Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z doświadzcenia pomóżcie mi coś wybrać bo w tych sklepach internetowych te opinie to jeden użytkownik daje 6, inny 1 tej samej oponie za głośność i nic nie wynika z tego więc pomóżcie i podpowiedzcie jaka będzie najbardziej cicha??

cena czy to bedzie 400 czy 700 zł to nie jest istotne poprostu potrzebuje coś wybrać i podpowiedzcie z doświadczenia co będzie najbardziej ciche, bo to główna cecha jaka mnie interesuje.

Opublikowano
Mogę powiedzieć tak że hałas opony to także subiektywna ocena kierowcy. Te opinie kierowców nie są miarodajne - tylko dla orientacji. Mam Bridgestone Potenza RE050 i powiem że są bardzo ciche. Mają tylko jedną wadę (tak samo jak inne opony wiodących producentów) szybko się ścierają. Czasami dochodzi do tzw. ząbkowania a wtedy to opona wytwarza dodatkowo jakby gwizd. Pisałem o wadach (no i jeszcze cena 225/50/R17 RFT 780zł ) a teraz o zaletach dobry komfort, niski hałas, bardzo dobra przyczepność także na mokrej jezdni. Teraz wymieniłem na letnie i jest jeszcze ciszej. Zimówki mam Nokian WR w tym samym rozmiarze. Miałem wcześniej corollę ale na zimówkach - szczególnie po mokrej jezdni nie było cicho - wyraźnie się słyszało szum/gwizd toczenia opon. W BMW nie słychać tak opon zimowych i to nawet na mokrej nawierzchni.
Opublikowano
Kuzyn w Omedze ma jakieś Yokohamy co to podobno są właśnie nastawione na cichość i porównując do Pirelli P900 ( czy jakos tak ) to rzeczywiscie sa ciche.
Opublikowano
z doświadzcenia pomóżcie mi coś wybrać bo w tych sklepach internetowych te opinie to jeden użytkownik daje 6, inny 1 tej samej oponie za głośność i nic nie wynika z tego więc pomóżcie i podpowiedzcie jaka będzie najbardziej cicha??

cena czy to bedzie 400 czy 700 zł to nie jest istotne poprostu potrzebuje coś wybrać i podpowiedzcie z doświadczenia co będzie najbardziej ciche, bo to główna cecha jaka mnie interesuje.

Powiedz czy masz teraz założone runflaty (RFT) i ew. czy masz zapasowe koło i lewarek?

Opublikowano

ja troszke naczytałem ina ten temat i co forum czy sklep to inne opinie, zdecydowałem się jednak na dunlop sport i nie jestem rozczarowany, prowadzą sie rewelacja a podobno ma na to takze wplyw asymetryczny bieznik i wg mnie sa bardzo ciche, ale to moze byc tylko subiektywna opinia,

wata - są miekkie i dosc szybko sie wycieraja ale warto.

a tak na marginesie runflaty to chyba niezbyt dobry pomysł na nasze drogi, kumpel ma e60 i toszke razem jezdzimy po kraju - masakra za twarde na nasze fatalne drogi,

Opublikowano

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/225_45_R17WY_2006/default.asp?ComponentID=139639&SourcePageID=8772

kliknij na Tabelle i w 3 kolumnie - Gerausch będziesz miał to co Ciebie interesuje. Są to profesjonalne testy i te wyniki można uznać za najbliższe prawdy

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano

każdy swoje chwali a niektórzy chcą pomóc,albo wydaje Im się że chcą pomóc......................

nie wiem kto Ci odpowie w 100% na twoje pytanie.......

mam 12 samochód w swojej 20 letniek karierze za kierownicą i zdarłem kilkanaście kompletów,każda opona to jakiś kompromis i to jest na pewno prawda

najlepsze jakie do tej pory miałem(atualnie też) i zakupiłem ten model ponownie---205/55r16 to Michelin Pilot Primacy....

komfortowe,ciche,bardzo wytrzymałe i napewno nie można na nie narzekać na mokrym(bo na suchym to każde są dobre,no prawie)

także te mogę Ci z czystym sumieniem polecić

pozdrawiam

rafał

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, nie mam rf a pod uwagę biorę np.

pirelli pzero rosso

i te potenza bridgestone jak widzę dobrze w testach wyszły.

zimówki mam michelin ale naczytałem się dużo złego o letnich.