Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcialbym sie podzielic pewnym problemem.

Chodzi o to ze dzisiaj podczas jazdy zapalila sie kontrolka air-bagu. Tak nagle, przy spokojnej jezdzie. Pojechalem do serwisu i podlaczyli auto do kompa - komputer wykryl ze blad jest w sondzie lambda. Mechanik powiedzial ze musze wymienic ja. No i tu chcialbym sie zapytac o pewna kwestie. Po pierwsze ile taka sonda kosztuje oryginalna - czy warto kupic oryginalna uzywke czy uniwersalna lambde bosha jaka mozna na allegro znalezc.

Po drugie chcialbym sie zapytac - jak dlugo mozna jezdzic z tym problemem?Chodzi mi o to ze przez weekend nie bede w stanie tego naprawic - bo wyjazd mi sie szykuje (na nieszczescie) - bede musial przejechac ok 200 km < czy to nic nie spowoduje ze przejade ten dystans z padnieta sonda (poza zwiekszonym spalaniem, teraz silnik w zasadzie normalnie sie zachowuje)?Od razu na poczatku tyg ja wymienie - tylko ze akurat jutro musze wyjechac.

Czy istnieje taka mozliwosc ze jakas sadz pokryla sonde i przez to przestala dzialac? Pytam sie gdyz wczoraj psiknalem sobie na kilka podzespolow zawieszenia plynem WD-40 w celu nasmarowania i moze niechcacy polecialo troche w strone sondy..sam juz nie wiem.

POZDRAWIAM

Za odpowiedzi z gory dziekuje.

Opublikowano
Nic się nie stanie poza wysokim spalaniem, chyba że zasmarka katalizator. Możesz kupić zamiennik, ale firmowy (tylko nie Włoski). Nie od psikania WD40 nie popsułeś sondy :)
Opublikowano

Powiem tak, miałem coś takiego przy fordzie i delikatnie mówiąc nie byłem zachwycony. Najlepsze rozwiązanie to np bosh za jakieś 300zł z gotowa wtyką, ja własnie dziś taką odbieram bo stara przestała działac zupełnie (14l/100km :-) ). Ale i tak zrobisz jak chcesz bo jednak jest różnica w cenie. aha i gość nie wyśle ci żadnych złączek do tej sądy to sciema i chwyt marketingowy ze aby nie mógł dopasować złączki, tylko 4 gołe kable które bedziesz musiał polutowac a to bedzie mialo na pewno jakis wpływ na sygnał z sondy.

Taka moja rada pozdro.

Opublikowano
Powiem tak, miałem coś takiego przy fordzie i delikatnie mówiąc nie byłem zachwycony. Najlepsze rozwiązanie to np bosh za jakieś 300zł z gotowa wtyką, ja własnie dziś taką odbieram bo stara przestała działac zupełnie (14l/100km :-) ). Ale i tak zrobisz jak chcesz bo jednak jest różnica w cenie. aha i gość nie wyśle ci żadnych złączek do tej sądy to sciema i chwyt marketingowy ze aby nie mógł dopasować złączki, tylko 4 gołe kable które bedziesz musiał polutowac a to bedzie mialo na pewno jakis wpływ na sygnał z sondy.

Taka moja rada pozdro.

dokładnie :cool2:

przerabiałem kiedyś temat w corsie. Kupiłem uniwersalną, mechanik dolutował koncówkę z wtyczką i lipa. po przejechaniu km znowu wywaliło checka na desce. Kupiłem dedykowaną sondę boscha - miała juz oryginalną wtyczkę, która pasowała do tego modelu (koszt ok. 300 zł).

Reasumując - nigdy więcej nie skuszę sią na uniwersalną. chytry dwa razy traci i tu się to sprawdziło w 100%

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano

ok to przeboleje to spalanie przez te weekend niestety a kupie porzadna sonde boscha - ogolnie to znalazlem tez uniwersalna sonde boscha:

http://allegro.pl/item330644985__sonda_lambda_bosch_505_uniwersalna_.html

wiec co wyboru do koloru widze jest tych sond. Co powiecie o tej wlasnie? Tu w zestawie jest wszystko.

Pozdrawiam

Opublikowano

Taka moja rada pozdro.

przerabiałem kiedyś temat w corsie. Kupiłem uniwersalną, mechanik dolutował koncówkę z wtyczką i lipa. po przejechaniu km znowu wywaliło checka na desce. Kupiłem dedykowaną sondę boscha - miała juz oryginalną wtyczkę, która pasowała do tego modelu (koszt ok. 300 zł).

Reasumując - nigdy więcej nie skuszę sią na uniwersalną. chytry dwa razy traci i tu się to sprawdziło w 100%

przewodow od sady sie nie lutuje tylko zaciska....http://www.moto-profil.pl/news/uniwersalne_sondy_ntk.pdf :shock:

ten mechanik to dal paly...jak nie wie jak to sie robi to niech sie nie zabiera....miales zimny lut i po czasie nie bylo polaczenia :jawdrop:

Opublikowano

Taka moja rada pozdro.

przewodow od sady sie nie lutuje tylko zaciska....http://www.moto-profil.pl/news/uniwersalne_sondy_ntk.pdf :shock:

ten mechanik to dal paly...jak nie wie jak to sie robi to niech sie nie zabiera....miales zimny lut i po czasie nie bylo polaczenia :jawdrop:

czy lutował czy zaciskał tego nie wiem, wiem że się nie sprawdziła. zakładam że mechanior zrobił to dobrze, bo jest chyba najlpszym w mojej okolicy.

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano

Miałem to samo z uniwersalną sondą. Działała może przez jeden kilometr. Później kupiłem nową BOSHA z wtyczką za 360zł i zero problemów :)

Tak jak kolega wyżej napisał: "Chytry dwa razy traci" hehe Pozdrawiam

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg