Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiosna sie zblza wielkim krokami, wiec trzeba rozejrzec sie za kołami na lato...

Czy ktos moze posiada E38 na dwudziestkach????

Chciałbym sie dowiedziec o dokładne parametry felg i opon pasujacych do E38...

Głównie opon tzn ich rozmiar i profil... :dance:

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
235x45x20 ! zawieszenie szybciej pada - to tyle.

Teraz zmieniam na 225X55X18

Troszkę za wysokie - powinieneś mieć 225/50 R18, ale w ostateczności może być ...

Wg mnie 18" (nie mówiąc już więcej) to w E38 proszenie się o uszkodzenia felg i zawieszenia (było już parę razy na forum, a mechanicy to potwierdzają). Ja się "wyleczyłem" i nie zamierzam kupować 18" (miałem taki zamiar). Teraz mam 16" i już mi się "udało" skrzywić felgę kompletnie nie wiem nawet gdzie to zrobiłem - zawieszenie jest chyba zbyt dobre, największe dziury "przelatują" pod kołami niezauważalne ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ja chce 20 i zawieszeniem jakos sie nie przejmuje...ja moim BMW robie ok 5000KM rocznie, bo na codzien do miasta mam drugie auto (jazda po wawie E38 w godzinach szczytu nie nalezy do przyjemnosc) wiec zawiesznie da rade...

Dzieki....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
eeee tam, po mieście to dopiero jest to :lol: ale fakt, po mieście, a nie po Warszawie ... (tylko proszę mnie źle nie zrozumieć ! ;))

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Sebast masz rację...Warszwa nie należy do miast z pięknymi drogami...

Jak w lipcu zwiedzałem okolice Wrocławia to mnie przytkało jakie drogi tam są... :roll:

Hm...co do 20' to pięknie musi wyglądać 7 na nich :mrgreen:

Ja też chciałem wrzucić ale 17' ...na razie daje sobie luzu...bo te dziury mnie dobijają :duh:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
Warszwa nie należy do miast z pięknymi drogami...

Warszawa :?: :?: :?: W takim razie zapraszam do Wroclawia :)

BTW, w oficjalnych statystykach firmy AUTOLIV produkujacej poduszki powietrzne, ul. Krakowska we Wroclawiu jest miejscem, gdzie dochodzi do najwiekszej ilosci samowystrzelen poduszek w naszym kraju :cry2:

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
heh...we Wrocku jestem we wakacje jak znajomi robią imprezy... 8)

Drogi mi się podobają, zwłąszcza ta autostrada do Opola bodajże...

aucie :oops:

To chyba nie wjezdzales do centrum :norty:

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
no w centrum też byłem...jest o wiele lepiej niż we Wawie...oczywiście w centrum Wrocka....tylko troche te tory trawajowe przeszkadzały jak jechaliśmy na 18'...w Wawie na dojazdówkach jest kicha przynajmniej od "Geirkówki"...i w centrum też...największa porażką są wiadukty :duh:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Co wy Panowie wiecie o dziurawych drogach ? :wink:

Zapraszam na koniec świata zwany lublinem. Tutaj dobiero można ponażekać na drogi. Byłem w Warszawie i jak dla mnie cud miud w porównaniu z Lublinem. Fakt jest parę ładnych odcinków dróg w LBN, ale poza nimi to całę miasto jest dziurawe. Zaleta, że nie mamy torów tramwajowych. Ostatnio kolega jechał piękną nową drogą, a tam z nienacka wyrwa 100cm*50cm*40cm. Uszkodzona felga kołpak, opona. Idzie do urzędu, z papierami i mówi, że uszkodził koło, a urzędnicy to pewnie Pan na Smorawińskiego jechał :lol: Znają wyrwę, ale nic nie robią. :/

Opublikowano

Witam

Ja na lato mam z przodu 235/50ZR18 z a na tyl 255/45ZR18 :D

Polecam ten rozmiar - wygląda super!!!

