Skocz do zawartości

Sauna w samochodzie!!!???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatnio zauważyłem dziwny objaw w kabinie a mianowicie na trasie jak jadę u stawiam na climatroniku 16 oC auto i na kratce środkowej na niebieskie to z kratek leci chłodne powietrze ale na szybę i na nogi b.ciepłe a im dłuzej jadę tym bardziej ciepłe powietrze wręcz nie mozna wytrzymać . Przestawiam nawiew z auto na ustawienie na kierowcę czy na noigi czy na górę ten sam objaw cipełe na szybę i bardzoe ciepłe na nogi mimo że na clmatronicu 16 C > Co jest grane zaraz ciepło na dworze a ja nei mam zamiaru ugotować się w aucie albo jezdzic z klimą gdy na dworze 12 C. Poradzcie coś!( Auto E46 2,O D 99r)
Opublikowano
...i daj znaka co i jak jak zrobisz bo ja mam podobne problemy szwankuje ten klimatronik w E46 chyba do 2001 padaka straszna niestety:(
Opublikowano
Witam ostatnio zauważyłem dziwny objaw w kabinie a mianowicie na trasie jak jadę u stawiam na climatroniku 16 oC auto i na kratce środkowej na niebieskie to z kratek leci chłodne powietrze ale na szybę i na nogi b.ciepłe a im dłuzej jadę tym bardziej ciepłe powietrze wręcz nie mozna wytrzymać . Przestawiam nawiew z auto na ustawienie na kierowcę czy na noigi czy na górę ten sam objaw cipełe na szybę i bardzoe ciepłe na nogi mimo że na clmatronicu 16 C > Co jest grane zaraz ciepło na dworze a ja nei mam zamiaru ugotować się w aucie albo jezdzic z klimą gdy na dworze 12 C. Poradzcie coś!( Auto E46 2,O D 99r)

w pierwszej trasie po kupnie auta mialem to samo .

teraz jakos sie unormowalo ... i nie wiem od czego to zalezy ze teraz ok?!

pozdrawiam

michal

Opublikowano
Witam. tez to mialem. u mnie przyczyna byly elektrozawory albo sie zacial albo cos w srodku schrzanilo. Rozebralem elektrozawor i zobaczylem ze uszczelka w srodku sie zaklinowala i do tego byla lekko popekana. Kupilem silikon do 350 C uszczelnilem wszystko i narazie 30 tys mam spokoj
Opublikowano
Bartosz mozesz mi coś bliżej powiedzieć o elektorzaworach a mianowicie czy sam to mogę zrobic gdzie są i jka się do tego zabrać????
Opublikowano
Bartosz mozesz mi coś bliżej powiedzieć o elektorzaworach a mianowicie czy sam to mogę zrobic gdzie są i jka się do tego zabrać????
Opublikowano
Po kupnie e36 mialem to samo, przelecialem forum w jedna i druga strone. Poprzedni wlasciciel wymienil elektrozawor i panel nawiewow. Oba rozwiazania bledne. W moim przypadku okazalo sie ze przyczyna byl czujnik temperatury we wnetrzu pojazdu. W e36 jest po lewej stronie konsoli srodkowej, pod oslona na nogi i kolumne kierownicza. Wypialem wtyczke, psiknalem jakims specyfikiem i od tamtej pory dziala jak powinien. Jedyne co mnie dziwi to to ze po zmkknieciu elektrozaworu z cieplego na zimne, zimne zaczyna leciec po dluzszej chwili (ok 30sek).
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Uff i po kłopocie usterka zrobiona, ale co napocięłm się w aucie jeżdząc na dalsze trasy gdzie gorące powietrze buchało mi na twarz a z kratek klima chłodziła a nogi gotowały w butach hehe. Więc wszystkim zainteresowanym z takimi samymi objawami w BMW podaję ze padał mi zawór sterujący zimnym- ciepłym powietrzem. Koszt nowej czesci 230zł praca 100 i wreści chłodne powietrze na nogi na szybę gdzie tylko sobię życzę hehe.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

O podobny przypadek otarłem się (e36tds z klimatronikiem) w moim przypadku elektrozawór nie zaciął się lecz uzwojenie na cewce elektrozaworu przerwało się drucik przewinąłem(duże problemy) bo po przewinięciu nie chciało się zmieścić w obudowie ale poradziłem sobie z tym teraz zrobił bym to inaczej a mianowicie na allegro zakupiłbym za trochę więcej jak 100 zł (podwójny elektrozawór) pojedynczy tańszy ale do klimatronika stosowany podwójny. Moja rada na przyszłość dla tych którzy mają saunę w samochodzie:

1/ odpiąć wtyczkę elektryczną od elektrozaworu(mogą być dwie przy podwójnym)

2/Miernikiem(omomierzem) sprawdzić uzwojenia cewki lub cewek(klimatronik)

3/jeśli są sprawne przyczyną może być podparcie tłoczka zanieczyszczeniem(kawałek uszczelki, lub innego syfu) lub czujnik temp. wewnątrz auta ale to raczej rzadkie i małoprawdopodobne uszkodzenie chociaż możliwe.

4/ zakupić zawór allegro lub szrot, zdemontować stary blokując przewody gumowe przez zaciśnięcie by nie strcić za duzo płynu chłodzącego, wstawić zakupiony zawór i cieszyć się chłodem lecącym z nawiewów

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jedz do ASO i sprawdz czy w twojej wersji wyposazenia byl climatronic !!

jezeli nie to znaczy ze ktos podmienil panele z manuala na klimatronik....

takie sa wlasnie wtedy objawy ;)