Skocz do zawartości

Zawieszenie M-technik - koszty,różnice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Dzisiaj udało mi się rozkodować mój nr vin.. ( pomocny serwis ASO (0 61) 84-55-200 - podałem vin telefonicznie i poprosiłem o przesłanie wszystkiego na maila.. nawet nie czekałem 5min :dance: )

Okazało się że auto posiada "M Sports suspension" co jak już zdążyłem wyczytać na forum jest zawieszeniem M-technik.. :8) I tu interesująca mnie sprawa.. Jakie są koszty utrzymania, wymiany elementów takiego zawieszenia i różnice w porównaniu do seryjnego zawieszenia w e36 :?:

(podczas poszukiwań znalazłem tylko coś na temat amortyzatorów bilsteina b8 i sachs, ale i tak nie jestem pewny czy to dotyczy mojego autka).

ps. Jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość i życzliwośc wszystkich forumowiczów :)

Edytowane przez dziq
Opublikowano

M-pakietowe zawieszenie obniża auto nieznacznie tj. o około 2cm.

Praktycznie nie ma żadnej różnicy w komforcie. Jedynie w wyglądzie. Jeżeli planujesz wymianę amorków to ładuj spokojnie zwykłe i nic się nie stanie.

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
No to już coś wiem :) A jak wygląda sprawa z wachaczami, stabilizatorami itp? (również cenowo w razie różnic) Bo w temacie o e46 widziałem że tam stabilizatory są grubsze...
Opublikowano
ciekawe pytanie, a jak wydlada wymiana spręzyn do tego zawieszenai na niższe albo wymiana amorków do tych sprężyn tzn do orginalncyh m-technika???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawe pytanie, a jak wydlada wymiana spręzyn do tego zawieszenai na niższe albo wymiana amorków do tych sprężyn tzn do orginalncyh m-technika???

To ze autko po sprawdzeniu po Vinie pokazuje ze wyszlo z fabryki z zawieszeniem m-technic wcale nie oznacza, ze ono wciaz tam jest. Zawias m-technic to chyba tylko amorki i sprezyny. Wiec przynajmniej te drugie w tak zaawansowanym wiekowo aucie jak e36 bylo juz wymieniane i tylko sprawdzenie numerow seryjnych amorkow i sprezyn da odpowiedz co tam tak naprawde siedzi.

Opublikowano

fakt faktem jeszcze nie sprawdzałem tego co tam w nim siedzi :oops: i w najbliższym czasie raczej nie będe miał takiej możliwości.. chociaż kto wie..

A może ktoś jeszcze wie coś więcej.. :?: bo myślę że nie jestem jedyny z takim zawieszeniem więc ktoś powinien jeszcze coś więcej wiedzieć na ten temat :modlitwa:

Opublikowano
wiec kolego ja mam takie zawieszenie roznica jest w amorach ,lacznik stabilizatora jest przykrecany do amora i jeszcze jedno poniewaz amortyzator ma trzpien grubszy jest na nim inny gwint i co za tym idzie lozyska sa inne,czyli te gniazda na gorze.Sam najpierw kupilem amortyzatory a potem sprawdzilem ,okazalo sie ze nie pasuje i do tej pory probuje sprzedac na allegro.
Opublikowano

holkins1963 Dokładnie o takie coś mi chodziło.. :cool2: tylko skoro juz sam robiłeś takie "zakupy" to może powiesz jak to wygląda cenowo w porównaniu do normalnych amortyzatorów i innych części z takim zawieszeniem związanych..

Pzdr.

Opublikowano

holkins1963 to o czym piszesz nie ma nic wspolnego z tym czy zawieszenie jest M Sport czy zwykle tylko z rocznikiem auta.

dziq wyslij sie bardziej i poszukaj na forum. Bylo o tym juz milion razy, dokladnie opisane co sie rozni, co ile kosztuje, co do czego pasuje a co nie itd.

Radek_ZG roznica w komforcie jest bardzo zauwazalna. Mam na okraglo porownanie e36 z seria, m sportem i eibachem.

Opublikowano
dziq wyslij sie bardziej i poszukaj na forum.

Oj szukałem szukałem.. wszystko co znalazłem to praktycznie o e46.. no chyba że to nie ma różnicy i to co przeczytałem tam odnosi się również do mojego E36 (09.1994)

Opublikowano
Zawias m-technic to chyba tylko amorki i sprezyny. Wiec przynajmniej te drugie w tak zaawansowanym wiekowo aucie jak e36 bylo juz wymieniane i tylko sprawdzenie numerow seryjnych amorkow i sprezyn da odpowiedz co tam tak naprawde siedzi.

Inny jest także stabilizator z przodu, w zwykłym zawieszeniu ma średnicę 22mm, w zawieszeniu M-technik ok 27mm. Sprężyny M-technik mają oznaczenie niebieskim paskiem więc można je od razu rozpoznać.

www.turboBMW.pl
Opublikowano

Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 12:52 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

holkins1963 to o czym piszesz nie ma nic wspolnego z tym czy zawieszenie jest M Sport czy zwykle tylko z rocznikiem auta.

dziq wyslij sie bardziej i poszukaj na forum. Bylo o tym juz milion razy, dokladnie opisane co sie rozni, co ile kosztuje, co do czego pasuje a co nie itd.

Mosze ci tomek powiedziec ze twoje wiedza na ten temat jest troche szczupla i mozesz smialo ja rozwinac siegajac glebiej do literatury

Opublikowano
Mosze ci tomek powiedziec ze twoje wiedza na ten temat jest troche szczupla i mozesz smialo ja rozwinac siegajac glebiej do literatury

Napieraj śmiało. Poproszę o tą literaturę w której napisane jest że M SPORT to inne mocowanie łącznika stabilizatora.