd powietrza dobrze wychładza chłodnice przecież nawet jak jest bardzo ciepło na dworzu
chyba, że zapchana chłodnica/padnięta pompa
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy po przeczytaniu waszych postów nie daje mi to spokoju wydaje mi się że jest wszystko ok. ale wolę się upewnić.Posiadam bunię 530d i wskaźnik

temperatury teraz przy tych upałach czy jadę szybciej czy wolniej jest troszkę za połową czy to normalne?Dziękuję i Pozdrawiam :!:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
cieplej na polu sie zrobilo i problem jest coraz bardziej uciazliwy ostatnio krecilem go caly czas do ponad 3 tysiecy obrotow i temperatura wskoczyla na cwiartke za polowa...pomozcie..
Opublikowano
wczoeraj wyjechalem z pracy i na skrzyzowaniu ruszalem i czuje ze auto zeslablo patrze na temperature max.. stanolem na poboczu i otwarlem maske patrze a tu waz gorny od chlodnicy wyrwany z niej i przewod od zbiorniczka wyrownawczego.., czego to przyczyna .. a ja w plecy musze kupic chlodnice nowa i zbiornivczek..
Opublikowano
miałem podobny problem, układ chłodzenia zapowietrzał się, po odpowietrzeniu spokój na kilkaset kilometrów, nikt mi nie umiał pomóc, później zapowietrzał się co chwilę, w warsztatach chcieli mi już wymieniać uszczelkę, aż problem rozwiązał się sam. Wszystko działo się przez pęknięty zbiorniczek wyrównawczy, pęknięcie było mikroskopijne i nie było śladu wycieku, ale wreszcie pękł na tyle że wyleciał cały płyn, auto wróciło na lawecie, dostało nowy zbiorniczek i dla pewności termostat (łącznie koszt ok. 600zł). W ciągu miesiąca od wymiany zrobiłem 10 tys km i jak na razie wszystko gra. Także przed radykalnymi naprawami radzę dobrze przejrzeć szczelność układu.
www.nowak-motocykle.pl