Skocz do zawartości

[ E36 ] Nowe opony letnie - zostalem oszukany?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ostatnia sobote kupilem i kazalem zalozyc komplet nowych letnich opon (goodyear gsd3 f1 chociaz model raczej nie ma znaczenia). Po wyjechaniu z firmy oponiarskiej wszystko bylo ok, samochod postawilem pod domem i stal tam do dzisiaj. Rano wsiadlem i zaraz pod ruszeniu zauwazylem niewielkie trzesienie, podskakiwanie z prawej strony z tylu - samochod jakby unosil sie do gory i opadal, szybciej albo wolniej zaleznie od predkosci jazdy. Przyczyna musi byc nowa opona, chociaz cisnienie wydaje sie byc ok i na oponie nic szczegolnego nie widac.

Czy to mozliwe, zeby gosc wcisnal mi uzywane opony zamiast nowych i podczas stania przez 2 noce w jednej zrobla sie jakas gula czy powstal jakis inny defekt? A moze jednak zeszlo powietrze (z nowych chyba nie powinno?). Nie znam sie na oponach i chcialbym wiedziec jak gadac z gosciem i na co zwracac uwage, zeby mnie do reszty nie oszukal. Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano
Odczytaj poprostu z opony jej datę produkcji.Na obrzeżu w owalnym znaczniku jest podane np.4807,co oznacza,ze wyprodukowano ja w 48 -mym tygodniu 2007 roku i tyle.Pozdro!

Dzieki za rade, przed chwila to zrobilem (wczesniej bylem w serwisie i tam sie bawilismy z przekladaniem opon/felg, ale nic to nie dalo). Dziwna rzecz, na dwoch oponach mam wypisane numery z 2007 roku (marzec i kwiecien), a na pozostalych dwoch elipsa, na ktorej powinna byc wypisana data produkcji, jest czysta. Zupelnie gladka, bez zadnych zapisow! Nastepnym moim krokiem bedzie zasiegniecie opinii innego serwisu - ciekawe co o tym powiedza...

Opublikowano
(goodyear gsd3 f1 chociaz model raczej nie ma znaczenia)

Tak na marginesie (bo w tym wątku to faktycznie może nie mieć znaczenia) akurat ten model sprzedawano pod koniec zimy w Polsce zarówno z fabryk niemieckich, jak i Made in China. Oczywiście tak czy siak był to Goodyear, ale nie zmienia to faktu że te drugie bywały blisko połowę tańsze :8) Nie wiem czy dalej tak sprzedają, widziałem to w okresie zimowych promocji na letnie gumy.

Opublikowano
Odczytaj poprostu z opony jej datę produkcji.Na obrzeżu w owalnym znaczniku jest podane np.4807,co oznacza,ze wyprodukowano ja w 48 -mym tygodniu 2007 roku i tyle.Pozdro!

Dzieki za rade, przed chwila to zrobilem (wczesniej bylem w serwisie i tam sie bawilismy z przekladaniem opon/felg, ale nic to nie dalo). Dziwna rzecz, na dwoch oponach mam wypisane numery z 2007 roku (marzec i kwiecien), a na pozostalych dwoch elipsa, na ktorej powinna byc wypisana data produkcji, jest czysta. Zupelnie gladka, bez zadnych zapisow! Nastepnym moim krokiem bedzie zasiegniecie opinii innego serwisu - ciekawe co o tym powiedza...

Pewnie są opisane z drugiej (wewnętrznej) strony.

Opublikowano
Pewnie są opisane z drugiej (wewnętrznej) strony.

jest dokladnie tak jak pisze isys.

data produkcji jest znaczona tylko na jednej stronie opony. dlatego z jednej strony auta mozna ja odczytac a z drugiej nie ;)

Opublikowano
[Nastepnym moim krokiem bedzie zasiegniecie opinii innego serwisu - ciekawe co o tym powiedza...

po co tracic czas i pieniadze.jedz tam gdzie opony kupiles.to jakas wada opony w dodatku wyczuwalna w jezdzie.musza ci opone wymienic.

Opublikowano
W wielu baumarktach w niemczech mozna kupic tanio opony goodyear gdzie nie ma zadnej informacji ze opony te sa nalewane,szczegolnie zimowki co nie wykluczone jest ze i letnie weszly w obiek a nalewane ?-kazdy wie ze do du...
Opublikowano
W wielu baumarktach w niemczech mozna kupic tanio opony goodyear gdzie nie ma zadnej informacji ze opony te sa nalewane,szczegolnie zimowki co nie wykluczone jest ze i letnie weszly w obiek a nalewane ?-kazdy wie ze do du...

ja swoja z niemiec w styczniu przyprowadzilem, dokladnie na takich zimowych nalewajkach z baumarktu(nie mialem wyjscia bo bmka mnie kosztowala wiecej niz przy sobie mialem).po trzech miesiacach uzytkowania nie mam zastrzezen.

Opublikowano
miałem na wiosnę kupić nowe oponki , goodyear f1 gsd3 były brane pod uwagę ,ale po rozmowie ze znajomym "gumiarzem" stwierdziłem że ich nie kupie (chociaż w poprzednim autku spisywały sie bdb) ponieważ goodyear produkuje je na słowacji i zdarzały sie przypadki że boczne wzmocnienia opon pękały co powodowało ich bicia. moja rada : reklamuj je
Opublikowano
[Nastepnym moim krokiem bedzie zasiegniecie opinii innego serwisu - ciekawe co o tym powiedza...

po co tracic czas i pieniadze.jedz tam gdzie opony kupiles.to jakas wada opony w dodatku wyczuwalna w jezdzie.musza ci opone wymienic.

To wlasnie nie jest takie proste. Bylem u nich dzisiaj ze 2 godziny - przekladali opony z przodu do tylu i na druga strone, wywazyli je, przemienili felge z kola zapasowego (jezdzilem na jednej lekko wgietej, co moglo miec znaczenie) i kolysanie wciaz jest takie samo. Jesli by to byla opona, to musialoby sie cos zmieniac - np felerna opona zalozona z przodu pewnie przenosilaby drgania na kierownice. A tu zadnych zmian. Dlatego zaczalem sie zastanawiac czy to moze cos z zawieszeniem sie skopalo i chce pojechac do normalnego serwisu gdzie mi to prawidlowo zdiagnozuja.

Acha, znalazlem daty produkcji na wewnetrznej stronie 2 opon - wczesniej w robocie nie mialem wiele czasu i sie nie zorientowalem. Swoja droga ciekawe co za geniusz wymyslil patent, zeby wybijac date produkcji tylko po jednej stronie opony? :shock: