Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moja wiedza na temat ubezpieczeń pojazdów jest co najmniej upośledzona więc proszę o wyrozumiałość, bo pytanie jest pewnie banalne, mianowicie:

Chcę kupić pojazd, który przyjechał na czerwonych blachach z UE i od miesiąca shoji sobie u sprzedawcy na działce.

Czyli w tej chwili nie jest ubezpieczony.

Sprzedawca mieszka 300km od mojego miejsca zamieszkania - pojazd jest sprawny - jak można ubezpieczyć pojazd na okres przejazdu do mojego miasta?

Sprzedawca sugeruje żeby przejechać na wariata na niemieckich (białych) blachach....

Jakie są opcje?

Dzięki za pomoc, K.

www.specops.pl
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, zjazdowe tablice z Niemiec (te z czerwonym kwadracikiem) posiadają ubezpieczenie na miesiąc, tak co by nowy właściciel mógł dojechać sobie do domu. Słyszałem o możliwości dokupienia ubezpieczenia np. na kolejny miesiąc. Ale w porównaniu np. z ubezpieczeniem OC na rok jest to zupełnie nieopłacalne, ale w Twoim przypadku chyba jedyne rozwiązanie.

P.S A nie lepiej, wziąść wszystkie papiery od sprzedawcy dać zaliczke, ew zapłacić całość, załatwić sobie wszystkie formalności (przecież wydanie miękkiego dowodu i tablic, to kwestia jednego dnia), a potem pojechać tam, założyć już nowe PL tablice i szczęśliwie wracać do domu :D

Opublikowano
Ubezpieczales na zoltych w Polsce?Jak bys mogl rozszerzyc temacik :modlitwa: .
Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano

Są dwie możliwości:

1. Wykupić w PZU ubezpieczenie na miesiąc. Koszt 99 zł i nie jest wymagane zrobienie przeglądu. Można co prawda otrzymać mandat za brak ważnych tablic ale większość policjantów raczej przymyka na to oko. Ubezpieczenie to można wykupić tylko raz więc jeśli gość wykupił je wcześniej i straciło ważnośc to Tobie już na to auto go nie zrobią.

2. Robisz na miejscu u gościa przegląd (170 zł) i wykupujesz normalną polisę na rok w dowolnej firmie ubezpieczeniowej. Jeśli masz zniżki na OC to weź ze sobą zaświadczenie z TU lub kwit polisy na inne auto (jeśli posiadasz).

Stanowczo odradzam jazdę na wariata na nieważnych tablicach konsekwencje będą tragiczne w razie wpadki (jakiś nie poważny człowiek jeśli Ci proponuje coś takiego).

kiedyś

E32 730

E36 318

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jezeli czerwone badz zolte sie skonczyly (termin) to kupuj normalne roczne OC (miesieczne sie nie oplaca) i przeglad i smigaj normlanie.po zarejestrowaniu idziesz do ubezpieczalni po korekte polisy z nowymi numerami auta

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano
...........

Sprzedawca sugeruje żeby przejechać na wariata na niemieckich (białych) blachach...

Skoro sprzedawca tak sugeruje - to może sam spróbuje :mad2:

Po pierwsze kolego - masz brak OC bo skończyła ci sie ważność tablic - czyli jedziesz na bombie bo wrazie wpady - płacisz za brak polisy OC - nie wiem jaka teraz jest to kwota - ale jest odgórnie ustalona przez ustawę.

Po drugie - nie wiem jak wygląda kwestia przeglądu technicznego na takie auto - nie wiem, czy przypadkiem nie jest to tak iż kończy się on wraz z tablicami - czyli jesli tak jest ryzykujesz jazdę niesprawnym samochodem ( brak badania technicznego )

Po trzecie kolego - wrazie wpady - tylko laweta i oczywiście na twój koszt, potem parking na twój koszt, itd....

Po czwarte - niech zdarzy ci się kolizja - chyba nie muszę mówić kto pokrywa koszta w takim wypadku.

Niemieckie czerwone tablice można przedłużyć i wykupić na nie ubezpieczenie - to jedna możliwość.

Wątpię aby udało ci się ubezpieczyć w polsce pojazd na nieważne tablice - musiałbyś się kogoś zapytać ( przedstawiciela towarzystwa ubezpieczeniowego ).

Możesz także wykupić polskie tablice próbne i na nie miesięczne ubezpieczenie i wtedy śmigasz bezproblemowo.

Stanowczo odradzam jazdę na Żurawia ( zapuszczasz szyję przed każdym zakrętem i patrzysz czy panowie "władza" nie stoją ).

Pzdr,

Opublikowano

Wątpię aby udało ci się ubezpieczyć w polsce pojazd na nieważne tablice - musiałbyś się kogoś zapytać ( przedstawiciela towarzystwa ubezpieczeniowego )

Pzdr,

nie ma z tym problemu,robilem to a kazdym raem gdy mialem auto z DE -czyli 5 razy

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano

Wątpię aby udało ci się ubezpieczyć w polsce pojazd na nieważne tablice - musiałbyś się kogoś zapytać ( przedstawiciela towarzystwa ubezpieczeniowego )

Pzdr,

nie ma z tym problemu,robilem to a kazdym raem gdy mialem auto z DE -czyli 5 razy

Mialem przeterminowane tablice czerwone wykupilem ubezpieczenie na rok i zrobilem badanie techniczne na tych kwitach smigalem 3 miesiace zanim zalatwilem wszystkie formalnoci.(niestety nie bylo mozliwosci wykupienia AC jak samochód mial celne tablice) Nikt o nic sie nie pytal.