Skocz do zawartości

Zaszroniony parownik BMW 520i+gaz(zwykly)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam maly problem

w niedziele wysadzilo mi plyn z chlodnicy poniewaz zapomnialem zakrecic dzien wczesniej korek

dolem plynu i zaczela mi falowac wskazowka od temperatury wiec co jakis czas dolewalem płynu pozniej sie to ustabilizowalo wskazowka wskazywala minimalnie powyzej polowy dzis rano zaczol mi szarpac zobaczylem ze caly parownik jak i przewody tylko w poblizu parownika byly zaszronione czy to oznacza ze poszla uszczelka pod glowicva czy moze doszukiwac sie jakies innej przyczyny??

prosze o pomoc!!!!

pozdrawiam!

Opublikowano
to znaczy ze zamarzl ci parownik.nie poszla zadna uszczelka tylko odpal auto na benzynie i pozwol wodzie przeplynac przez parownik.poprostu masz uklad zapowietrzony to wszystko. odpal auto na bence i niech chodzi az zlapie temp i parownik bedzie gorący. (moze to troszke potrwac). rob to na postoju.
Opublikowano
to znaczy ze zamarzl ci parownik.nie poszla zadna uszczelka tylko odpal auto na benzynie i pozwol wodzie przeplynac przez parownik.poprostu masz uklad zapowietrzony to wszystko. odpal auto na bence i niech chodzi az zlapie temp i parownik bedzie gorący. (moze to troszke potrwac). rob to na postoju.

Dokładnie, odpowietrz układ. Powinno pomóc.

Opublikowano
odpalaj auto na benzynie, a jeśli odpalasz na benzynie to przełanczaj na gaz jak bedzie miał choć troche temperatrury, ja przełanczam dopiero jak ma 40 - 50 stopni, i nigdy mi nie zamarzł parownik, a kolega, odpala na benzynie przegazówkka i na gaz, a potem żali mi się że parownik znowu zamarzł
Opublikowano
Po odpowietrzeniu (skutecznym!!!) wszystko wróci do normy. Jak parownik, (czyli reduktor, w którym podczas rozprężania się gazu obniża się temperatura) nie jest "ogrzewany" płynem w układzie chłodzenia, to normalne, że pokryje się szronem. Zasada taka sama jak przy chłodzeniu w upalny dzień piwa gaśnicą śniegową (sprężone CO2) :mrgreen:: do foliowego worka wkłada się piwo i rurę od gaśnicy, zawiązuje się worek i powoli odkręca gaśnicę, żeby CO2 powolutku uchodził do worka. Piwko schłodzone pierwsza klasa :norty:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
A ja zrobiłem odpowietrznik przy elektro-zaworze,tam jest chyba najwyższy punkt-i jest spokój...pzdr. :arrow: .
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
ale po momecie kiedy sie zagrzeje kiedy bedzie juz goracy to mam ja zgasic czy poprostu przezucic na gaz??bo wiesz kifiu zrobilem teraz tak jak mowiles ale nie przezucilem go na gaz tylko zgasilem!