AP

AP
Opublikowano

Chyba gdzieś ze "120" :lol: :lol: :lol:

Ja mam "60" przy szerokości 235 (a więc naprawdę wysokie) i udało mi się skrzywić felgę, a raczej nie "szaleje" ... (a najlepsze jest to, że kompletnie nie wiem kiedy to sie stało - chyba mam za dobre zawieszenie ;))

Stronka

Opublikowano
Czy ja wiem ... oczywiście "kuszą" jakieś 17" 18" itd. Poważnie zastanawiałem się nad 18" a nawet 19" (miałem okazję jak na 19", naprawdę tanio kupić ...), ale sobie darowałem, jak się troszkę nasłuchałem o zawieszeniach i felgach ... oraz mi zależy na jak największym komforcie, a BMW nawet na wysokich oponach jedzie na zakrętach "jak po szynach". Szukam jakiś fajnych 16" na lato, bo te co mam to "takie sobie", ewentualnie 17". Jak komuś naprawde zależy na dobrym trzymaniu się drogi, ma sportową żyłkę itp. to owszem, można dać niższe. Może w mniejszych samochodach, czy tez np. E36 to nie jest tak źle z niskim profilem, ale większe, to chyba już są bardziej wrażliwe na nasze dziury - masa !

Stronka

Opublikowano
Co wy Panowie wiecie o dziurawych drogach ? :wink:

Zapraszam na koniec świata zwany lublinem. Tutaj dobiero można ponażekać na drogi. Byłem w Warszawie i jak dla mnie cud miud w porównaniu z Lublinem. Fakt jest parę ładnych odcinków dróg w LBN, ale poza nimi to całę miasto jest dziurawe. Zaleta, że nie mamy torów tramwajowych. Ostatnio kolega jechał piękną nową drogą, a tam z nienacka wyrwa 100cm*50cm*40cm. Uszkodzona felga kołpak, opona. Idzie do urzędu, z papierami i mówi, że uszkodził koło, a urzędnicy to pewnie Pan na Smorawińskiego jechał :lol: Znają wyrwę, ale nic nie robią. :/

Witam!

Znam Lublin,znam wawe i we wrocku tez bylem i musze stwierdzic ze wroclaw jakascia swoich drog bije wsszystkich na leb.Jak jechalem z ojcem ciezarowka to wszystko lecialo nam na glowy z gornych polek.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
dzięki za wyczerpujące info...

Mi sie akurat te co masz na zdjęciu podobają :norty: ...fajnie wyglądają z tym kolorem lakieru... :)

Co do sportowych ambicji to ja nie mam :nienie: ...za słaby motor :cry2:

Dzięki, to może je nie będę wymieniać :) ... ale te (na zdjęciu) chcę dać na zimę, a jakieś ciekawsze na lato.

Stronka

Opublikowano

Widze panowie ze ja tu o felgach , a wy o drogach ale spoko...

Wczesniej mialem nissana 200SX S14 i jezdzilem na 18 profil przod 40 tyl 35 i jezdzilo sie spoko...nawet ich nie skrzywiłem...tak naprawde duzo zalezy od jakosc felg...

Ale dzieki za wszystkie spostrzezenia...

P.S. i przy okazji mamy raport o stanie drog w poszczegolnych miastach...

PZDR Minio

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Tylko jeszcze jedno - BMW jest duuużo cięższe od Nissana 200SX :(

Stronka

Opublikowano
he...Sebast czyli proponujesz na seryjnych 225/60/R15 w moim przypadku jeździć :norty: ??żeby oczywiście nie nawywijać za dużo z zawieszeniem :mrgreen:

225/60 R15 :roll: :roll: :roll: Taką masz serię :jawdrop: Moja to 205/65 15, a jeżeli 225 to już profil 55 i felunek 16. Dane z homologacji :twisted:

pzdr

Opublikowano
ja mialem 18 w e46 wtedy przod byl 225/35/18 a tyl 255/30/18 powiem tak przy sportowym zawieszeniu bmw jezdzilo sie przyjemnie tylko jedna wada wachacze i koncowki na jeden sezon ... takze cos za cos !
Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif