Skocz do zawartości

Uszczelki pod kolektorem M30 - jak się do tego dostać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wszystko wskazuje na to że moje M30 ma odrobinkę lewego powietrza :( Niestety guma od przepływomierza jest szczelna, powrót powietrza z silnika też (czy jak się to nazywa, to na dole rurki od przepływomierza do EML) a po zatkaniu ręką (nieszczelnym co prawda) wlotu powietrza silnik dalej pracuje :((((

Chciałbym zobaczyć połączenie kolektora ssącego z silnikiem. Jak się do tego dostać i gdzie ewentualnie wsadzić łapę by zobaczyć czy dmucha.

Czy to częsta przypadłość M30?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja ostatnio spotkałem się z przypadkiem że lewe powietrze zasysało przez uszczelki od wtryskiwaczy,,,proponuje sprawdzić

Jak się tam dostać? Muszę zdemontować tą "listwę" do której jest podpięty mi. czujnik położenia wału? Ta listwa jest przykręcona? Czy po odkręceniu jej zobaczę wtryskiwacze?

Co do pracy silnika: odpala ładnie, tylko potem w temperaturze 20-30-40 st. szaleje aż do 80 st. dopiero gdy wskazówka jest w pionie wszystko wraca do normy.

Do tego na całkiem ciepłym dużo ładniej pracuje na D niż na N.

Pozdrawiam

Opublikowano
Najlepiej wykręcić tą listwę w której jest wiązka przewodów,jest wkręcona od góry na 2 śróbki(imbus),pod nią znajdują się kostki do każdego wtryskiwacza,też trzeba poodłanczać,następnie trzeba odkręcić 3 śróbki które trzymają listwę wtryskową(zobaczysz je jak zdejmiesz listwę z wiązką)trzeba pozdejmować przewody paliwowe z lewej i z prawej strony listwy wtryskowej,teraz możesz wyciągnąć całą listwę wtryskową razem z wtryskami(wtryski nie są wkręcane,są wkładane na wcisk).Myślę jednak,że jest to mało prawdopodobne,że przez wtryski łapie lewe powietrze.
Nur bmw e32
Opublikowano

Michael trzeba było wymienić uszczelki kolektora i oringi wtryskiwaczy jak montowałeś sekwe.

Najlepiej popsikać czymś np. samostartem w miejsca które podejrzewasz, zobaczysz czy zmienia się praca silnika

Opublikowano
no dobra ale do czego go użyć w m30

Do wykrycia ewentualnych nieszczelności, jeżeli będą - obroty silnika ulegną zmianie.

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano
Silnik pracuje na wolnych obrotach a ty rozpylasz samostart po dolocie - głównie w miejscach podejrzanych o nieszczelność. Jeśli obroty silnika nagle wzrosną na chwilę to znaczy, że jest nieszczelność, bo mieszanka sie wzbogaciła.
Trwa ładowanie podpisu...