Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam problem z moją BMW 320D. Kupiona w Niemczech 2 miechy temu z przebiegiem 125 tys. km. Od początku był dziwny efekt - czasami auto drżało jakbym jechał po jakiejś "tarce" na jezdni. Gdy odpuszczałem lekko gazu znowu było ok. Znajomy mechanik mówił że to pewnie łożysko na wale.

No i stało się. Wczoraj na trasie w Niemczech auto straciło moc i zaczeło dymić na niebiesko. Nie słychać charakterystycznego "gwizadania" sprężarki. Podejrzewam że padła. Czy ktoś może to zdiagnozować? Autem nie jechałem jak zaczeło dymić, zjechałem na parking. Pali normalnie, żadne kontrolki sie nie świecą ale jak przygazuje to zaczyna dymić na niebiesko i coś terkocze przy wyższych obrotach.

Gdzie naprawić/zregenerować/kupić turbo w okolicach Wrocławia? Jaki warszat polecacie? Chodzi mi o kogoś kto da gwarancje na swoja robote. No i czy to na pewno sprężarka.

Jutro laweta i auto do domu ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano
Długo nie jechałem tak że stan oleju jest taki jak był, zaraz jak zaczeło dymić stanąłem. Nowe turbo tylko 800 euro? Myślałem że dużo wiecej... Nie wiem w takim razie czy opłaca sie gonić lawete te 600 km w jedną strone. A ile kosztuje z wymianą w Niemczech? wie może ktoś?
Opublikowano

Witam

Tez mysle ze to turbo, masz samochod z rocznika w ktorym byly montowane wadliwe turbiny i do tego byl zly soft, normalnie BMW powinno to wymienic gratis, ale niestety nie chca sie do tego przyznac. Ja juz przerabialem ten problem,u mnie padlo przy 104tys.

Jak wymienisz turbo to niech mechanik sprawdzi Ci jaki masz soft bo jezeli ten zly to mimo ze bedziesz miec turbo juz bez tej wady i tak tak Ci moze znowu pasc. W niemczech turbo kosztuje tak jak kolega pisal ok. 800euro a wymiana ok. 300-350euro. Z tego co wyczytalem na tym forum to koledzy nie polecaja regeneracji, wyrzucone pieniadze.

Pozdrawiam
Opublikowano

Dzieki za pomodpowiedź

Myśle że chyba lepiej zrobić to w Niemczech, poza tym laweta to tez koszty niemale.

Czy moge jechać tym autem kilka km (najbliższy serwis jaki znalazlem jest 7 km od miejsca gdzie stoi moj samochód).

Czy w związku z tym ze byla to wada fabryczna można sie starać o jakis upust? Czy te koszty to w serwise autoryzowanym czy w innym? A może w Niemczech wszystkie są autoryzowane :-)

Opublikowano
Upustu nie dostaniesz bo BMW sie do tego nie przyznaje, tez myslalem ze da sie cos zalatwic ale nic z tego nie wyszlo, trzeba by w to angazowac rzeczoznawce, adwokata i tak nie wiadomo jak zakonczyla by sie ta sprawa. W serwisie BMW wymiana turbo kosztuje ok.1700euro, za sama turbine chca 1150euro wiec lepiej jest kupic turbo od przedstawiciela producenta i wymienic w jakims warsztacie. Spokojnie mozesz jechac te pare kilometrow,tez tak jechalem i nic sie nie stalo, samochod nie mial mocy no i go nie pilowalem.
Pozdrawiam
Opublikowano
Przy rozwalonej turbinie olej przedostaje się do dolotu i do wydechu. Lepiej dalej nie jechać, zużycie oleju może wynieść nawet 5l/100m (metrów nie km).
Opublikowano
masz samochod z rocznika w ktorym byly montowane wadliwe turbiny i do tego byl zly soft

Możesz dokładniej wytłumaczyć na czym polegają wady tych turbin?

I o jaki soft Ci chodzi?

Pytam, bo turbiny to nie jakieś "czary mary" niewiadomo jak działające i ciekaw jestem, co było w nich nie tak.

Czy chodziło o zapiekające kierownice turbiny (podobno dzieje się to w montowanych także w 320d GT1749V) , czy może to wada źle zaprojektowanego dolotu czy coś innego?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Nie wiem dokladnie co jest nie tak z tymi turbinami ale byla partia turbin ktore sie psuja, jesli chodzi o soft to chodzi tam o dolot cieplego powietrza,czy cos takiego. Nie wiem dokladnie do jakiego czasu byl wgrywany ten zly soft.
Pozdrawiam