Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowilem przyciemnic wszystkie szybki (oczywiscie oprocz czolowej), do przyciemnienia ma posluzyc folia. :worried:

Moja prosba:Moze ktos robil to sam w sedanie i moze dac kilka wskazowek zeby wygladalo to jak najlepiej, no i oczywiscie co z tylna szybka i malymi "trojkatami" w tylnych drzwiach?Najbardziej przydatny chyba bylby dokladny opis i fotki.

Prosze o pomoc :modlitwa:

PS. Podziekowania dla risto za pomoc w naprawie szyberdachu :cool2:

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano
Moja prosba:Moze ktos robil to sam w sedanie i moze dac kilka wskazowek zeby wygladalo to jak najlepiej,

najlepiej bedzie jak tą czynność powierzysz fachowcą, to aż takie drogie nie jest :P

no chyba że juz kupiłeś folie z biedronki w promocji i zamierzasz mieć śliczne bombelki do uatrakcyjnienia wygladu :mrgreen:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Moja prosba:Moze ktos robil to sam w sedanie i moze dac kilka wskazowek zeby wygladalo to jak najlepiej,

najlepiej bedzie jak tą czynność powierzysz fachowcą, to aż takie drogie nie jest :P

no chyba że juz kupiłeś folie z biedronki w promocji i zamierzasz mieć śliczne bombelki do uatrakcyjnienia wygladu :mrgreen:

Tu się nie zgodze... Nawet tanią folią bardzo ładnie można przyciemnić szyby...

Zasada taka... Najlepiej robić taką operację w ciepły dzień... Najlepiej też mieć szyby wyjęte, ale jeśli nie ma na to czasu/chęci to robimy tak...

1) Szybę dokładnie czyścimy i odtłuszczamy np. spirytem, albo płynem do mycia szyb...

2) natryskujemy na szybę równomiernie płynu

3) Naklejamy folię

4) Żyletką, skalpelem odcinamy nadmiar folii...

5) Na brzegach szyby jeśli szyba jest otwietrana to pozostawiamy ok 3-4mm nie przyciemnione. Czemu?? Aby foli nie podwijała się przy wejściu w uszczelkę

6) gąbką wypychamy spod folii płyn, rozcieramy go na boki

7) poszukaj na google :P

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

Z tego co zauwazylem na kilku samochodach to nawet ta tansza folia da sie rozprowadzic tak ze nie ma bombelkow, no chyba ze ma sie dwie lewe rece....

Bardzo Mądry Wybór
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej spryskac szybe woda (ja sprysaklem plynem do szyb i rozpuscilo klej :( ). Szyba musi byc porzadnie mokra. Pozniej bierzesz packe z zestawu lub ewentualnie z obi wieksza gumowa packe i smyrasz az wode calo wymieciesz z pod foli.

Tylnia szyba jest wypukla wiec powinno sie uzyc foli plastycznej. Kladziesz ja "na placech" na zewnatrz szyby i grzejesz oplaraka. Pozniej obrcasz i montujesz od srodka juz wyprofilowana.

Opublikowano
szybki boczne trójkąty bardzo ładnie wychodzą a tył rób najlepiej z całości bo ciężko będzie połączyć dwa kawałki nawet jak wyciągniesz półeczkę .Ja kupowałem folię w zeszłym roku dla syna do drugiego auta -tania folia ale tylną szybę zrobiliśmy po ciężkiej walce z całości (3 metry i 70 szerokości miała)natomiast najlepsza folia jest termokurczliwa bo szyby przecież nie są proste jak wyciągniesz to zobaczysz i na tylnej należy folię podgrzać suszarką taką do opalania farby itd...bo jak wiesz tył nie jest prosty i zostaje nadmiar i wtedy się grzeje co by to zgubić.
Opublikowano

Ja zajmuje sie przyciemnianiem szyb od 5 lat zaczynałem na tanich chinskich foliach i tez wtedy bmki sie robiło powiem ze w sedanie w zaleznosci od producenta szyby był problem ze zrobieniem szybek opuszczanych z tylnich drzwi chyba z Securita nie dało sie wogóle wyprowadzic folii A jesli chodzi o tylnia szybe to w gre wchodza 4 paski łączyc mozna wzdłuz ogrzewania tak ze idzie tak zrobic ze nie bedzie ani sladu No i oczywiscie połke i boczki trzeba zdemontowac

Ale szczerze ci powiem jak nie masz o tym zielonego pojecia to nie zabieraj sie za bmw na pierwszys strzał bo to jedne z trudniejszych aut to tak jak bys dopiero prawojazdy zrobił i zaraz kazali by ci F1 jechac Niby proste a wyleciał bys na 1 zakrecie pocwicz na prostrzym autku np golfie 3

Teraz robie tylko foliami termokurczkliwymii i to jest to praktycznie nie ma szyby nie do zrobienia...

