Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam mały problem z 530d 2002 a mianowicie powyżej 80km/h zaczyna wydobywać się odgłos jakby wycie łożyska i w momencie zatrzymywania się z wyższych prędkości wibruje układ kierowniczy i pedał hamulca.

Ma ktoś jakieś pomysły :mrgreen:

Opublikowano

Może jakieś osłony ocierają o tarcze hamulcowe???

A jeśli chodzi o bicie przy hamowaniu i czuć na pedale i kierownicy to masz powichrowane tarcze hamulcowe (wjazd w kałużę w chwili gdy tarcze są mocno nagrzane). Ja po 6 tysiącach od wymiany znów mam to samo mimo, że staram się nie katować hebli jak są kałuże...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Znajomy od którego auto kupiłem mówił że jest mały luz na drążku układu kierowniczego może to być powodem tych wibracji?
Opublikowano
Raczej nie, bo jak hamujesz, to i tak nic nie może drgać, bo współpracujące elementy są dociskane. Jeśli chodzi o drganie przy hamowaniu obstawiam powichrowane tarcze (jak naciśniesz dość mocno hamulec, to dgra Ci kierownica i czujesz drgania na pedale).

Jedyne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

może

luzy mogą powodować wibracje.

U mnie też jest mały luzik i jak założyłem niższe opony to mi drgania się odezwały.

jeszcze mogą mieć luzy łożyska piasty.

ale w tym zawieszeniu jest tyle elementów , że o luz nie trudno.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
może

luzy mogą powodować wibracje

Ale jak mu podczas hamowania "wali" po kierownicy i pedale hamulca to co innego jak tarcze?

Jedyne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może

luzy mogą powodować wibracje

Ale jak mu podczas hamowania "wali" po kierownicy i pedale hamulca to co innego jak tarcze?

niestety nie zawsze tarcze są za to odpowiedzialne.

W czasie hamowania występują siły która podczas jazdy nie występują.

Zwiększa się nacisk na przednią oś. A to w połączeniu z luzami powoduje zmiany w geometrii.

Luz na drążku kierowniczym będzie zmieniał zbieżność a to będzie powodowało drgania kierownicy.

A luz na łożysku piasty będzie powodował drgania pedału hamulca.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
witam. mialem cos podobnego . zachodzilem w glowe ,objawy jak u ciebie, szum i pulsacyjne odglosy podczas jazdy ,podczas hamowania poglebialo sie . wymienilem opony bo stwierdzili mi ze mam siadniete w paru miejscach i jak reka odjol. mialem profil 235/45/17 .pozdrawiam
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi ja też mam opony o tym rozmiarze, zobaczę co to może być i się odezwę ale dopiero gdzieś za miesiąc bo ja w irlandii a benia w domu w Polsce.

Pozdrawiam