Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ktos z was przerabial ten patent ale bylem dzisiaj z autkiem na komputerze obnizac tyl i przy okazji facet aktywowal mi opcje swiatel do jazdy dziennej.

Pisze o tym dlatego ze nie wiedzialem ze cos takiego wogole jest w e39 szczegolnie w modelach przed liftem. Dziala to nastepujaco. Zostawiamy przelacznik swiatel w pozycji wlaczonyc swiatel mijania. Po uruchomieniu silnika (dokladnie chyba po pojawieniu sie ladowania)swiatla samoczynnie sie wlaczaja natomiast po zgaszeniu silnika swiatla gasna calkowicie. Normalnie gasna do pozycji a tak gasna wszystkie.

Moze nie jest to jakis rewelacyjny patent ale wydaje mi sie ze ciagle przelaczanie wylacznikiem od swiatel tam i z powrotem znacznie wpywa na jego zywotnosc a tak przynajmniej mamy z tym spokoj,no i na pewno nie zapomnimy w sloneczny dzien ich wlaczyc

Opublikowano
takich patentów w E39 jest znacznie więcej. Odpowiedni program i mozna naprawdę dużo przerobić. Gdzieś na forum było opisane co jest możliwe do zaprogramowania. Można też min. załączyć automatyczne ryglowanie po przekroczeniu danej prędkości, limit prędkości, oznajmianie kierunkami zamykania i otwierania auta i wiele więcej.
Opublikowano
Niski7

Danek,

Co jeszcze praktycznego oprócz centralnego i świateł dziennych można zaprogramować w kompie? Masz jakąś listę?

Poczytaj wątek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=551806&highlight=#551806 , jest tam pdf z lista rzeczy do zaprogramowania... ja jadę 7 maja na kompa aby coś sobie pozmieniać - dam znać ci i jak.

Opublikowano

tyl czekal na opuszczenie z komputera bo mam nivo, czyli zamiast tradycyjnych sprezyn srubowych w tylnym zawieszeniu zastosowano poduszki powietrzne. Zawieszenie utrzymyuje stala wysokosc bez znaczenia na obciazenie.

I wlasnie zeby opuscic te zawieszenie potrzebna jest wizyta na komputerze

Opublikowano

Dzisiaj byłem na kompie aby zaprogramować różne fajne rzeczy w mojej e39. Za cenę 100zł razem z diagnostyka włączyli mi (wszystko zależy na co auto pozwala):

- Automatyczne ryglowanie drzwi przy prędkości 20km/h

- Selektywne otwieranie drzwi

- Automatyczne włączanie/wył świateł mijania (nie trzeba już dawać ON/OFF)

- Ustawianie programu foteli/lusterek do kluczyka

- Sygnalizacja kierunkami o zamykaniu/otwieraniu drzwi

Była jeszcze możliwość:

- Większego chłodzenia klimy (tzwn HOT COUNTRY)

- Sygnalizacja o włączeniu parktronika

- Coś z szybami chodzi o przyciski (nie pamietam)

- Czas zwłoki na światła (tzwn odprowadzanie do domu)

- Automatyczna recyrkulacja (nie wiedzieli za bardzo co to jest)

Takie bajerki ale zawsze coś nowego.... :)

Opublikowano
Dzisiaj byłem na kompie aby zaprogramować różne fajne rzeczy w mojej e39. Za cenę 100zł razem z diagnostyka włączyli mi (wszystko zależy na co auto pozwala):

- Automatyczne ryglowanie drzwi przy prędkości 20km/h

- Selektywne otwieranie drzwi

- Automatyczne włączanie/wył świateł mijania (nie trzeba już dawać ON/OFF)

- Ustawianie programu foteli/lusterek do kluczyka

- Sygnalizacja kierunkami o zamykaniu/otwieraniu drzwi

Była jeszcze możliwość:

- Większego chłodzenia klimy (tzwn HOT COUNTRY)

- Sygnalizacja o włączeniu parktronika

- Coś z szybami chodzi o przyciski (nie pamietam)

- Czas zwłoki na światła (tzwn odprowadzanie do domu)

- Automatyczna recyrkulacja (nie wiedzieli za bardzo co to jest)

Takie bajerki ale zawsze coś nowego.... :)

Dzięki za info qubas.

Mam dodatkowe pytania:

1. Co oznacza selektywne otwieranie drzwi?

2. Czy z tą automatyczną recyrkulacją to faktycznie zależy od powietrza w otoczeniu?

pozdrawiam,

wan7

Opublikowano

juz w e34 byla taka opcja ze po wlaczeniu automatu badal jakims czujnikiem stan powietrza i jesli wykrywal smrodek to zamykal obieg zeby nie lecialo do srodka. dzialalo to rowniez w druga strone, jesli ktos recznie zalaczyl zamkniety obieg i system wykryl za duza zawartosc CO2 w powietrzu wewnatrz kabiny to otwieral klapki i przewietrzal.

selektywne otwieranie drzwi moze dzialac tak ze pilotem otwiera sie tylko drzwi kierowcy, a np drugie nacisniecie otwieranie dopiero powoduje otwarcie reszty drzwi, jest to o tyle fajne ze wsiadajac do auta mozna byc pewnym ze nikt niepowolany nie wsiadzie z nami z drugiej strony.

Opublikowano
selektywne otwieranie drzwi jest ustawione w e46 mojej zony i dziala dokladnei jak kolega flash opisal - raz przyciskasz pilotem - otwieraja sie tylko drzwi kierowcy, 2 raz i otwieraja sie wszystkie drzwi + zamek w bagazniku, fajna sprawa gdy zawsze sam jezdzisz, lub np dla kobiety - zeby nikt szybko nie otworzyl drzwi i nie porwal torebki etc.

528iA Touring pali srednio:

http://images.spritmonitor.de/166705_5.png LPG/Pb95

Opublikowano
juz w e34 byla taka opcja ze po wlaczeniu automatu badal jakims czujnikiem stan powietrza i jesli wykrywal smrodek to zamykal obieg zeby nie lecialo do srodka. dzialalo to rowniez w druga strone, jesli ktos recznie zalaczyl zamkniety obieg i system wykryl za duza zawartosc CO2 w powietrzu wewnatrz kabiny to otwieral klapki i przewietrzal.

selektywne otwieranie drzwi moze dzialac tak ze pilotem otwiera sie tylko drzwi kierowcy, a np drugie nacisniecie otwieranie dopiero powoduje otwarcie reszty drzwi, jest to o tyle fajne ze wsiadajac do auta mozna byc pewnym ze nikt niepowolany nie wsiadzie z nami z drugiej strony.

Dokładnie... nic dodać nic ująć.

recyrkulacje mam włączoną na automat... czyli automatycznie zamyka jak poczuje spaliny...

W Krakowie można to wszystko ustawić na Balickiej 168

Opublikowano
gdybys tam przejezdzal bardzo cie prosze zapytaj chlopakow czy jest mozliwosc odblokowania jakis ciekawostek w e34.
Opublikowano
A zwykłym interfejsem np od viakena da sie to zaprogramować :?:

Carsoftem niestety mi sie nie udalo, mimo, ze jest opcja 'domykania drzwi'.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
A zwykłym interfejsem np od viakena da sie to zaprogramować :?:

Carsoftem niestety mi sie nie udalo, mimo, ze jest opcja 'domykania drzwi'.

W E46, E39 Carsoftem ani viakenem tez nie udalo sie zrobic. To jest programowanie modulow, oni mieli program taki jak w ASO.