Opublikowano
Prubowalem juz 4 razy ale to nie takie proste taniej by mnie wyszlo odrazu u fachowca.

Ostatnio podjechalem do zakladu ktory sie tym zajmuje jak uslyszalem cene za przyciemnienie wszystkich szyb folia to az :jawdrop: 750zl :!: :!: :!:

Dlatego postanowilem ze zrobie to sam, slyszalem ze to moze nie byc takie latwe ale sprobowac mozna :8)

Bardzo Mądry Wybór
Opublikowano

Zwykłą folią będzie Ci bardzo ciężko przyciemnić tylną szybę - jest wklęsła po bokach i folia będzie Ci się w tych miejscach zaginać, marszczyć i odchodzić.

Najlepiej przyciemnia się jak szyba jest wyjęcia - lecz nie tak łatwą ją wyjąc ponieważ jest klejona do nadwozia.

Także ewentualnie - boki może uda Ci się samemu - tył daj do ściemnienia lub załóż roletke.

P.S. Nie boisz się przeglądów - przednie boczne - przepuszczalność światła 70% - żadna folia nie daje takich rezultatów. Przy kontroli i trafieniu na upierdliwego " PANA WŁADZE" albo zrywasz na miejscu ( co może okazać się nie takie łatwe, gdyż klej trzyma dość mocno ), albo pozbywasz się dowodu rejestracyjnego.

Natomiast wybór nalezy do Ciebie.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

P.S. Nie boisz się przeglądów - przednie boczne - przepuszczalność światła 70% - żadna folia nie daje takich rezultatów. Przy kontroli i trafieniu na upierdliwego " PANA WŁADZE" albo zrywasz na miejscu ( co może okazać się nie takie łatwe, gdyż klej trzyma dość mocno ), albo pozbywasz się dowodu rejestracyjnego.

Natomiast wybór nalezy do Ciebie.

Pzdr,

Upierdliwy Pan wladza nie ma urzadzenia pomiarowego w oczach a bez niego nie ma prawa podwazyc przegladu.

Z drugiej strony rzeczywistosc jest inny gdzies czytalem ze kazali zdzierac. Gosc polecial zyletka a pozniej zabrali mu dowod za poryswane szyby. Tak ze jak upierdliwy to za milosc do ojczyzny udu..

Opublikowano
Prubowalem juz 4 razy ale to nie takie proste taniej by mnie wyszlo odrazu u fachowca.

Ostatnio podjechalem do zakladu ktory sie tym zajmuje jak uslyszalem cene za przyciemnienie wszystkich szyb folia to az :jawdrop: 750zl :!: :!: :!:

Dlatego postanowilem ze zrobie to sam, slyszalem ze to moze nie byc takie latwe ale sprobowac mozna :8)

To zle szukales np. w opolu cos 350 a ja wydalem 4x15 euro i kaszana

Opublikowano
boczne jak powyciągasz to możesz próbować robić i nawet najtańszą folią da sie zrobić bez specjalnego doświadczenia bez bąbli, jest jedno ale-taka folia prócz przyciemnienia też zniekształca nieco obraz :? a co do tylnej szyby-ja w compakcie mam klejoną to robiłem bez wyjmowania coś pewnie z 12 kawałków :jawdrop: :jawdrop: łączyłem na kreskach od ogrzewania-rezultat taki że wygląda to dość dobrze nie widać łączeń ale tyle mnie to nerwów i czasu kosztowało że na prawdę wolał bym dać ze 150zł niech mi to przyciemnią w warsztacie albo kupić roletę także odradzam ci robić samemu tył jak to pisał piotr2569