Skocz do zawartości

Zmieniam olej z mineralnego na pełen syntetyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no jestem tego ciekaw jak to wypadnie bo z regoly jak sie wymienia olej to na gesciejszy a nie zadrzszy moze wyplukac z silnika osady........i moze pogorszyc stan silnika zobaczymy jak to wypadnie pozdrawiam
  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
no jestem tego ciekaw jak to wypadnie bo z regoly jak sie wymienia olej to na gesciejszy a nie zadrzszy moze wyplukac z silnika osady........i moze pogorszyc stan silnika zobaczymy jak to wypadnie pozdrawiam
Opublikowano
ja jak kupiłem(dostałem) swoją e36 318i M40 to jezdziła na mineralu,nie wiem jak długo(ale na pewno długo).przepłukałem silnik syntetykiem lotosa i zalałem syntetyk castrola magnatec 5W40 i przez półtora roku(3 wymiany oleju) nic sie nie działo,auto chodziło bez zarzut.a ostatnio po remoncie głowicy(nic nie padło po prostu zmieniałem wałek na sportowy i od razu wszystko porobiłem,uszczelki,uszczelniacze itd.) jezdze na castrolu edge sport 0W40.
///M40pwr
  • 4 lata później...
Opublikowano

Odswiezam temat

Czy wymienial ktos olej z polsyntetyka na syntetyk w e50 530d 2003r. ok 250tys przebiegu ?

Czy mozna zrobic taka operacje ? czy mozna wymienic olej bez plukania silnika ?

Te silniki powinny z tego co czytalem jezdzic na pelnym syntetyku a zalany jest niestety polsyntetyk...

Jesli wymienila ktos olej w tą strone to prosze o opinie

kolego tu dział e30, nie znajdziesz tu auta z 2003r :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znajdzie, nie znajdzie ale ja powiem co myślę na ten temat. A warto zacząć od tego że jest wielka pomyłką lanie 10w40 to tego silnika. Ten sylnik tylko i wyłącznie na syntetykach. Fakt na 10w40 będzie jeździł, ale nie pozyje ten silnik tyle co na syntetykach.

Jeśli było to pojedyńcza jazda na 10w40 to wymień na syntetyk i się nie mart. jeśli jeździł długo na połówce, przy wymianie użyj płukanki i po 3 tyś ponownie wymień olej i będzie dobrze. A przy okazji badaj czy nie ubywa oleju, czy nie ma jakiś wycieków.

PZDR>

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odswiezam temat

Czy wymienial ktos olej z polsyntetyka na syntetyk w e50 530d 2003r. ok 250tys przebiegu ?

Czy mozna zrobic taka operacje ? czy mozna wymienic olej bez plukania silnika ?

Te silniki powinny z tego co czytalem jezdzic na pelnym syntetyku a zalany jest niestety polsyntetyk...

Jesli wymienila ktos olej w tą strone to prosze o opinie

kolego tu dział e30, nie znajdziesz tu auta z 2003r :)

(uzywajac wyszukiwarki nie zawęziłem tylko do e60, chcialem skorzystac z doswiadczen szerszej grupy)

Skorzystalem z forumowych porad i zalalem Castrol syntetyk, jak narazie zadnych niepokojacych oznak nie zauwazylem, silnik raczej ladniej pracuje, szczegolnie w pierwszych minutach po odpaleniu auta. Kolejna wymiane postaram sie zrobic wczeniej niz jest to zalecane. Jak myslicie po ilu tys. km wymienic teraz olej ?

• 1 miesiąc temu...