Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety dzisiaj moje BMW uległo poważnym uszkodzeniom z winy innego kierowcy, co stwierdzone było przez policję na miejscu zdarzenia.

Jest to pierwsza taka sytuacja w moim życiu i w związku z tym mam pytanie, co mam teraz zrobić, aby ponieść jak najmniej kosztów i mieć dobrze zrobiony samochód.

Widoczne szkody to rozwalony zderzak, halogeny, prawa lampa, prawy błotnik, róg maski, która uległa niewielkiemu przesunięciu, przednie drzwi, lekko tylnie drzwi i małe wgniecenie na tylnim błotniku, rozwalona tylnia prawa felga i opona, wgnieciony na całej długości prawy próg, tylni most pękł i wylał się olej, nie przełączają się biegi w automacie, co jeszcze nie wiem.

Samochód był bardzo dobrze utrzymany i nigdy wcześniej nie był bity.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z ubezpieczycielami, jak oceniają szkody, w jaki sposób najlepiej naprawić samochód?

Opublikowano

Ja zrobilem tak:

Mam znajomego mechanika i rzeczoznawce. Zadzwonilem do obu, przyjechal rzeczoznawca i wycenil oczywiscie na troszke wieksza sume koszty naprawy ; ) Mechanik po calym remoncie wystawil troszke zawyzone fakturki itp, przewaznie za czesci i troche za robocizne. Potem wyslalem wszystkie papiery do ubezpieczalni swojej i delikwenta ktory wpadl na mnie:

Wszystko wygladalo tak jakby czesci byly z serwisu a tak naprawde wszystko bylo kupione uzywane :)

Mialem wymionione maske, blotnik, lampe, kierunek i zderzak. Za wszystko zaplacilem 1200zl, z czego po wyliczeniach na fakturkach itp wyniosly okolo 8-9 tys :) Wniosek nasowa sie sam, ;)

Opublikowano
Niestety w moim przypadku może nie skończyć się tylko na blachach. Na pewno most do wymiany a nie wiem co się stało ze skrzynią, silnik i chłodnica wyglądają na nienaruszone.
Opublikowano
Tym lepiej jak masz znajomego mechanika to super jak nie to bedziesz musial cos odpalic tylko pamietaj warsztat musi byc legalny :) I wtedy niech zawyzy rachunki za czesci i jeszcze na plus wyjdziesz jak Ci sie uda : ) Ja mialem o tyle dobrze ze ja mialem OC w Compensie i sprawca wypadku mial w Compensie a tam agentem ubezpieczeniowym jest moja dobra znajoma wiec taki fart mialem ze Ona rowniez za "mala czekolade" ladnie opisa wszystko co i jak ;)
Opublikowano

Ja 2 tygodnie temu odebralem auto z serwisu.Naprawa byla z OC sprawcy.

Zdecydowalem sie na ASO BMW.Tam tez rzeczoznawca robil ogledziny

panowie z serwisu przypilnowali zeby wszystkie czesci uszkodzone byly

zakwalifikowane na nowe(ustawa o OC).Wszystko odbylo sie bezgotowkowo.

Bylem wczesniej pytac w kilku warsztatch(u znajomych tez) wszedzie zapewniali

mnie ze nie naleza sie nowe czesci tylko uzywane albo szpachla , ja dziekuje

za taka robote.Naciagaja ludzi i robia z tego nie zla kase.

Zrobisz jak chcesz ale jak masz uszkodzone elementy mechaniczne to

radzilbym Ci oddac auto do ASO.Mozesz zadzwonic do nich i o wszystko

popytac.Wszystko Ci wytlumacza i doradza jak to zalatwic.

U mnie kalkulacja PZU wyniosla 3000,- a faktyczny koszt naprawy zakonczyl

sie kwota 6040,- oczywiscie za wszystko placi ubezpieczyciel.

Samochod odebralem czysty z przepranymi siedzeniemi.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Tym lepiej jak masz znajomego mechanika to super jak nie to bedziesz musial cos odpalic tylko pamietaj warsztat musi byc legalny :) I wtedy niech zawyzy rachunki za czesci i jeszcze na plus wyjdziesz jak Ci sie uda : ) Ja mialem o tyle dobrze ze ja mialem OC w Compensie i sprawca wypadku mial w Compensie a tam agentem ubezpieczeniowym jest moja dobra znajoma wiec taki fart mialem ze Ona rowniez za "mala czekolade" ladnie opisa wszystko co i jak ;)

A wiesz jak nazywa się to co zrobiłeś :?: :evil:

Opublikowano
rozwalony zderzak, halogeny, prawa lampa, prawy błotnik, róg maski, która uległa niewielkiemu przesunięciu, przednie drzwi, lekko tylnie drzwi i małe wgniecenie na tylnim błotniku, rozwalona tylnia prawa felga i opona, wgnieciony na całej długości prawy próg, tylni most pękł i wylał się olej, nie przełączają się biegi w automacie, co jeszcze nie wiem.

Obawiam się, że koszt naprawy w serwisie biorąc pod uwagę wiek auta może przekroczyć jego wartość ....

Nie lepiej sprzedać bez naprawiania i ściągnąć coś nowszego ?

Powodzenia

Opublikowano
Ja sie nie chwale - doradzam : ) A to ze to jest nie zgodne z prawem naprawde totalnie mnie to nie obchodzi, w Polsce prawo jezst nie zgodne z prawem wiec o czym ta dysputa ? Jak uczciwie nie zarobie to uczciwie ukradne.
Opublikowano
Ja sie nie chwale - doradzam : ) A to ze to jest nie zgodne z prawem naprawde totalnie mnie to nie obchodzi, w Polsce prawo jezst nie zgodne z prawem wiec o czym ta dysputa ? Jak uczciwie nie zarobie to uczciwie ukradne.

To przez takich jak Ty stawki ubezpieczeń rosną i ja muszę rok rocznie płacić więcej. Twoje sumienie i Twój sposób na życie, ja wolę, żeby do mnie złodziej nie wołano.

:roll:

Opublikowano
Jak sie jezdzic nie umie to trzeba placic.

To było do mnie? Chyba coś Ci sie pomyliło. Kończmy już tę wymianę zdań, bo widze, że nic do Ciebie nie trafia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Aby zakończyć ten temat dodam, że rzeczoznawca ocenił uszkodzenia samochodu na szkodę całkowitą i dostałem 8100 zł + zwrot kosztów holowania. Przelali mi kasę po 30 dniach. Postanowiłem samochodu nie naprawiać tylko rozebrać na części. Gołe nadwozie (wszystko wyjęte, łącznie z szybami) zezłomowałem i wyrejestrowałem pojazd.

Teraz szukam drugiego.

Opublikowano
Aby zakończyć ten temat dodam, że rzeczoznawca ocenił uszkodzenia samochodu na szkodę całkowitą i dostałem 8100 zł + zwrot kosztów holowania. Przelali mi kasę po 30 dniach. Postanowiłem samochodu nie naprawiać tylko rozebrać na części. Gołe nadwozie (wszystko wyjęte, łącznie z szybami) zezłomowałem i wyrejestrowałem pojazd.

Teraz szukam drugiego.

Myślę że dobrze zrobiłeś.

Dlaczego staremu BMW nie należą sie nowe części, tylko szpachla i itp. ?

Opublikowano
Ja zrobilem tak:

Wszystko wygladalo tak jakby czesci byly z serwisu a tak naprawde wszystko bylo kupione uzywane :)

Za wszystko zaplacilem 1200zl, z czego po wyliczeniach na fakturkach itp wyniosly okolo 8-9 tys :) Wniosek nasowa sie sam, ;)

A teraz wszyscy Ci co klna, ze skladki ida w gore lub TU ma watpliwosci zwiazane z wyplata odszkodowania przeczyta raz jeszcze to co napisal Alan :shock: Tam znajdziecie odpowiedz dlaczego tak sie dzieje...

Alan jak ktos zarabie Ci listwy, alu, lusterka... przeczytaj raz jeszcze swojego maila... potem stan w odleglosci 15 metrow od sciany, rozpedz sie i... :mad2: glowa w sciane!

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano

Tak niestety alan wlasnie tak nie wolno.

Sa tacy co dobrze zarabiaja na stluczkach i dzwonach, a pozniej wiekszosc musi to odpokutowac w postaci big wieklich skladek.

Swoja droga zastanawiam sie czy nie przerajestruje samochodu na tescia i nie bede placil 380 PLN za rok OC, niz 1000 przy 50% znizki.

Tylko obciach jezdzic z blachami LCH ????? ale coz jeszcze mam troche czasu do namyslu.